Žiadne pálenie záhy a kŕče: 9 problémov so spánkom, ktorých sa zbavíte ešte dnes

 

Ak ráno nemôžete opustiť svoju posteľ a v noci vás pálila záha a nedala vám spať, tak redakcia „Chillin.sk“ vám s týmto problémom pomôže. Dnes sa s vami podelíme s efektívnymi radami, ktoré vás s ľahkosťou zbavia nočných problémov a budete si užívať spánok.

Pravidlá zdravého spánku

  1. Bolesť v šiji

Spánok na bruchu – hlavný nepriateľ vašej šiji. Ak už takto spávate, tak si neberte do postele vankúš. Najlepšia póza pre spánok s problémom krčnej chrbtice je spánok na chrbte, s podloženými rukami na vankúšoch z každej strany. Osobitne sa treba zamerať na vankúš, ktorý by mal byť ortopedický a valcovitý.

Ak radi spávate na boku, tak váš vankúš by nemal byť veľmi vysoký. Ideálna výška vášho vankúša je šírka vášho pleca. Takýto vankúš udrží vašu šiju v rovnováhe počas spánku. 

  Ako spať v prípade, že bolesť v krku

  1. Bolesť v pleciach

Najlepšia póza pre spánok v tomto prípade je spánok na chrbte. Vyskúšajte si pospať na tenkom ortopedickom vankúši, ešte jednu si dajte na brucho a objímte ju oboma rukami. Teraz uvidíte, v akej polohe sú vaše plecia a váš spánok bude pevný a zdravý.

Ale aj sa vám nedá spať na chrbte, tak spite na boku, ale len na zdravom. Spánok na chrbte, bohužiaľ, vám prinesie diskomfort. Takže milovníci podobnej pózy sa budú musieť odnaučiť sa od „zhubného“ návyku. 

  problémy so spánkom, ktoré robia

  1. Bolesť v chrbte

Môžete konečne zmeniť matrac. Mäkký už nie je pre vás. Ideálnym matracom je anatomický, ktorý obopne kontúry tela a má strednú tvrdosť. Najužitočná póza pre spánok pri bolestiach chrbtice je spánok na chrbte. Vyskúšajte podložiť si pod nohy malý vankúš a pod pás zrolovaný uterák.

Tento trik pomôže najúčinnejšie udržiavať správne zakrivenie chrbtice a poskytnúť ďalšiu podporu pre chrbát. Ale ak radšej spite na boku, tak zaujmite polohu embrya. Vankúš medzi nohami vám pomôže zmierniť napätie v oblasti bedrovej chrbtice.

  ako správne spať na chrbte

  1. Nespavosť

Vyskúšajte začať od mála – neprejedávajte sa pred spánkom, vyvetrajte spálňu, zbavte sa prirodzených svetelných zdrojov, eliminujte psychické rozrušenie od gadgetov, kníh, TV. Tieto maličkosti vám pomôžu zaspať rýchlejšie a spánok bude pevný a užitočný. Ak vám ani toto nepomôže, je potrebné vyhľadať špecialistu.

  1. Časté prebúdzanie sa

Ak sa často prebúdzate počas noci, pred spánkom sa vyhýbajte večeri a gadgetom. A ešte pred alkoholom. Alkoholické nápoje narúšajú vodný balans v tele, a tým samým narúšajú aj dĺžku spánku.

A nezabudnite sledovať teplotu vzduchu v izbe. Optimálna teplota pre zdravý spánok je 20 – 22⁰ C. príliš horúci, alebo príliš studený vzduch bude len komplikovať proces zaspávania a spánku. 

  Ako spať v prípade, že bolesť v chrbte

  1. Ťažké ranné prebúdzanie

Bohužiaľ, toto je verný súputník väčšiny z nás.  Ale existuje celý rád trikov, ktoré vo veľmi krátkom čase urobia vaše ráno príjemným a veselým. Pokúste sa nastaviť si budík na rovnaký čas aj na víkend. A o tlačidle „Odložiť“ zabudnite.

„Ešte 5 minút“  vám k dobru neposlúžia. Choďte skôr spať, nemyslíte na zlo a vychutnávajte si dlhodobý spánok. V takomto prípade vám garantujeme ráno bez stresu.

  1. Kŕče

Kŕč – je mimovoľná kontrakcia svalov, čo je často sprevádzané nepríjemným, a dokonca bolestivým pocitom. Dôvody môžu byť úplne odlišné – od zlého držania tela, pre spánok, fyzické preťaženie alebo nedostatok stopových prvkov a končiac kŕčovými žilami.

Ak sú kŕče vašim stálym spoločníkom, mali by ste vyhľadať lekársku pomoc. Mimochodom, kŕčov sa môžete zbaviť pravidelným cvičením v dopoludňajších hodinách a pred spánkom, relaxačnou masážou a správnou polohou pre spánok. 

  9 pravidiel zdravého spánku

  1. Pálenie záhy

Spánok na ľavej strane – to vás ušetrí od pálenia záhy v noci. Tento stav tela pomôže zabrániť opusteniu obsahu žalúdka do pažeráka a tým eliminovať nepohodlie. A snažte sa neprejedať vo večerných hodinách, to vám určite pomôže zbaviť sa tohto problému.

  1. Bolestivé a ťažké nohy

Jednoduchá masáž nôh pred spaním a relaxačné kúpele – skvelý pomocník pre bolesť v nohách. Skúste si dať nohy počas spánku o niečo vyššie, než je obvyklé. To pomôže zmierniť únavu, ktorá sa nahromadila počas dňa, ako aj odstránenie bolesti. 

  ako prospešné spať chrbtice

Nezatvárajte oči pred problémami so spánkom, pretože zdravotný stav vášho tela je úplne závislý na kvalite spánku a životnom štýle!

Nezabudnite sa podeliť so svojimi priateľmi o tento zaujímavý článok.

zdroj:takprosto.cc

Chod hore