Nedokážem si predstaviť život bez sladkých pokušení. Vždy cez víkend upečiem niečo, čo by potešilo nielen mňa, ale aj moju rodinu či priateľov. Najradšej mám rýchle varenie z bežne dostupných surovín. Ak sa však rozhodnem svojich návštevníkov prekvapiť, vyberiem si zápisník mojej mamy a začnem listovať. Z 90% tam vždy objavím dezert, pretože mama vedela, čo má jej dievčatko najradšej!
K narodeninám môjho manžela sa vždy rozhodnem pripraviť chutnú tortu, ktorú všetci zbožňujú. Dnes som sa teda rozhodla podeliť sa s vami o tento rodinný recept! Na prvý pohľad sa môže zdať, že jeho príprava je náročná, no opak je pravdou. Je to oveľa jednoduchšie, ako si myslíte.
Nie je ničím obmedzujúci, tortu môžete naplniť akoukoľvek plnkou – 100 g na jeden korpus. Ja ju robím s makom, sušenými marhuľami, slivkami, orechmi a hrozienkami. Množstvo ingrediencií je uvedených na jednu vrstvu korpusu. Výšku torty si teda môžete postaviť podľa seba.
Ingrediencie na cesto
- 1 vajce
- 80 g múky
- 120 g 20%-nej smotany
- 120 g cukru
- 15 g škrobu
- 1 ČL prášku do pečiva
- 10 g kakaa (na tmavý korpus)
- 20 g masla na vymastenie formy
Ingrediencie na plnku
- 100 g maku
- 100 g sušených marhúľ
- 50 g hrozienok
- 50 g sliviek
- 100 g orechov
Ingrediencie na polevu na cesto
- 600 g 20%-nej smotany
- práškový cukor podľa chuti
Ingrediencie na krém
- 500 g šľahačky (33%)
- 380 g kondenzovaného mlieka
Postup
- Najskôr si pripravte plnku – pred použitím musia byť suché. Mak si pomeľte, sušené slivky rozmixujte a zmiešajte ich s 50 g mletých orechov. Hrozienka si premiešajte s 50 g orechov a pridajte ich k tmavému korpusu. Marhule môžete pridať do svetlého korpusu.
- Dno formy na pečenie s priemerom 24 cm si vysteľte papierom na pečenie, namažte na neho maslo a posypte múkou.
- Vzhľadom na to, že sa v recepte nachádza aj prášok na pečenie, je potrebné cesto na koláč pripravovať tesne pred pečením. Zmiešajte si všetky suché ingrediencie na prípravu cesta (bez plnky – tá sa pridáva na konci) a všetko dôkladne premiešajte.
- K dobre vyšľahanému vajíčku pridajte cukor a opäť šľahajte dovtedy, kým zmes nezíska svetlejšiu farbu. Potom pridajte smotanu a všetko dôkladne premiešajte.
- Pri najnižšej rýchlosti miešania postupne do vaječnej zmesi pridávajte preosiatu múku s práškom do pečiva. Malo by vám vzniknúť jemné cesto.
- Ak chcete mať viac korpusov, zdvojnásobte dávku. Jednu zmes na cesto si zmiešate s kakaom a ostatnými zložkami určené do tmavého korpusu.
- Vareškou si zmiešajte cesto s potrebnou plnkou a postupne ich nalievajte do formy. Ak je to možné a máte doma dve rovnaké formy na pečenie, upečte si dve cestá naraz.
- Pečte pri 180 stupňoch po dobu 25-30 minút. Pripravenosť cesta skontrolujte klasickým spôsobom, pomocou špáradla. Ak chcete, aby všetko išlo podľa plánu a cesto vám vyšlo, počas prvých 20 minút v žiadnom prípade dvierka na rúre neotvárajte.
- Keď sú korpusy vychladené, potrite ich smotanou zmiešanou s práškovým cukrom. V prípade, že sú dostatočné hrubé, môžete si ich rozrezať na polovicu. Na jeden korpus použite približne 100 g polevy. Potom im dajte 1 hodinu na to, aby nimi táto sladká smotanová zmes mohla nasiaknuť.
- Pripravte si krém: na to, aby šľahačka nabrala ten správny objem, mala by byť dostatočne vychladená. Mixérom ju začnite šľahať až do jemných špičiek. Postupne do nej pridávajte kondenzované mlieko a pokračujte v šľahaní, až kým celá zmes nebude úplne zjednotená.
- Teraz začnite skladaním torty. Všetky korpusy (ak ste si ich pripravovali viac) naukladajte na seba a okraje torty namažte krémom.
- Ozdobenie je vo vašej réžii – hornú časť môžete rozdeliť na niekoľko častí, posypať ich makom, kakaom a mletými orechmi.
- Na koniec to najdôležitejšie – tortu vložte do chladničky na niekoľko hodín, aby ňou prešli všetky chute.
- Zavolajte k vám celú rodinu a my vám prajeme dobrú chuť!
Nezabudnite tento skvelý recept zdieľať aj s vašimi priateľmi na sociálnej sieti!
zdroj:takprosto.cc