V Anglicku sa bude oslavovať. Kráľovná sa dožíva neuveriteľných 92 rokov. Toto ste o nej netušili

Je najdlhšie vládnucim anglickým panovníkom a cez svoj vysoký vek sa do penzie rozhodne nechystá. Stále vitálna 92-ročná dáma zvláda štátne ceremónie a občas si dokonca vyjde na koni. O kom je reč? O Jej Veličenstve kráľovnej Alžbete II.

Jej popularita v Británii rozhodne neklesá a jej poddaní ju milujú. Vždy si zachovala majestátnosť a dôstojnosť. Zažila krušnú druhú svetovú vojnu a ustála obrovský tlak po smrti princeznej Diany, kedy bola za svoje kroky niekoľkokrát veľmi kritizovaná.

Je najdlhšie vládnucou panovníčkou, pritom na trón usadnuť vôbec nemala. Kráľovná síce bazíruje na dodržiavanie tradícií, ale snaží sa ísť s dobou. Dôkazom je napríklad vojvodkyňa Kate, ktorá sa stala manželkou jej vnuka, i keď nie je z šľachtického rodu. Aké ďalšie zaujímavosti sa dajú o tejto super dáme zistiť?

Je patrónkou viac ako 600 charitatívnych organizácií a spolkov. Za svoju charitatívnu činnosť dostala od svojho nástupu na trón v roku 1952 – 400 000 všemožných cien a ocenení.

Vie si zo seba urobiť srandu

Pri letných Olympijských hrách v Londýne v roku 2012 sa pri začatí objavila v natočenom videospote, kde ju zachraňuje chrabrý James Bond.

Nemá vyštudovanú žiadnu školu ani nevlastní vodičský preukaz

Vzdelanie sa jej dostalo domácou formou. Je síce vzdelaná a vie hovoriť francúzsky, ale diplom zo školy nevlastní. Za druhej svetovej vojny bola aktívnou vodičkou, ale vodičák dodnes nemá. Aj tak vie veľmi dobre ovládať napríklad džíp a dokonca je aj schopná ho opraviť.

Alžbeta II. miluje kone a je veľmi zdatnou jazdkyňou. Jazde na koni sa venuje dodnes a nerobí jej veľký problém silné zviera zvládnuť.

nemá priezvisko

Alžbeta II. ani nikto iný z kráľovskej rodiny nemajú priezvisko. Keď je ale potreba pre identifikáciu nejaké priezvisko udať, používa kráľovská rodina priezvisko Winsdor.

miluje psy

Vyšľachtila tiež nové psie plemeno „Dorge“. To vzniklo spojením génov kráľovninej fenky plemena Welsh Corgi a jazvečíka jej sestry Margaret.

Chod hore