Poznáme niekoľko spôsobov, ako si pripraviť chutné zemiaky: vyprážanie, varenie, dusenie, pečenie, na plnku do koláčov, do polievky alebo do šalátov. Dnes vám ponúkame jednoduché riešenie na rýchly obed alebo večeru. Pripravené zemiaky môžete podávať ako prílohu k mäsu alebo rybe, no perfektne sa hodí aj k morským plodom. Nič by sa ale nestalo ani v tom prípade, ak by ste ich zjedli samostatne. Garantujeme vám, že sa po nich len tak zapráši!
Ingrediencie
- 8 zemiakov
- 30 g masla
- 2 ČL rozmarínu
- 4 strúčiky cesnaku
- 40 ml olivového oleja
- Morská soľ podľa chuti
Postup
- Vezmite si 8 zemiakov a dôkladne ich umyte. Uvarte ich až dovtedy, kým nezmäknú a potom počkajte, aby vychladli.
- Teraz si každý kúsok stlačte zhora lyžicou. Zemiaky by mali jemne prasknúť.
- Vyberte si formu, v ktorej budete zemiaky piecť. Vylejte do nej olivový olej a strúčiky cesnaku nakrájajte na plátky. Následne ich rovnomerne rozmiestnite po forme.
- Pokračujte naukladaním zemiakov, rozpučenou časťou nahor. Posypte ich rozmarínom a dochuťte soľou.
- Maslo si nakrájajte na kocky a na každý zemiak poukladajte 1-2 kocky. Vrch ešte môžete poliať malým množstvom olivového oleja (voliteľné).
- Takto pripravené zemiaky vložte do rúry vyhriatej na 180-200 stupňov a nechajte piecť dozlatista.
Na tento recept sú vhodnejšie nové zemiaky, ale nič sa nestane, ak použijete tie, ktoré máte doma. Pokúste sa vybrať si zemiaky rovnakej veľkosti, aby boli rovnomerne uvarené a upečené. V prípade, že máte po ruke čerstvú zeleninu alebo osmažené huby, pridajte ich k zemiakom a vaša večera bude dokonalá!
zdroj: Chillin.sk – článok je zakázané kopírovať na iné weby, aj české bez písomného súhlasu chillin.sk. Inak vám hrozí trestné oznámenie.
zdroj foto: sovkusom.ru