Vedci vykonali neuveriteľný objav! Konečne sa prišlo na to, prečo má človek slepé črevo.

Štúdie preukázali, že absencia slepého čreva dokáže len mierne zvýšiť riziko zachytenia infekcie. To nás privádza k otázke, prečo teda tento orgán potrebujeme?

Apendix – červovitý prívesok slepého čreva. Ľudia, ktorí ho nemajú, žijú normálnym životom. Prečo by sme ho mali mať?

Pravda je v tom, že apendix vykonáva dôležitú imunitnú funkciu – ochraňuje prospešné baktérie žijúce v črevách. Časopis Time napísal, že k tomuto výsledku prišiel tím medzinárodných vedcov, ktorí študovali evolučný vývoj orgánu u rôznych druhov zvierat.

Pod vedením amerického antropológa menom Heather Smith, biológovia analyzovali prítomnosť a absenciu apendixu u 533 cicavcov a prišli k zaujímavému poznatku: druhy cicavcov, u ktorých sa slepé črevo nachádza, v ňom majú vyššiu koncentráciu lymfatického tkaniva. Toto tkanivo zohráva rolu pri tvorbe imunitného systému a taktiež stimuluje rast zdravých črevných baktérií.

Avšak aj v prípade odstránenia slepého čreva, sa nemusíte obávať, nevyskytnú sa žiadne vážne dôsledky, ktoré by vás mohli ohroziť.

V najhoršom prípade môže jeho absencia len mierne zvýšiť riziko infekcií a doba zotavenia sa z chorôb spojených s vyprázdňovaním prospešnej črevnej mikroflóry sa o niečo predĺži.

 

Chod hore