Nie všetky “zdravé” návyky sú rovnako dobré. Od čísla 11 najskôr odmietnem!

Masová kultúra priniesla duševné stereotypy do myslí ľudí, z ktorých je ťažké sa ich zbaviť. Marketing a reklama robia svoju prácu a nevedome nasledujú ich pravidlá bez toho, aby sme si mysleli, ale je to správne?

Napríklad sme nemali čas správne pochopiť otázku “stálych” tabuliek, ako ich výhody už boli vyvrátené! “Tak Prosto!” ponúka zoznámiť sa so zoznamom presvedčení, ktoré prevažujú v spoločnosti a sa ukázali ako nesprávne predstavy.

Škodlivé “zdravé” návyky

 

  • Používate stôl, za ktorým je možné stáť

 

Toto je hlavný “zdravý” trend posledných rokov. Predpokladá sa, že je škodlivé sedieť, ale stáť je užitočné. Ale je to tak?

Nedávna dlhodobá štúdia pokrývajúca 4000 dospelých Američanov ukázala, že “stály” stôl nijako neznižuje vaše šance na získanie chronických ochorení spojených so sedavým životným štýlom.

Navyše, práca na stojacom stole vás ohrozuje opuchom a preťažením chrbta. Vo všeobecnosti niektoré problémy neriešia, iné pridávajú. Je oveľa užitočnejšie pre zdravie, aby robil každú hodinu pauzy na päť minút a zahrial sa jednoduchými cvičeniami.  

 

 

  • Nejete chlieb

 

V poslednej dobe je to módne. Z chleba sa priberá – tentoraz. A niektorí ľudia trpia “neznášanlivosťou na glutén”, uisťujú nás americké médiá.

To je len vtedy, ak zakopnete hlbšie, ukáže sa, že touto zvláštnou alergiou netrpí viac ako 1% populácie. Všetci ostatní trpia nadúvaním, plynatosťou a inými problémami spojenými s črevami, a vôbec nie kvôli chlebu!

 

  • Pravidelne vyskúšate rôzne detoxikačné diéty

 

Nikto nesmie podstúpiť detoxifikačnú procedúru. To je ďalší nezmysel vynájdený obchodníkmi a šarlatánmi!

Ak ste neboli otrávený, potom už máte super účinný systém na filtrovanie najnebezpečnejších látok, ktoré absorbujete s jedlom. Skladá sa z dvoch prvkov: pečeň a obličky.

Obličky nepretržite filtrujú našu krv, odstraňujú z nej akýkoľvek odpad z našej stravy. A pečeň spracováva všetky chemikálie, ktoré prehltneme. Obidva z nich sú dostatočné na to, aby vaše telo účinne odstraňovalo toxíny. 

 

  • Bojíte sa sedieť na toalete na verejných miestach

 

V skutočnosti, “pohlavné” vírusy, HIV a herpes zvlášť nie sú tak húževnaté, ako si myslíte. Po opustení príjemného a teplého ľudského tela zomrú takmer okamžite. Dokonca ešte predtým, ako ich “majiteľ” opustí kabínku a vyjde za dvere.

V tejto oblasti sa uskutočnil výskum a všetky z nich naznačujú, že najnebezpečnejšie patogény nie sú týmto spôsobom prenášané. Okrem toho vaša pleť je účinným obrancom a vrahom všetkých mikróbov.

Jediná výnimka: prípady, kedy ste boli zranení. Ak sú na nohách alebo stehnách rany alebo hlboké škrabance, potom je naozaj najlepšie byť opatrný na verejnej toalete! Alebo, ak ste len znechutený.

 

 

  • Pijete čerstvo vytlačený džús

 

Šťava z čerstvého ovocia a zeleniny – čo môže byť zdravšie? Ale vo všeobecnosti je jeho liečebná moc značne nadhodnotená. Keď vytlačíte šťavu, zbavíte plody všetkých vlákien – a to je kľúčová zložka, ktorá prináša zdravie, dobrú náladu a pocit sýtosti.

Ak kupujete šťavu v balíčkoch, je to ešte horšie: nie ste naložený vitamínmi, ale cukrom. Výsledok: ostrý pocit hladu, časté výkyvy nálady, chronická únava a strata svalovej hmoty. Pamätajte: ovocné výhody, len ak ich jete, nie pijete!

 

  • Namiesto celých vajec budete jesť len bielko

 

Experti na výživu poskytli miliónom ľudí dôveru, že vaječné žĺtky sú len zdrojom cholesterolu. Cholesterol obsiahnutý v žĺtkoch nemá žiadny vplyv na hladinu cholesterolu v krvi, pokiaľ samozrejme nemáte skutočné srdcové choroby. 

