„Keď si mám vybrať medzi kávou a čajom, určite si zvolím to druhé,” hovorí Boris Burda. Tento obľúbený televízny kuchár a šarmantný muž je skutočným fanúšikom čaju.
Podelíme sa s vami o jeho jednoduché tipy, po ktorých sa stanete ozajstnými znalcami čajov.
Ako uvariť čaj
- Nezohrievajte vodu 2x.
Prevarená voda nie je voda, je to len polievka uvarených mikróbov.
- Nezakrývajte čajník
Určite nechcete piť vodu zo zhnitého sena.
- Nepite ho dvakrát
Na Východe sú presvedčení, že čerstvý čaj je liek a starý jed!
- Čaj a nádoby
Udržujte ho v sklenej alebo keramickej nádobe s uzáverom. V tomto prostredí čaj nebude absorbovať cudzie pachy.
- Nerieďte ho vriacou vodou
- “Nie” kovovým čajníkom!
Ideálnym variantom je tvrdené sklo, nerezová oceľ alebo smaltovaný čajník.
- Pozor na kovové sitko
To isté pravidlo, aké platí pri kovových čajníkoch. Bude lepšie, ak použijete plastové sitka.
Tu je ešte niekoľko zlatých pravidiel pitia čaju, aby ste zo svojho obľúbeného nápoja získali čo najviac.
- Nie je žiadnym tajomstvom, že čaj je schopný upokojiť, ale aj povzbudiť. Mali by ste vedieť, že upokojujúci účinok čaju by mal nastúpiť po 2 minútach lúhovania a povzbudzujúci po 5 minútach. Po 6 minútach sa z čaju stáva nealkoholický nápoj s jemnou arómou, pretože po tomto čase sa z neho esenciálne oleje vyparia.
- Užitočné vlastnosti čaju sa uvoľňujú až po 15 minútach. Avšak, po 7-8 hodinách sa z neho stáva skutočný jed!
zdroj:takprosto.cc