Nasledujúci recept pochádza z neďalekého Poľska, kde dostal pomenovanie Karpatka. Najskôr sa tento dezert považoval za koláč, no vďaka svojim prednostiam ho pokojne môžete považovať za tortu. Špeciálne pripravené cesto je v kombinácii s lahodným krémom presne to, po čom vaše chuťové bunky túžia. Pustite sa do toho a oslaďte si život!
Ingrediencie na cesto
- 250 ml vody
- 125 g masla
- 180 g polohrubej múky
- 5 vajec
- Štipka soli
- 25 g práškového cukru na posypanie
Ingrediencie na krém
- 500 ml mlieka
- 200 g masla
- 50 g hladkej múky
- 50 g škrobovej múčky
- 150 g cukru
- 15 g vanilkového cukru
Čo sa týka krému, môžete zvoliť možnosť kúpenia pudingu v obchode a pripraviť si ho podľa návodu.
Postup
- Prvým krokom je príprava cesta. Nalejte si vodu do hrnca a vložte do nej na kúsky narezané maslo a soľ. Zmes nechajte roztopiť za stáleho miešania na nízkom plameni. Neprivádzajte to k varu!
- Keď sa maslo rozpustí, odstránite hrniec z ohňa. Pridáte múku a dobre premiešate. Vráťte hrniec na plameň a varte dovtedy, kým nezbelie a neprestane sa lepiť na dno hrnca. Potrvá to približne 3 minúty.
- Teraz si cesto presuňte do väčšej misky a primiešajte k nemu vajíčka – jedno po druhom. Uistite sa, že cesto nie je tekuté. Je lepšie, ak to budete robiť vareškou a nie mixérom. Cesto by malo byť husté, jednotné a lesklé.
- Vezmite si plech na pečenie, vysteľte ho papierom na pečenie a začnite na neho ukladať cesto. Môžete to robiť pomocou lyžice alebo si cesto rozotriete ako zvyčajne po celej ploche. Nebude to mať žiaden vplyv na výslednú chuť.
- Plech vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a nechajte piecť 35 minút. Počas tejto doby rúru neotvárajte.
- Kým sa cesto pečie, pripravte si krém. Je lepšie, ak maslo bude mäkšie, preto si ho vyberte z chladničky o niečo skôr. Vylejte si do hrnca 100 ml mlieka a mierne ho zohrejte. Následne ho odstráňte z plameňa, pridajte múku, škrob a dôkladne premiešajte, aby vám nevznikli hrudky. Prilejte zvyšné mlieko a prisypte obyčajný aj vanilkový cukor. Hrniec preložte na nízky plameň a nechajte variť, kým všetko nezhustne. Nezabudnite na neustále miešanie!
- Hotový krém premiestnite do misky a prikryte potravinárskou fóliou – nechajte úplne vychladnúť. Vďaka fólii sa na povrchu nevytvorí “kôrka”.
- Mixérom alebo metličkou si vymiešajte maslo. Následne do neho pomaly pridávajte krém a po každej porcii premiešajte.
- Vychladené cesto prerežte na polovicu a jednu stranu potrite krémom. Dôležité je prerezať ho pozdĺžne, nie priečne! Ak máte malú formu na pečenie, bude lepšie, ak si pripravíte dve cestá.
- Opatrne položte na krém druhú časť cesta. Nestláčajte ho. Posypte práškovým cukrom a nechajte minimálne hodinu odstáť v chladničke.
Poľská Karpatka je úžasný dezert, ktorý si môžete pripraviť podľa vlastných preferencii – vyskúšať rôzne varianty krému či pridať ovocie.
foto:takprosto.cc
zdroj: Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Kopírovanie článkov na Slovenské alebo České stránky alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.
Prečítajte si aj
Aký je tvoj názor?