Štrúdľa je zákusok, ktorý má za sebou už nejakú tú históriu. Začala sa pripravovať už od roku 1696 vo Viedni a kuchárska kniha s jej receptom je dodnes vystavená v múzeu. Neskôr vznikli desiatky receptov s rozličnými náplňami: čerešňové, jahodové, hruškové, orechové, makové, tvarohové, mäsové, rybacie, kapustové či zemiakové. Najznámejšia z nich však je jablková.
Hlavné tajomstvo úspešnej štrúdle sa skrýva v ceste. Malo by byť vyvaľkané natenko tak, aby bolo takmer priehľadné.
Podelíme sa s vami o recept na domácu jablkovú štrúdľu. Pripraviť si tento lahodný dezert nie je tak zložité, akoby sa mohlo na prvý pohľad zdať!
Ingrediencie:
- 6 jabĺk
- 125ml vody
- 2 PL slnečnicového oleja
- 2 PL strúhanky
- 250g hladkej múky
- 1 vajce
- 2 PL cukru
- 1 PL masla
- Škorica podľa chuti
Postup:
- Do múky nalejte vodu, pridajte vajce a slnečnicový olej. Hmotu dôkladne premiešajte.
- Posypte si dosku múkou a začnite na nej miesiť cesto. Malo by byť pružné a nelepivé. Prikryte ho utierkou a nechajte 25 minút v teple.
- Dajte si na stôl starší obrus, ktorý už nepoužívate, posypte ho múkou, položte na neho cesto a jemne ho vyvaľkajte. Potom ho opatrne a pomaly vyťahujte prstami, až kým nebude takmer priehľadné.
- Posypte cesto strúhankou.
- Ošúpte si jablká, vyrežte z nich stred a nakrájajte ich na jemné plátky. Naskladajte ich na strúhankovú vrstvu, na ktorú následne pridajte cukor a škoricu.
- Zabaľte ju do rolády a konce cesta dobre upevnite. Štrúdľu si premiestnite na plech, vidličkou na nej urobte pár dierok a pečte približne 30 minút pri teplote 190 stupňov.
- Vyberte ju, potrite maslom, posypte cukrom a pošlite do rúry na ďalších 10 minút.
Teplú jablkovú štrúdľu môžete ozdobiť čokoládovým sirupom, práškovým cukrom alebo zmrzlinou. Vaše chuťové bunky zažijú dokonalú chuť a chrumkavosť. Dobrú chuť!
zdroj: takprosto