Ak si nepečiete domáci chlieb len kvôli tomu, že to je náročné, tento recept vás presvedčí o opaku. Vďaka nemu budete môcť potešiť svoju rodinu čerstvý a voňavý domáci chleba minimálne raz za deň.
Čo na to potrebujete?
- 530 g hladkej múky
- 10 g droždia
- 420 ml vody
- 1 ČL soli
Postup
- Rozpustite si droždie v teplej vode (37-39 stupňov). Múku preosejte do misky, pridajte k nej soľ, a vlejte roztopené droždie. Zamieste cesto do strednej konzistencie prikryte ho potravinovou fóliou s malým otvorom na prúdenie vzduchu a nechajte ho 2 hodiny na teplom mieste.
- Po 2 hodinách by sa malo zväčšiť dvojnásobne a na jeho povrchu bude mnoho bubliniek. Nezabudnite, že cesto je pripravené bez hnetenia, preto ho už len prikryte fóliou alebo vrchnákom s otvorom a vložte na noc do chladničky.
- Na druhý deň si vyberte požadované množstvo cesta. Aby sa vám nelepilo, posypte si ruky múkou. Vyváľajte si cesto v múke a vyformujte z neho bochník.
- Položte cesto na papier na pečenie posypte ho múkou a nechajte ho odstáť ďalších 40-60 minút. Medzitým si predhrejte rúru na 235 stupňov.
- Urobte si na ceste 3 nárezy, položte ho naspäť na plech a pečte približne 45 minút. Po upečení nechajte chlieb vychladnúť.
Cesto na domáci chlieb môžete v chladničke skladovať po dobu 2 týždňov, takže si ho môžete upiecť kedykoľvek. Nezabudnite ho ešte prikryť fóliou, aby sa neskazilo.
zdroj:sovkusom.ru
Prečítajte si aj
Aký je tvoj názor?