Hovädzia pečeň je jedným z najvýživnejších produktov živočíšneho pôvodu. Jej jednoduchá príprava a príjemná chuť, je taktiež užitočná pre naše zdravie, pretože obsahuje množstvo vitamínov, minerálnych solí a aminokyselín.
Existuje niekoľko spôsobov, ako si pečeň pripraviť a sme si istí, že aj vy máte svoj obľúbený recept. V prípade, že radi skúšate niečo nové, pripravili sme si pre vás návod na to, ako si vyrobiť pečeňové placky! Ľahké, jemné a rozplývajúce sa na jazyku…
Výdatné placky môžu byť vyrobené z akejkoľvek pečene: hovädzej, kuracej alebo bravčovej. A pre tých, ktorí si usilovne dávajú pozor na svoju postavu, máme skvelú správu: 100 g pripravených placiek obsahuje len 148 kalórií!
Ingrediencie
- 500 g hovädzej pečene
- 2 cibule
- 2 vajcia
- 2 PL smotany
- 80 g hladkej múky
- 1 PL rastlinného oleja
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Pred prípravou lahodných placiek musí byť pečeň umytá, zbavená prípadných blaniek a následne vložená na 30 min do mlieka alebo vody. Tým ju ochránite pred možným spálením a nie príliš príjemnou chuťou.
- Po uplynutí pol hodiny pečeň ešte raz umyte a nakrájajte na menšie kúsky.
- Pomeľte ju v mlynčeku na mäso alebo pomocou mixéra, pridajte k nej nakrájanú cibuľu a rozmixujte do homogénnej konzistencie.
- Do pečeňovej zmesi pridajte múku, smotanu a vajcia. Dôkladne premiešajte, kým nezískate hustú krémovú zmes.
- Osoľte a okoreňte podľa chuti. Ak máte pochybnosti o tom, koľko soli je potrebné pridať, aby ste to neprehnali, odporúčame vám do 500 g mletej pečene pridať približne 1 čl soli.
- Pripravené cesto vložte na 30 minút do chladničky. Múka ho tak zahusti a výsledkom budú nádherné nerozpadajúce sa placky.
- Rozohrejte si panvicu, nalejte si do nej rastlinný olej, osmažte si placky z oboch strán, až kým nezískajú zlatistú kôrku. Mimochodom, pečeň neobľubuje dlhé smaženie, preto to nepreháňajte.
- Podávajte so smotanovou omáčkou a zeleninovým šalátom. Olížete si všetky prsty na rukách!
Chutné placky si okamžite zamilujete už po ochutnaní prvého sústa. Väčšinou som pečeň vynechávala z nášho rodinného jedálnička a neprikladala jej väčší význam. No odvtedy, čo som ju pripravila na vyššie uvedený spôsob, rodine ju robím pravidelne!
Nezabudnite zdieľať tento úžasný recept aj so svojimi priateľmi na Facebooku. V komentároch nám môžete prezradiť vaše tajomstvá prípravy hodnotného produktu akým je pečeň.
zdroj:takprosto.cc