Neviditeľné násilie, alebo keď muž svoju ženu psychicky týra . Utečte! On sa nezmení!

Ak si vedľa muža, s ktorým žijete a  náhlesi  uvedomíš, že toto nie je ten život, po ktorom ste túžili … Ak vidíte, že strácate seba samého … Ak stále častejšie plačete a takmer nikdy sa neusmievate … Ak ste každý deň ako na ihlách … Ak sa každý deň cítite previnilo, hoci nemáte prečo … potom tento článok je pre vás.

Keď sa hovorí o násilí v rodine, spája si ho každý väčšinou s bitím a fyzickým terorom, násilie však môže byť veľmi premyslené a rafinované. O tom, že váš muž je násilník, môžu na začiatku vzťahu vypovedať len nenápadné maličkosti v jeho vzťahu k iným ľuďom, k bývalým partnerkám, manželkám, rodičom a k svetu vôbec. Vy ich však nechcete vidieť. Kúsočkom svojho vedomia snáď spozorujete, že tu bol naozaj drsný a tamto zase despotický, ale celkový obraz jeho vzťahu k vám je natoľko pekný a očarujúci, že tie drobné fakty jednoducho ignorujete.

Túžite po láskaní, budete mať veľa telesnej blízkosti a nežnosti. Snívate o nežnej starostlivosti a bude vás zahŕňať telefonátmi, esemeskami, starostí, či ste jedla a ak ste dosť oblečená, či máte opravené auto, či máte lieky, keď nachladnete. Túžila ste po pozornosti – bude vás vodiť do reštaurácií a kaviarní, zahŕňať kvetmi a darčekmi, priať vám dobré ráno a dobrú noc. Všetko bude vyzerať ako láska. To však nie je láska.
Je to hra. Časovo odložené násilie. Užijete si ho až až. Manipulátor si ani tak nevychutnává utrpenie svojej obete, ako to potešenie, ktoré obeť začína z jeho trápenia mať. A to potešenie sa dostaví, pretože ľudská psychika hľadá a určite nájde východisko, aby si zachovala svoju vlastnú štruktúru. Ak sa teda utrpeniu nedá vyhnúť, je potrebné naučiť sa s ním žiť a mať z neho potešenie. V jeden nie príliš krásny deň si uvedomíte, že trápenie a slzy sú vaším bežným životom a že utrpenie sa vám stalo synonymom lásky.

Jedného dňa sa budete pri večeri pozerať na nejakú talk-show. Ľahká a nenáročná zábava, aj tak máte po pracovnom dni dosť. Všimne si, na čo sa pozeráte: „To nie je relácia, to je požierač času! Na to sa môže pozerať len úplná hus! „Hnevlivý výlev ukončí urazené mlčanie.

Raz, až sa budete narýchlo líčiť pred prechádzkou, vypočujete cennú radu, o ktorú ste nežiadala: „Nechápem, prečo sa maľuješ. Vyzerá to neprirodzene, riasy máš ako umelé a kožu starú. No, keď chceš vyzerať ako obluda, len sa maľuj! „Na prechádzku pôjde urazený, pretože ste neposlúchla.

Raz sa vám podarí niečo významné. V práci vás ocení vedenie i klienti. Naplnená hrdosťou prídete domov a budete rozprávať o svojom úspechu. V odpovedi počujete: „Prosím ťa, všetci tam robíte leda huby. Keby ste sa na pol dňa ocitli v porubu, manažéri, potom by ste mohli rozprávať, čo sa vám podarilo a ako ste unavený. Ťa pochválili … Banda darmožráčov, nič iné nie ste! „Začne byť hrdý na svoju prácu a s vami prestane rozprávať.

Jedného dňa sa budete venovať bábätku a nestihnete pripraviť večeru. Až príde domov, jedovato poznamená, že milióny žien to stíhajú. Ak zoberiete odvahu poznamenať, že by sa k vám mal správať pozornejšie, počujete, že ste tupá a nepotrebná ovca a skončíte ako matka samoživiteľka. Keď predvedie svoju prejdenú nevinnosť, zaľahne a bude spať.

Jedného dňa otehotniete, pretože odmietol použiť kondóm. Plná nádejou a radosti mu to poviete. Odpovie vám, že pôjdete na potrat, pretože on na to nie je pripravený. Alebo preto, že nemôže (nechce) živiť ďalšie dieťa. Alebo preto, že deti už má. Alebo preto, že dieťa bude, až rozhodne on. Ak sa zachováte podľa svojho, čaká vás neodvratný trest: urážky, nadávky, ponižovanie, rozvod a všetko, na čo jeho vynaliezavá myseľ príde.

