Farmár s 15-ročnou pracou sa podelil o tajomstvo mimoriadneho úspechu. Keď sa to dozviete, budete to chcieť robiť tiež.

 

Celoživotný sen môjho strýka bolo mať vlastný dom s veľkým sadom a zeleninovou záhradkou, kde by mohol pestovať čokoľvek chce. Teraz sa jeho sen sa stal skutočnosťou, a teraz, keď je už na dôchodku, zbiera zo svojich polí obrovskú úrodu.

Pred dvoma rokmi môj strýko sa pripojil ku klubu ekologického poľnohospodárstva, kde sa dozvedel o tejto metóde, ktorá viedla k jeho úspechu v záhradníctve.

Ekologické poľnohospodárstvo

Ekologické poľnohospodárstvo – je spôsob hospodárenia, ktoré sa vyhýba používaniu pesticídov, herbicídov, chemických hnojív a inými regulátormi rastu rastlín. Z toho druh tradičného poľnohospodárstva sa vyznačuje tým, že zem nie je nutné kopať a rýľovať, ale len uvoľniť povrch do hĺbky 5-10 cm.

  ekologické poľnohospodárstvo

V poslednej dobe v záhradníctve začali používať vynález Johna Henryho George, americký farmár s veľkou skúsenosťou. Môžete vidieť  tieto zariadenia okolo záhrad, ale je pravdepodobné, že nemáte žiadne tušenie, čo to je a prečo. Ale potom, ako sa dozviete viac o ňom, budete to tiež chcieť.

Kontajner pre zalievanie a výživu rastlín pomocou Tree T-pee živinami uskutočnenej úplne z recyklovaného plastu. Je inštalovaný v spodnej časti stromov ,aby  ich ochránil a poskytol studenú vodu a všetky potrebné hnojivá.

Podľa tvorcu, umiestnenie týchto kužeľov môže významne ovplyvniť vývoj stromov. Vrátane zvýšenia výkonu rastu rastlín o 30% a zníženie ich spotreby vody, hnojív a energie až o 90%. Aké dôležité pre každého poľnohospodára!

  

  

ekologické poľnohospodárstvo pružina práce  

Ale to nie je jediná výhoda systému! Spolu so svojím otcom, farmár po dobu 10 rokov pracoval v citrusovom háji na Floride.

Padali z nôh, vysádzali sadenice, na noc ich ukrývali pred chladom a ráno ich zase otvárali, aby nabrali slnečnú energiu. Na základe týchto skúseností, George vyvinul systém plastových kužeľov, ktoré plnia rovnakú funkciu.

George prišiel s prvým prototypom pod názvom T-pee, ale poľnohospodári museli nainštalovať a odstrániť kužele ručne.

world ekologické poľnohospodárstvo XXI storočia  

Preto sa poľnohospodár pridal k pôvodnej myšlienke možnosť dodávať vodu do kužeľa a nevyhnutných hnojív. A tiež umožniť mini-skleníky, individuálne pre každý kužeľ. Kontajner podporuje a zvyšuje teplotu zvlhčeného stromu v prípade potreby.

To šetrí poľnohospodárom od nutnosti neustále mať kužele čisté. Takýto kontajner pre stromy, ktorých vek sa pohybuje medzi jedným a piatimi rokmi. Zariadenie je k dispozícii v dvoch farebných prevedeniach. Čierny sa používa pre stromy, ktoré rastú v teplom podnebí, a biely – pre chladné podnebie.

  kontajnerové rastliny

Kužeľ je o trochu viac ako pol metra široký a má asi 38 centimetrov na výšku. Riadi vodu a hnojivo na správnom mieste, kde to budete najviac potrebovať. To má za následok úsporu vo výške 90% z prostriedkov! Strom dostane 100% vody, namiesto 10%, k čomu sa dospelo pomocou iných metód zavlažovania.

Kontajner chráni strom pred vetrom a nízkymi teplotami. S jeho pomocou stúpa vnútorná teplota na 10-12 stupňov, čo urýchľuje rast rastlín.

      Nádoby pre rastliny v záhrade

To je ďalší z výhod T-pee kontajneroch, ktoré zlepšujú rast plodín o 30% v doplnení úspor výrobných nákladov.

Takýto kontajner vám vydrží dlhšie ako 20 rokov! Ale ak ste ako môj strýko, nenašli takýto vynález v predaji, potom to môžete urobiť sám.

V podstate tento prístroj je konvenčný hrniec pre kvety, ktorý je vložený do kapilárneho zavlažovacieho systému. Väčšinu nákladov tohto zariadenia sú náklady na hadice pre zavlažovanie a čerpadlá.

kontajnerové rastliny s vlastnými rukami

Ak sa chcete dozvedieť viac o tomto super užitočnom vynáleze, pozrite si krátke video.

Ako vidíte, s týmto zariadením budete potrebovať o 90% menej vody a hnojív pre vaše rastliny. Všetko je geniálne – jednoduché!

Ak bola táto informácia je pre vás zaujímavá – zdieľajte ju so svojimi priateľmi, ktorí tiež radi pestujú rastliny.

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Farmár s 15-ročnou pracou sa podelil o tajomstvo mimoriadneho úspechu. Keď sa to dozviete, budete to chcieť robiť tiež.”