Kúpili sme si na Vianoce živý stromček. Až doma sme však zistili, čo sa v ňom nachádza…

Vôňa medovníkov, škorice, mandarínok a nepochybne aj vôňa živého vianočného stromčeka – prvé slová, ktoré vám napadnú, keď príde téma o Vianociach. Nezáleží na tom, že sme už dospelí, pretože tak ako aj v detstve, aj teraz vieme oceniť tú nenahraditeľnú atmosféru a pocit vytvorený živým stromčekom.

настоящая елка

Avšak všetko je krásne, až kým sa do vášho domu nedostanú nepozvaní hostia. Nie, nie je reč o vašich vzdialených príbuzných, ale o hmyze, ktorý je chránený. Čo s ním urobiť a ako sa mu vyhnúť?

Nemožno poprieť, že živý strom vytvára jedinečnú atmosféru sviatku a napĺňa dom nádhernou vôňou. Umelé stromy sa s ním jednoducho nemôžu porovnávať. Ale ešte skôr, ako si prinesiete strom do svojho domu a ozdobíte podľa svojho vkusu, musíte ho dôkladne skontrolovať, či sa na ňom nenachádza žiaden hmyz. Koniec koncov, je nepravdepodobné, že hmyz v byte vám prinesie šťastné a veselé Vianoce.

насекомые в елке

Ak si myslíte, že hmyz v zime neexistuje, mýlite sa. Keďže je vonku zima, hľadá si útulné miesto na prezimovanie. Hoci sa hmyz obľubujúci drevo počas zimy zazimuje, keď sa dostane do teplej miestnosti, napríklad do vášho domu, okamžite sa prebudí.

елка на новый год

Ak si pred Vianocami kúpite strom od ľudí špecializujúcich sa na predaj živých stromčekov, s najväčšou pravdepodobnosťou bude všetko v poriadku. V prípade, že sa rozhodnete sami vyraziť do lesa, aby ste získali ten najlepší z najlepších stromov, môže na vás čakať nepríjemné prekvapenie. Aby ste sa vyhli takýmto darom osudu, je lepšie, ak si kúpite strom od dôveryhodných ľudí, ktorí v tom už majú niekoľkoročnú prax. Ak sa to aj napriek všetkému rozhodnete risknúť takto zistíte, či sa k vám nedostali neželaní návštevníci…

паразиты в елке

Vianočný stromček by mal byť starostlivo preskúmaný. Najlepšie je to urobiť s listom bieleho papiera, ktorý pridržíte na rôznych častiach stromu. Najčastejšie sa na ňom vyskytujú vošky – malé čierne alebo hnedé chrobáčiky. Taktiež lykožrúty, pavši a nepríjemné roztoče. Ak nevidíte samotných chrobákov, potom vyhľadajte náznaky ich prítomnosti: vajíčka, stopy, diery po hmyze.

елка в доме

Najnebezpečnejšie sú v tomto prípade roztoče, ktorých sa musíte zbaviť ešte skôr, ako budú mimo stavu hibernácie. Môžu sa pohybovať na izbových rastlinách a poškodiť ich. Avšak ostatné parazity žijúce na boroviciach nepredstavujú pre človeka žiadne ohrozenie. Väčšina z nich zomrie po tom, ako začne strom schnúť.

насекомые в квартире

Najlepší spôsob, ako skontrolovať a vopred sa zbaviť parazitov je samotné trasenie až kým z neho nespadnú všetci spiaci obyvatelia. Existujú služby, ktoré poskytujú hydraulické trasenie stromov – potom už na nich neostane žiaden hmyz.

древесные паразиты

Nemusíte teda panikáriť a odmietať živý vianočný stromček. Stačí, ak si ho pred prinesením domov poriadne skontrolujete a potom vám už nič nebude brániť pred vychutnávaním si pravej vianočnej atmosféry v kruhu vašich najbližších.

Nezabudnite sa o tento článok podeliť aj s vašimi priateľmi na Facebooku!

zdroj:chillin.sk/takprosto.cc

Chod hore