Sezóna jahôd je v plnom prúde! Všetko to, čo nebudete dokázať zjesť môžete využiť na prípravu niečoho lahodného a zároveň neobyčajného.
Recepty na jahodový džem
Jahody sú pomerné krehkým ovocím a preto je s nimi potrebné zaobchádzať zodpovedne. Preberte si ich, všetky poškodené odstráňte, tie dobré vložte do sitka a premyte pod tečúcou vodou. Chvíľu počkajte kým voda odkvapká, odstráňte z jahôd stopky a sú pripravené na použitie!
Svieži jahodový džem
- 2 kg jahôd
- 1,5 kg cukru
- 2 citróny
- 25 lístkov čerstvej mäty
- 25 lístkov bazalky
Postup
- Pripravené jahody vložte do hlbokej misy a zasypte cukrom. Nechajte odstáť na niekoľko hodín, aby jahody pustili šťavu.
- Obsah misky vysypte do hrnca a poduste 5 minút po prevarení. Potom pridajte umyté listy mäty, bazalky a varte ďalších 5 minút.
- Pridajte do zmesi nadrobno nakrájanú citrónovú dužinu a nastrúhanú kôru. Po tomto kroku varte džem na miernom ohni asi 15 minút. Odstráňte z tepla a nechajte odstáť po dobu 8-10 hodín.
- Druhá fáza varenia: umiestnite džem na oheň, varte 5 minút, potom ho rozlejte do sterilizovaných nádob a zatvorte.
Rubínový jahodový džem
- 1 kg menších jahôd
- 200 g ružových lupienkov
- 1,2 kg cukru
- 100 ml vody
- 0,5 ČL kyseliny citrónovej
Postup
- Pripravené jahody dajte do misy a zasypte polovičným množstvom cukru. Nechajte odstáť cez noc.
- Zo zvyšného cukru a vody si vyrobte sirup. Zalejte ním premyté ružové lupienky, pridajte kyselinu citrónovú a priveďte k varu.
- Počas varenia sirupu do neho pridajte jahody a varte 5 minút na miernom ohni. Odstráňte z ohňa a nechajte džem úplne vychladnúť.
- Opäť priveďte do varu a varte 10 minút. Horúci džem nalejte do nádob a zatvorte.
Jahodový džem s korením
- 2 kg jahôd
- 2 kg cukru
- 2 hviezdičky anízu
- 1 trubička škorice
Postup
- Pripravené jahody vložte do hrnca, pridajte cukor a nechajte odstáť na 3 hodiny. Po uplynutí tejto doby dajte hrniec s jahodami na oheň, priveďte k varu a varte 10 minút. Nechajte vychladnúť.
- Hneď ako sa džem vychladí, vráťte ho naspäť na plameň a priveďte k varu. Vložte do neho korenie a poduste ďalších 10 minút.
- Vyberte korenie, horúci džem rozlejte do sterilizovaných nádob a zatvorte.
Jahodový džem s vodkou
- 3 kg jahôd
- 2 kg cukru
- 100 ml vodky
- 1 ČL kyseliny citrónovej
Postup
- Jahody si navrstvite do hrnca, pokropte vodkou, posypte cukrom (aj vrch). Nechajte cez noc v chladničke.
- Priveďte k varu, pridajte kyselinu citrónovú a odstráňte z tepla. Po 3 hodinách opäť priveďte k varu. Postup zopakujte ešte trikrát a po poslednom vare nechajte džem dusiť 10-15 minút.
- Rozlejte džem do sterilizovaných nádob a zatvorte.
Jahodový džem s rebarborou a zázvorom
- 1 kg jahôd
- 1 kg rebarborových stonky
- 50 g čerstvého koreňa zázvoru
- 2 kg cukru
- 200 ml vody
Postup
- Stonky rebarbory si umyte, očistite od šupky a nakrájajte na jemno. Pridajte jahody, zalejte vodou do hlbokého hrnca, postavte na plameň a priveďte k varu. Varte 10 minút.
- Pridajte očistený zázvor, tretinu cukru a varte 5 minút počas stáleho miešania.
- Postupne prisypávajte zvyšný cukor a varte 5-7 minút. Odstráňte z plameňa a nechajte odstáť po dobu 8-10 hodín.
- Opäť položte hrniec na oheň, varte a poduste 10 minút. Následne odstráňte z ohňa na 10 hodín. Nechajte džem vychladiť a vyberte z neho koreň zázvoru. Nalejte ho do sterilizovaných nádob a zatvorte.
Vyskúšajte si tieto recepty aj vy, určite nebudete ľutovať!
zdroj:sovkusom.ru
Prečítajte si aj
Aký je tvoj názor?