Jahodový džem ako marmeláda: 5 nezvyčajných receptov pre labužníkov

рецепт клубничного варенья

Sezóna jahôd je v plnom prúde! Všetko to, čo nebudete dokázať zjesť môžete využiť na prípravu niečoho lahodného a zároveň neobyčajného.

клубника на зиму

Recepty na jahodový džem

Jahody sú pomerné krehkým ovocím a preto je s nimi potrebné zaobchádzať zodpovedne. Preberte si ich, všetky poškodené odstráňte, tie dobré vložte do sitka a premyte pod tečúcou vodou. Chvíľu počkajte kým voda odkvapká, odstráňte z jahôd stopky a sú pripravené na použitie!

Svieži jahodový džem

варенье из клубники  

  • 2 kg jahôd
  • 1,5 kg cukru
  • 2 citróny
  • 25 lístkov čerstvej mäty
  • 25 lístkov bazalky

Postup

  1. Pripravené jahody vložte do hlbokej misy a zasypte cukrom. Nechajte odstáť na niekoľko hodín, aby jahody pustili šťavu.
  2. Obsah misky vysypte do hrnca a poduste 5 minút po prevarení. Potom pridajte umyté listy mäty, bazalky a varte ďalších 5 minút.
  3. Pridajte do zmesi nadrobno nakrájanú citrónovú dužinu a nastrúhanú kôru. Po tomto kroku varte džem na miernom ohni asi 15 minút. Odstráňte z tepla a nechajte odstáť po dobu 8-10 hodín.
  4. Druhá fáza varenia: umiestnite džem na oheň, varte 5 minút, potom ho rozlejte do sterilizovaných nádob a zatvorte.

Rubínový jahodový džem

клубничное варенье

  • 1 kg menších jahôd
  • 200 g ružových lupienkov
  • 1,2 kg cukru
  • 100 ml vody
  • 0,5 ČL kyseliny citrónovej

Postup

  1. Pripravené jahody dajte do misy a zasypte polovičným množstvom cukru. Nechajte odstáť cez noc.
  2. Zo zvyšného cukru a vody si vyrobte sirup. Zalejte ním premyté ružové lupienky, pridajte kyselinu citrónovú a priveďte k varu.
  3. Počas varenia sirupu do neho pridajte jahody a varte 5 minút na miernom ohni. Odstráňte z ohňa a nechajte džem úplne vychladnúť.
  4. Opäť priveďte do varu a varte 10 minút. Horúci džem nalejte do nádob a zatvorte.

Jahodový džem s korením

клубника на зиму

  • 2 kg jahôd
  • 2 kg cukru
  • 2 hviezdičky anízu
  • 1 trubička škorice

Postup

  1. Pripravené jahody vložte do hrnca, pridajte cukor a nechajte odstáť na 3 hodiny. Po uplynutí tejto doby dajte hrniec s jahodami na oheň, priveďte k varu a varte 10 minút. Nechajte vychladnúť.
  2. Hneď ako sa džem vychladí, vráťte ho naspäť na plameň a priveďte k varu. Vložte do neho korenie a poduste ďalších 10 minút.
  3. Vyberte korenie, horúci džem rozlejte do sterilizovaných nádob a zatvorte.

Jahodový džem s vodkou

клубника на зиму

  • 3 kg jahôd
  • 2 kg cukru
  • 100 ml vodky
  • 1 ČL kyseliny citrónovej

Postup

  1. Jahody si navrstvite do hrnca, pokropte vodkou, posypte cukrom (aj vrch). Nechajte cez noc v chladničke.
  2. Priveďte k varu, pridajte kyselinu citrónovú a odstráňte z tepla. Po 3 hodinách opäť priveďte k varu. Postup zopakujte ešte trikrát a po poslednom vare nechajte džem dusiť 10-15 minút.
  3. Rozlejte džem do sterilizovaných nádob a zatvorte.

Jahodový džem s rebarborou a zázvorom

клубника на зиму

  • 1 kg jahôd
  • 1 kg rebarborových stonky
  • 50 g čerstvého koreňa zázvoru
  • 2 kg cukru
  • 200 ml vody

Postup

  1. Stonky rebarbory si umyte, očistite od šupky a nakrájajte na jemno. Pridajte jahody, zalejte vodou do hlbokého hrnca, postavte na plameň a priveďte k varu. Varte 10 minút.
  2. Pridajte očistený zázvor, tretinu cukru a varte 5 minút počas stáleho miešania.
  3. Postupne prisypávajte zvyšný cukor a varte 5-7 minút. Odstráňte z plameňa a nechajte odstáť po dobu 8-10 hodín.
  4. Opäť položte hrniec na oheň, varte a poduste 10 minút. Následne odstráňte z ohňa na 10 hodín. Nechajte džem vychladiť a vyberte z neho koreň zázvoru. Nalejte ho do sterilizovaných nádob a zatvorte.

Vyskúšajte si tieto recepty aj vy, určite nebudete ľutovať!

zdroj:sovkusom.ru 

Chod hore