 

  • Užívate multivitamíny

 

Takmer polovica amerických dospelých užíva multivitamíny každý deň! Tu je to neuveriteľná sila reklamy a komerčnej propagandy! Napriek tomu desaťročia výskumu na tejto téme ukazujú, že vitamíny nie sú v tabletách užitočné!

To neznamená, že nepotrebujete vitamíny. Ale po prvé sa konzumujú iba zo zeleniny a ovocia: to, čo sa nachádza v tabletách, prakticky nie je trávené. A po druhé, absolútna väčšina z nás nemá žiadne nedostatky vitamínov: dostávame ich v dostatočnom množstve z potravy. Prečo potrebujete pilulky, ak ste zdravý človek?

 

  • Kupujete antibakteriálne mydlo

 

Ak veríte v reklamu, mydlo s antibakteriálnym účinkom na mieste zabije tisíce tisíc zárodkov a udržuje vaše ruky takmer sterilné 24 hodín. Dĺžka účinku môže byť argumentovaná a vedci spochybňujú samotnú myšlienku účinnosti “antibakteriálnych zložiek”.

Obavy boli potvrdené mnohými štúdiami. Jeden z nich, publikovaný v časopise Klinické infekčné choroby, poukazuje na nedostatok výhod antibakteriálneho mydla s triclosanom a na potenciálne riziko rezistencie voči liekom. Neposlúchajte inzerentov. Kúpte si najbežnejšie mydlo a umývajte ruky len nim. 

 

  • Držte si dych, ak niekto kýchne alebo kašle

 

Keď osoba kýchne alebo kašle bez toho, aby zakryla ústa, baktérie z úst a nosa sú strieľané do vzduchu rýchlosťou 80 až 350 km / h. Takže tu sú vaše snahy zachrániť sa len smiešne! Len požiadajte človeka, aby si zakryl ústa. Alebo nech kýcha na druhú stranu!

 

  • Bojíte sa “prasknúť” svojimi kĺbmi

 

Až donedávna nikto nepochopil povahu tohto procesu. Prečo kĺby niektorých ľudí tak dráždivo prasknú? A prečo vaše chrumkajú?

V skutočnosti to nie je kríza. Je to zvuk stlačiteľných plynov, ktoré dodávajú našim kĺbom elasticitu. Čím silnejšie prsty rastú, tým viac majú “mazacích plynov”. Takže, tým menej máte šancu vedieť, čo je artritída.

 

 

  • Opierate sa o nízkotučné jedlá

 

V 90. rokoch ministerstvo poľnohospodárstva USA presvedčilo milióny ľudí na celom svete, že potraviny s nízkym obsahom tuku sú užitočné. Takže na trhu bol namiesto masla a beztukového jogurtu margarín. Odvtedy však prešlo veľa času a všetci vedci už vedia, že to nefunguje.

Jedna osemročná štúdia Harvardu, zahŕňajúca približne 50 000 žien, ukázala, že ľudia, ktorí uprednostňujú potraviny s nízkym obsahom tuku, nie je menej pravdepodobné, že budú trpieť rakovinou a srdcovým ochorením. Potraviny s nízkym obsahom tuku im nepomáhajú schudnúť. Nedostatok zdravého tuku v strave vám spôsobuje iba ospalosť a podráždenosť.

 

  • Vyhýbate sa potravinám z mikrovlnnej rúry

 

Všetci sme počuli o škodení mikrovlnnej rúry pre zdravie a o tom, ako ničí živiny. Našťastie je to úplný nezmysel! A to nie my, ale chlapci z Harvardu!

Čo robí mikrovlnná rúra? Využíva energie morských vĺn, aby sa molekuly potravín mohli kmitať rýchlejšie, a tým zvýšiť svoju energiu vo forme tepla. Nakoniec tento prístup pokazí živiny. Ale to je spôsobené samotným vykurovacím procesom a nie metódou, ktorá je pre tento účel zvolená.

Mikrovlnná rúra, ohrievate jedlo alebo plynový sporák – vôbec nezáleží na tom. Naopak, existujú dôkazy o tom, že mikrovlnná rúra je “najčistejším” a účinnejším spôsobom na zahriatie jedla.

Dúfam, že náš článok vám pomôže odtrhnúť stereotypy uložené v televíznej reklame a  z internetu a naučí vás kriticky pristupovať k hodnoteniu užitočnosti rôznych prvkov zdravého životného štýlu.

 

zdroj:takprosto.cc

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Nie všetky “zdravé” návyky sú rovnako dobré. Od čísla 11 najskôr odmietnem!”