Novoročný zločin: Len 1 z 20 dokáže rozoznať, že na obrázku nie je niečo v poriadku

Nepoznám ľudí, ktorí by nemali radi detektívky. Veď okrem zaujímavého sujetu, si ešte môžeme preveriť svoje detektívne schopnosti : uhádnuť, kto je vinníkom.

Dnes ti ponúkame zaujímavú detektívnu hádanku z cyklu pre detektíva Varnika. Tentokrát sme pre teba vybrali novoročnú záhadu.

Inšpektor Varnike mal na Nový rok službu a hneď ráno sa vybral na prvú novoročnú výzvu. Zazvonil a o takú minútu mu otvoril ospalý domáci. Inšpektor sa predstavil a začal hovoriť:

– Som nútený starostlivo prezrieť váš byt. Váš sused hovorí, že včera, na Silvestra bol u vás na návšteve. Zatiaľ, čo on s vami a so svojou rodinou spieval pri novoročnej jedličke, ktorá žiarila rôznymi farbami,  vy ste sa vytratili, vnikli ste do jeho bytu a ukradli mu nejaké cennosti.

Na to obyvateľ bytu povedal:

– To nie je pravda. Ja som s celou rodinou oslavoval príchod Nového roku u priateľov. Odišli sme k ním ešte na obed, pred odchodom som len ozdobil stromček. Domov sme sa vrátili neskoro po polnoci a hneď sme šli spať. Ak chcete, zobudím svoju ženu a syna a oni potvrdia moje slová…

– To nie je potrebné, prerušil ho inšpektor, podľa mňa je mi všetko jasné – váš sused je klamár.

Otázka:  Na základe čoho zistil inšpektor, že sused očiernil tohto človeka?

Uhádol si? Prečo inšpektor urobil takýto záver? Over si svoj záver.

Odpoveď: Na svetelnej reťazi chýba jedna sviečočka, bez ktorej by to nesvietilo. Domáci narýchlo ozdobil stromček a pred odchodom si neoveril, či to bude svietiť. Sused to nemohol vedieť a tak narozprával, že spieval piesne pri stromčeku, ktorý žiaril rôznymi farbami.
Páčila sa ti záhada? Tak prever deduktívne schopnosti svojich priateľov a daj im tiež vyriešiť túto záhadu.

Chod hore