Tento recept je unikátny hneď v niekoľkých bodoch. Vďaka banánu je bábovka krásne vláčna a nie žiadna suchotina. Orechy a čokoláda skvelo pasujú k banánu a v strede sa skrýva prekvapenie v podobe vanilkového krému. Výborná zvlášť ku káve, overené. 🙂
Čas varenia: 1 h 20 minút
Porcie: 12 – 18 ks
škoricová mrvenička
1/2 hrnčeka vlašských orechov
1/2 hrnčeka hladkej múky
1/2 hrnčeka trstinového cukru
1/2 lyžice mletej škorice
60 g studeného masla, nakrájaného na kocky
cesto
2 1/4 hrnčeka hladkej múky
1 1/4 lyžičky kypriaceho prášku
1 1/4 lyžičky sódy bikarbóny
1 lyžička soli
1 lyžička mletej škorice
110 g masla, zmäknutého
1 1/2 hrnčeka krupicového cukru
2 veľké vajcia
1 hrnček roztlačených banánov
1 lyžica vanilkového extraktu
1 1/4 hrnčeka kyslej smotany
1/2 hrnčeka čokoládovách kúskov (voliteľné)
1/2 hrnčeka vlašských orechov, nasekaných (voliteľné)
240 g krémového syra (Philadelphia atď.)
1/4 hrnčeka krupicového cukru
1 lyžička vanilky
poleva
1 hrnček práškového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu
2 lyžice mlieka
zdobenie
malé kúsky čokolády (voliteľné)
postup
krok 1
Predhrejte rúru na 180 ° C. Na posýpku zmiešame orechy, maslo, múku, cukor a škoricu v mixéria. Ak nemáte mixér, môžete najskôr nasekať orechy a potom všetko spracovať vidličkou. Potom vložte posýpku do chladničky.
krok 2
V mise zmiešajte múku, kypriaci prášok, jedlú sódu, soľ a škoricu. V druhej väčšej miske vyšľahajte maslo s cukrom do peny, pridajte vajcia, vanilku a banány. Postupne nasypte múčnu zmes do banánovej s prilievaním kyslej smotany. Premiešajte cesto dohladka a 1/4 z neho uložte do misky bokom. Do zvyšku vmiešajte čokoládové kúsky a orechy. Odmerajte približne hrnček cesta a zvyšok nalejte do pripravenej formy. Vezmite 1/4 hrnčeka odloženého cesta a zmiešajte ho s krémovým syrom, vanilkou a trstinovým cukrom. Takto pripravenú plnku nalejte na cesto do formy tak, aby sa nedotýkala stien.
krok 3
Na náplň použite posledný hrnček cesta, ktorý ste si nechali. Ľahko buchnite formou o stôl, aby ste uvoľnili prípadné vzduchové bublinky. Vrch bábovky posypte pripravenou posýpkou.
Krok 4
Pečte 55 až 60 minút na 180 ° C. Potom nechajte bábovku chladiť na rošte aspoň hodinu. Jemne vyberte bábovku z formy a nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu. Akonáhle budete pripravení servírovať, zmiešajte ingrediencie na polevu do hladkej zmesi a polejte ňou bábovku. Posypte čokoládovými kúskami, ak chcete.
Nezabudnite sa o tento chutný recept podeliť aj s vašimi priateľmi zdieľaním.
ZDROJcarlsbadcravings.com