Často sedíte s prekríženými nohami? Po prečítaní tohto článku zmeníte názor!

Takmer každá žena si podvedome či zámerne pri sedení preloží nohu cez nohu, aby vyzerala elegantnejšie a sexy. Stavíme sa, že aj pri čítaní tohto článku sedíte v spomínanej polohe. U žien je o niečo populárnejšia, podobne sedí až 60% žien a len 30% mužov.

Určite ste už videli niekoľko filmov, kde sa mladé dámy učili, ako správne sedieť v spoločnosti (napr. film Denník princeznej). Práve tu sa Anne Hathaway v hlavnej úlohe učila od svojej babičky, že sedieť nohou prekríženú cez tú druhú je neslušné. Skutočnosť je taká, že okrem toho je to aj nezdravé. V nasledujúcom článku sa detailnejšie zameriame na sedenie s prekríženými nohami a prezradíme vám, prečo by ste v tejto polohe nemali sedieť príliš dlho.

почему нельзя сидеть нога на ногу

Prvýkrát sa tomuto problému začala venovať spoločnosť Pharmaton v roku 1999. Práve ona uviedla na trh liek menom „Venasat“, ktorý bol sprevádzaný masívnou reklamou, kde lekárnici vyzývali ľudí, aby sa na 24 hodín vzdali sedenia s prekríženými nohami.

Odvtedy sa vedci opakovane pokúšali zistiť, či človek môže sedieť s prekríženými nohami, no nikdy sa nedokázali zhodnúť na jednotnom názore. Predpokladá sa však, že dlhé sedenie v polohe s prekríženými nohami zapríčiňuje celý zoznam nepríjemných následkov.

можно ли сидеть нога на ногу

Medzi nimi je vysoký krvný tlak, kŕčové žily či dokonca poškodenie nervov. Čo je však pravda a čo je len zbytočná špekulácia?

  1. Spôsobuje sedenie s prekríženými nohami kŕčové žily?Špekulácie! V súčasnosti každá tretia žena a každý desiaty muž trpí kŕčovými žilami. Najčastejšie sa choroba vyvíja v zrelom veku od 30 do 40 rokov. Čím viac moderný človek trávi čas v sedavej polohe v aute alebo pri počítači, tým vyššie je riziko vzniku kŕčových žíl.Avšak väčšina lekárov verí, že položenie nohy na nohu nespôsobuje kŕčové žily. Tie súvisia s vekom človeka, genetickými faktormi, nadváhou a tehotenstvom.

    сидеть нога на ногу варикоз

  2. Vytvára takáto poloha nôh výskyt krvných zrazenín?Áno! Štúdie ukázali, že takáto pozícia zasahuje do krvného obehu, čo môže viesť k vzniku krvných zrazenín. Nie, neznamená to, že keď si takto sadnete, okamžite dostanete trombózu.Ak však máte problémy s krvnými cievami, tak áno, takáto pozícia môže brániť krvnému obehu správne fungovať. Týmto ľuďom sa preto neodporúča sedenie s prekríženými nohami.

    сидеть нога на ногу вредно

  3. Poškodzujú prekrížené nohy nervy v chodidlách? Áno! Nervy, dohliadajúce na nohy a chodidlá, môžu byť poškodené vtedy, ak často sedíte v polohe s prekríženými nohami. Fibulárny nerv je zapojený do prenosu motorického impulzu a pocitov do spodnej časti chodidla a prstov. Často je poškodenie lýtkového nervu spôsobené postojom, v ktorom jedna noha je položená na tej druhej.вредно ли сидеть нога на ногу мужчинам
  4. Zvyšuje uvedená poloha nôh tlak? Áno! Štúdie ukazujú, že prekrížené nohy môžu dočasne zvýšiť krvný tlak, ale nie je jasné, či táto pozícia môže spôsobiť zvýšenie tlaku aj na dlhšiu dobu.V Istanbule sa uskutočnili výskumy: porovnávali tlak ľudí s hypertenziou, keď sedeli s prekríženými nohami, a s oboma nohami na zemi. Tlak pri prekrížených nohách sa skutočne zvýšil, ale po 3 minútach zmeny polohy sa vrátil naspäť do normálu.

    почему нельзя сидеть нога на ногу девушкам

  5. Zhoršuje takéto sedenie držanie tela? Nie! Nesprávne držanie tela môže nastať pri sedení s prekríženými nohami, čo vedie k bolestivým následkom, ale samo o sebe takáto poloha nevedie k zhoršeniu držania tela. Dlhé sedenie na nepohodlnej stoličke spôsobí, že držanie tela je oveľa viac poškodené ako pri prekrížených nohách.
  6. Spôsobuje prekríženie nohy cez nohu tlak v bedrovom kĺbe?Mýtus! Prekrížené nohy skôr posilňujú panvovú oblasť, než aby zvyšovali tlak na bedrové kĺby. Štúdie ukazujú, že prepojenie v oblasti kolien zvyšuje rozťahovanie hruškovitého svalu o 11% v porovnaní so sedacou polohou bez prekrižovania.
  7. Môže kvôli takte pozícii nôh bolieť chrbtica? To bohužiaľ áno. Ľudská chrbtica nie je rovná ako tyč. Obvykle sú na nej tri záhyby: krčná lordóza, hrudná kyfóza, bedrová lordóza. V tejto pozícii môžete zostať celé hodiny – rovnako ako väčšina ľudí, ktorí vedú sedavý životný štýl. Po niekoľkých rokoch takého sedenia však idú k lekárovi so sťažnosťami na bolesti chrbta a krížov. Diagnostikujú im prietrž stavcov a viac než 50-60% týchto prietrží – sa vyskytuje omnoho viac u právnikov či účtovníkov než sťahovákov. если постоянно сидеть нога на ногу

     

     

     

    Problém môžete vyriešiť zbavením sa tohto zlozvyku alebo zadovážením špeciálnej stoličky na sedenie, ktorá upravuje držanie tela.

    как избавиться от привычки сидеть нога на ногу

Existuje však aj druhá strana mince. V krajinách, ako je Turecko a Ghana, môžu ľudia považovať sedenie s prekríženými nohami za urážlivé. V niektorých krajinách tento typ sedenia znamená nerešpektovanie či ignorovanie osoby, s ktorou vediete rozhovor.

Starajte sa o vašu chrbticu už od mladosti! Zdravá chrbtica vám pomôže zostať mladým a vitálnym po dobu niekoľkých rokov!

Odteraz si už možno rozmyslíte, ako si najbližšie sadnete! A ako ste na tom vy? Radi sedíte na stoličke s prekríženými nohami? Podeľte sa s nami o vaše názory aj v komentároch na Facebooku.

zdroj:takprosto.cc

Chod hore