Navždy som stratila svoje dieťa kvôli chybe na sociálnych sieťach! Na toto si dávajte veľký pozor

Sociálne siete sa u väčšiny ľudí stali každodennou záležitosťou. Môžete komunikovať so svojimi blízkymi aj keď sa nachádzajú na druhej strane sveta a dozviete sa množstvo užitočných informácií. Niekedy však nastane chyba v systéme a mnoho užívateľov za to zaplatí tým najcennejším – bezpečnosťou svojich detí.

Internet a deti nie sú vždy, alebo takmer nikdy, dobrou kombináciou. Rodičia prispievajú na sociálne siete fotografiami alebo videami svojich detí. Na jednej strane je to milé, dojemné a niekedy aj zábavné, no na druhej strane, sa môžu tieto fotografie či videá dostať do hľadáčika zákerných ľudí. Vždy je to nebezpečenstvo, zverejňovať akékoľvek fotografie z vášho súkromného života, či už ide o vašich potomkov alebo nie.

Krádež detí

Tieto situácie sa stávajú veľmi často: vaše dieťa bude mať narodeniny, pekne ho oblečiete, upravíte a odfotíte si ho na svoj telefón. S najväčšou pravdepodobnosťou túto fotografiu zverejníte aj na sociálnej sieti s vašimi priateľmi a rodinou.

V internetovom svete sa však nachádzajú aj ľudia s duševnými či inými poruchami, ktorí môžu fotky vašich deti použiť ako pomôcku vo svojich erotických fantáziách. Nájsť a potrestať ich je skoro nemožné.

Každým dňom sa na internete zvyšuje popularita v hroznom trende – Digitálny Únos. Ide o úmyselnú krádež detských fotografií zo sociálnych sietí a ich následné použitie, ako svoje vlastné.

Napríklad, na Instagrame si niektorí ľudia vytvárajú profily, vezmú si obrázky cudzích detí a prezentujú sa, že sú niekto úplne iný. Môžete ich nájsť pod hashtagom #babyrp, #adoptionrp a #orphanrp. Ak si vyhľadáte tieto odkazy, nájdete stovky tisíc obrázkov usmievavých detí, kde o nich píšu koľko majú rokov, kto je ich mama a otec, kde sa hrajú, čo majú radi a to nie je všetko. Určite by nebolo príjemné vidieť tam svoje dieťa.

Podvodníci sú schopní zájsť aj ďalej. Vytvoria si profil s menom dieťaťa, alebo jeho fotografiu šíria na rôznych portáloch s nadpismi ako: „Som nešťastná sirota“, „Mojím snom je nájsť milujúcu rodinu“. Potom sa na základe fotografií objavujú komentáre potencionálnych adoptívnych rodičov, ktorí svoju identitu taktiež len predstierajú.

Keď sa nájde niekto, kto by sa ho ujal a zaplatil by za to, začne sa po dieťati pátranie. Nie je to až také zložité, pretože rodičia na fotografiách často označujú miesto, kde bola vytvorená alebo kam sa s dieťatkom chystajú. Je to skutočne desivé a môže sa to stáť hocikedy, vy sa pozriete von oknom alebo pôjdete do školy a už ho nenájdete.

Ako sa vyhnúť nebezpečenstvu?

  1. Snažte sa nezverejňovať fotky detí na sociálnych sieťach alebo to robte len minimálne. Platí to najmä u obrázkov, kde sú deti bez oblečenia (pri kúpaní, dojčení a podobne).
  2. Nepovoľte cudzím osobám prístup na váš účet a hlavne k fotografiám. Zdieľajte ich radšej so svojimi blízkymi v súkromných správach alebo na inom chránenom portáli (napr. e-mail).
  3. Ak sa neviete zbaviť tejto „zábavky“, robte to aspoň s rozumom. Neopisujte fotografie do podrobností, neukazujte na nich, kde sa vaše deti zvyčajne hrajú alebo kam chodia do školy a kam často chodia vo voľnom čase.
  4. Pred uverejnením si na fotografiu vodoznak. Vytvoríte ich pomocou editoru fotografií alebo s aplikáciou vo vašom smartfóne.
  5. Poproste vašu rodinu či priateľov, aby tieto fotografie s nikým nezdieľali bez vášho povolenia.
  6. To, čo je teraz milé a rozkošné, môže byť v budúcnosti pre dieťa nepríjemné. Dávajte si na to pozor, niekedy sa to skomplikuje tak, že už svoje dieťa nikdy neuvidíte.

Pamätajte, šťastie ma rado ticho.

Zdieľajte tieto dôležité informácie s vašimi priateľmi a rodinnými príslušníkmi!

zdroj: takprosto.cc

Chod hore