Ľudia na vianočných trhoch zvyčajne neodolajú niektorému z teplých alkoholických nápojov. Avšak väčšina dáva prednosť tradičnému varenému vínu, punču alebo medovine. Horúci cider ako alternatívu k týmto nápojom zatiaľ objavil len málokto. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre značku Kingswood urobila na vzorke 1 000 ľudí agentúra ppm factum. Horúci cider Kingswood, ktorý bol vlani novinkou, je aj v tomto roku súčasťou ponuky v predvianočnom období.
A postupne sa udomácňuje aj u nás, hoci najmä medzi mladými ľuďmi. Podľa prieskumu ochutná varené víno aspoň raz za zimnú sezónu 71 % opýtaných, 61 % si dá punč, 48 % si vianočné trhy spája s ochutnávkou medoviny a asi 36 % nepohrdne čajom s rumom. Avšak len 6 % opýtaných ochutnalo v chladných dňoch pri stánkoch horúci cider.
„Veľmi radi by sme ľuďom ukázali, že tak ako chutí v lete cider na ľade, je vynikajúcim spoločníkom aj v zimnom období vo svojej horúcej variante. A kto uprednostňuje domácu pohodu, nemusí kvôli tomu ani chodiť na vianočné trhy. Môžete si ho vychutnať v pohodlí domova. Vďaka našim originálnym, no pritom jednoduchým receptom, ktoré sme pripravili v spolupráci s foodblogerkou LaPetit zvládnete prípravu horúceho cideru doma na profesionálnej úrovni,“ hovorí brand manažérka značky Kingswood Lenka Hájeková zo spoločnosti Pivovary Topvar.
Voňavý pomaranč & med
1 fľaša Kingswood Cider Originál
1 pomaranč
2 PL medu
2 hviezdičky badiánu
6 klinčekov
2 celé škorice
Pomaranč rozkrojíme na polovicu, z jednej polovice vymačkáme šťavu a druhú nakrájame na kolieska. V menšom hrnci zmiešame pomarančovú šťavu s medom a zalejeme ciderom Kingswood. Pridáme badián, klinčeky a škoricu a necháme zohriať tesne pod bod varu. Korenie necháme ešte 2-3 min. lúhovať. Precedíme cez sitko a rozdelíme do 2 hrnčekov. Dozdobíme čerstvými plátkami pomaranča a vychutnávame všetkými zmyslami.
Ružové okuliare
1 fľaša Kingswood Cider Rosé
½ granátového jablka
2 cm zázvoru
2 klinčeky
Zázvor ošúpeme a nakrájame na malé kúsky a z granátového jablka pomocou varešky vybúchame semiačka. V hrnci zohrejeme (nevaríme) cider Kingswood spolu s klinčekmi a zázvorom. Necháme 2-3 min. lúhovať. Pred podávaním pridáme semiačka granátového jablka, nasadíme si ružové okuliare a vychutnáme chvíľku pohody.
Mlsný jazýček
1 fľaša Kingswood Cider Originál
250 ml smotana na šľahanie
štipka škorice
1 karamelové salko
štipka soli
štipka muškátového oriešku
Salko spolu s polovicou smotany na šľahanie pomaly zohrievame, kým nedosiahne tekutejšiu konzistenciu. Jemne ho posolíme a udržiavame v teple. Zo zvyšku smotany vyšľaháme tuhú šľahačku. Cider Kingswood zohrejeme (nevaríme) so štipkou muškátového oriešku a rozlejeme do pohárov. Každý pohár ozdobíme šľahačkou, polejeme trochou slaného karamelu a jemne poprášime škoricou.
Jablková štrúdľa
1 fľaša Kingswood Cider Originál
1 jablko
2 PL hrozienok
2 PL trstinového cukru
2 PL javorového sirupu
štipka škorice
6 klinčekov
Jablko si môžeme, ale nemusíme ošúpať a nakrájame ho na menšie kúsky. Spolu s cukrom, javorovým sirupom, hrozienkami, škoricou a klinčekmi ho podusíme asi 3 minúty na miernom plameni. Na záver prilejeme cider Kingswood, premiešame so zmesou jabĺk a hrozienok a zohrievame tesne pod bod varu.