Je dobré bozkávať deti na pery? Mamičky nesúhlasia s názormi psychológov!

Kto a kedy vymyslel bozky? Vedci sa domnievajú, že hlavnou príčinou bozkov sa stalo materstvo. Boli časy, keď malé bábätká neboli schopné žuť potravu a tak to za nich robila ich matka – z úst do úst.

Potom túto činnosť začal zohrávať cumlík, ktorý upokojil dieťa jednoduchým dotykom pier, čím sa imitoval proces kŕmenia. Dotyk dvoch pier tak nadobudol dôležitosť v podobe jemnosti a náklonnosti matky k dieťaťu.

можно ли целовать своих детей в губы

Bozk je jeden z najkrajších spôsobov, ako vyjadriť rodičovskú lásku. Lekári však varujú, že bozk na pery vystavuje dieťa nebezpečenstvu v podobe patogénnych infekcii. Výsledkom je, že dieťa môže dostať celý rad ochorení ako herpetická stomatitída, tonzilitída, herpes alebo hepatitída.

 

U malých detí imunita ešte nie je úplne vyvinutá a tak ich organizmus infekcii nedokáže odolať. Príčinou infekcie u dieťaťa môže byť aj zdravo vyzerajúci dospelý človek. Nie je teda prekvapením, že po návšteve blízkej rodiny s množstvami bozkov sa u dieťaťa objaví ochorenie respiračného systému.

Americký lekárka Charlotte Reznik, školská pedagogička a psychologička z Los Angeles, je toho názoru, že pery dieťaťa sú erotogénnou oblasťou, ktorá by nemali prísť do styku s rodičovskými bozkami. Vysvetľuje, že deti si dokážu bozk spájať so sexuálnym alebo romantickým vzťahom medzi jeho rodičmi, tým pádom sú zmätené ak bozkávajú aj ich.

Ak začnete bozkávať svoje dieťa na ústa, kedy prestanete? Celá táto situácia je príliš mätúca. Keď dieťa dosiahne vek 4-6 rokov a objaví sa u neho sexuálne vedomie (je to normálne), bozk na pery v ňom tak môže prerásť do niečoho povzbudzujúceho.“

S takýmto názorom nesúhlasia mnohé matky a dokonca ani niektoré Charlottine kolegyne. Jej slová vyvrátila aj klinická psychologička Sally-Anne McCormack: „Nie je absolútne potvrdené, že bozk na pery môže byť pre dieťa mätúcim. To isté môžete povedať aj o dojčení. Možno si to niekto naozaj myslí, no nie je to tak.“

Toto stanovisko odsúdila aj Dr. Fiona Martin z centra pre detskú psychológiu v Sydney: „Je normálne a zdravé preukázať svojmu dieťaťu lásku. Týmto spôsobom ho informujete o tom, že ho ľúbite.“

V živote si prejavy rodičovskej lásky často vyvolávajú nejednoznačné reakcie. Neočakávaná búrku spustila snímka na internete, kde Victoria Beckham pobozkala svoju päťročnú dcéru Harper na pery.

Fotografia sa objavila na Victoriinom blogu, kedy jej dcérka oslavovala 5.narodeniny. Pod fotografiu napísala: Všetko najlepšie k narodeninám, všetci ťa veľmi ľúbime. Pusa od mamky.

Nikto nečakal, že o pár hodín neskôr by z toho mohol vzniknúť internetový škandál! Moralisti za to Victoriu odsúdili, snímku považujú za zvrátenú a bozkávanie sa s dieťaťom na pery za neprijateľné.

нельзя целовать детей в губы

Napriek negatívnym reakciám, fotografia získala viac ako 600-tisíc lajkov. Podporili ju stovky rodičov a na znak akejsi solidarity, začali hromadne uverejňovať na internete vlastné fotografie, na ktorých bozkávajú svoje deti s tvrdením, že ide o normálne správanie normálnej rodiny.

Catherine Evans z Chadertona na fotografii pobozkala svoju šesťročnú dcéru Macy. “Prvá vec, ktorú urobíte, keď sa vaše dieťa narodí, je tá, že ho pobozkáte,” hovorí. – Toto je prejav lásky, ktorý v priebehu rokov nezmizne. Som presvedčená o tom, že musíme našim deťom preukazovať lásku.“

V spoločnosti mnoho vecí závisí od kultúry, tradícií a noriem. Staršie britské pravidlo hovorí: Muž by mal bozkávať svojho otca na čelo, priateľov a príbuzných na líce a ženu na ústa.

можно ли целовать маленьких детей в губы

V niektorých krajinách sú bozky zákonom zakázané. V Malajzii vás bude aj najnevinnejší bozk stáť 75 dolárov a za bozk na verejnosti v Indonézii vám hrozí 10 ročný pobyt vo väzení.

Na druhej strane, štúdie ukazujú, že deti, ktoré nie sú bozkávané, vyrastajú s pocitom neistoty, s nízkym sebavedomím a nemalým počtom komplexov. Z tých detí, ktoré o bozky v detstve nemali núdzu, vyrástli dospelí jedinci, ktorí sa vedia rešpektovať, vedia a neboja sa mať radi samých seba!

 

Argumenty majú obe strany a preto ani jedna strana nepresvedčí tú druhu o opaku. Jedno je však isté – srdce matky vie, čo je pre jej dieťa v danom momente najlepšie: bozk či krik. Počúvajte svoje srdce!

Aký je váš názor na túto zaujímavú tematiku? Podeľte sa o nich aj v komentároch na Facebooku!

zdroj:takprosto.cc

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Je dobré bozkávať deti na pery? Mamičky nesúhlasia s názormi psychológov!”