Najstrašnejšie na tom je, že ani nepostrehnete, kedy ste vlastne tento život začala viesť. Krok za krokom láme násilník vaše sebavedomie, porušuje vaše osobné medze, vnucuje vám svoje názory a na váš úkor uspokojuje svoje potreby. Ale pozor – nie stále! To aby ste sa mohli upnúť na tie dobré chvíle, ktoré sa tu a tam vyskytnú. Na malej prejavy náklonnosti, ktoré budete mylne pokladať za láskavosť; na demonštratívny súcit, ktorý budete mať za prejav veľkorysosti; na materiálne štedrosť v záchvate dobrej nálady, ktorú budete pokladať za prejav starostlivosti.

Začnete ho obhajovať pred rodinou i priateľmi. Úprimne uveríte, že ak sa zmeníte, bude sa správať inak. Ochoriete alebo budete chorobu predstierať, budete za slabú a nešťastnú, pretože na vás bude menej útočiť. Budete sa báť povedať vlastný názor, aby ste ho nenahnevala. Nedokážete sa s ním rozísť, pretože sa budete báť následkov. A keď vám niekto povie, že žijete v pekle, rozhorčí vás to, pretože ľudia ničomu nerozumejú.

Bude vás neustále emocionálne rozkolísávat, pretože emócie sú ďalšie pákou, ktorou vás ovláda. Psychológia obete je taká, že čím silnejšie je trýznenie, tým pevnejšie sa primknete k trýzniteľom.

Žijete v podmienkach domáceho násilia, ak váš partner:

• ironizuje, posmieva sa vám, cítite sa kvôli nemu trápne alebo rozpačito pred priateľmi alebo rodinou;
• vnucuje vám, že nie ste schopná sama rozhodovať; vaše rozhodnutie znevažuje;

• rozhoduje za vás, pretože všetko vie lepšie; jeho názor je vždy ten najsprávnejšie;

• večne opakuje, že bez neho nie ste nič, nikto okrem neho o vás nestoja;

• znižuje a zhadzuje vaše úspechy a ciele;

• ignoruje vaše záujmy, zhadzuje vaše záľuby, názory a presvedčenia;

• zdôrazňuje vaše fyzické nedostatky alebo si ich vymýšľa, pričom vychádza zo svojho vkusu;

• chová sa k vám hrubo (strká, krčí, štípe, nadáva alebo vás dokonca bije);

• nedomnieva sa, že biť ženu je tabu a vysvetľuje, aké rôzne dôvody k tomu môžu byť;

• vnucuje vám presvedčenie, že sa s ním nemôžete rozísť;

• stále vás desí rozvodom, rozchodom, zbavením materiálnej podpory, zbavením rodičovských práv, odobratím detí;

• volá alebo posiela aj niekoľko desiatok esemesiek za deň, kontroluje váš pohyb a spôsob trávenia času;

• ponižuje a nadáva na tvojich priateľov a rodinu, stále je vytesňuje z vášho komunikačného okruhu;

• obviňuje vás zo svojich neúspechov, z toho, že nemá žiadny cieľ, podľa neho môžete za to, ako sa on cíti;

• svoje správanie ospravedlňuje alkoholom, drogami, únavou, hladom alebo niečím iným;

• trvá na sexe i proti vašej vôli, často vás odmieta, ak stojíte o sex vy, vynucuje si sex vtedy a takým spôsobom, akým chce on;

• vyhrážkami vás núti k početným potratom alebo naopak rodenie detí;

• akýmkoľvek spôsobom vás trestá za „zlé“ správanie;

• vo vzťahu existuje iba on, cítite, že vy v ňom nie ste: neexistujú vaše priania, vaše zdravie, vaše potreby, vaše záujmy.

Netešte sa ovčími ilúziami, násilník sa nikdy nezmení. Žiadne vaše správanie ho neprinúti, nemotivuje k inému, úctyplnějšímu vzťahu k vám. Vyznáva ideológiu, v ktorej muž je duchovne vyššie než žena, má väčšiu cenu ako ona, je múdrejší, schopnejší atď. Toto presvedčenie mu dáva právo ponižovať a „učiť“ ženu správne žiť. Nezáleží na tom, aké sú príčiny tohto jeho správania. Dôležité je, že to nebude lepšie! Ak je muž násilníkom, je ním navždy.

A Voice for Men

Jediné, čo môžete urobiť, je bez obzerania z tohto vzťahu utiecť. A učiť sa vnímať charakteristické poznávacie znamenie, aby ste znovu neupadla do pazúrov násilníka. Len vy poznáte túto jeho stránku, preto sa spoliehať môžete iba sama na seba.

Možno ste intuitívne pochopila, že, jedinou možnosťou, ako uniknúť z násilníckeho vzťahu, je spomenúť si sama na seba, na svoje priania a potreby a zariadiť si svoj vlastný život, nájsť svoju vlastnú samostatnú cestu a po nej ísť. Nechajte byť všetko, čo vás viaže k minulosti. Iba tak sa môžete oslobodiť.

Jedinou možnosťou ako sa nedostať do vzťahu s násilníkom, je stať sa celistvou osobnosťou bez akejkoľvek naliehavej potreby. Pozornosť, lásku i starostlivosť si môžete poskytnúť sama. Úprimne a opravdivo.

Chod hore