86-ročná starenka nám ukázala, ako trávi bežný deň. Z jej príbehu budete dojatý

V živote nejednéo človeka nastane moment, kedy sa cíti osamelo a zúfalo. Niekedy nám život prinesie situácie, keď sa nám celá rodina aj priatelia obrátia chrbtom alebo sa staneme vinníkmi našich vlastných problémov.

Osamelosť je najčastejšie vypestovaná u starších ľudí. Takýto osud postihol aj Mary Toney, dôchodkyňu z Pennsylvánie. Len pred 10 rokmi bola veselá pani s niekoľkými vernými priateľmi, v spoločnosti ktorých trávila dlhé večery.

V súčastnosti má Mary 98 rokov a svojich rovesníkov už dávno prežila. Už nie je schopná pracovať, hoci sa jej podarilo vychovať deti aj vnúčatá, opustili ju a nechali ju žiť si svoj vlastný život.

Všetci jej príbuzní sa rozhodli opustiť krajinu a preto ju navštevujú len veľmi zriedkavo. Mary sa cíti izolovaná od spoločnosti, no len vďaka Bohu je ešte stále tu a má zdravú myseľ.

Starenka má našťastie jeden koníček, ktorý jej pomáha, aby sa nezbláznila. Jedná sa o centrum pre seniorov, kde sa počas víkendov zhromažďujú dôchodcovia, nadväzujú nové kontakty a zabávajú sa.

V centre sa Mary rozpráva so svojimi priateľmi, hrá stolné hry, vychutnáva si skvelé jedlo a starostlivosť zamestnancov. Niekedy pre nich dokonca usporadúvajú párty.

Práve tu ju našiel aj zástupca verejnej organizácie, pomáhajúcej starým ľuďom. Rozhodol sa o žena natočiť krátky dokument. Do výroby sa zapájala aj samotná Mary, ktorá dokonca hrala na bubnoch a bicích.

Nemôžem sa dočkať sobotňajšieho rána, aby som sa sem dostala. Tu sa cítim šťastná. Komunikujem s priateľmi a bavím sa. Bohužiaľ, je to možné len cez víkendy,“ hovorí babička.

Doma má Mary celkom iný život – šedý a bez radosti. Práve to chcel režisér dokumentom ukázať – osamelý život starých ľudí.

Bolo to tak smutné, že jedna zamestnankyňa centra nedokázala udržať slzy, keď videla, ako Mary trávi svoje dni aj noci.

Každý deň, aby aspoň niečo robila, si vezme hromadu pokrčených obálok s listami. Najskôr si vyrovná každý list a potom jeden po druhom roztrhne na malé kúsky, ktoré následne padajú do veľkej škatule.

Ja jednoducho nemám čo robiť. Toto mi pomáha zabiť čas,“ vysvetľuje stará žena zamestnancom centra a štábu. Mary je však každému veľmi vďačná, keď sa ju rozhodnú navštíviť. „Ďakujem všetkým za to, že ma navštívili. Zlepšili sme mi môj deň, nikdy na to nezabudnem!“

Desaťminútový film vyšiel pod názvom „Spam“ a okamžite sa stal hitom internetu. Pripomenul ľuďom, že v okolí s nimi žijú osamelí starí ľudia, ktorí potrebujú ich pomoc a pozornosť.

Osamelosť medzi staršími osobami je už dlhodobo globálnym problémom. Holandská vláda vyčlenila 26 miliónov dolárov na prípravu programov starostlivosti o starých ľudí.

Podľa ich príkladu sa v USA uskutočnil výskum, ktorý zistil, že 35% Američanov nad 65 rokov žije osamote. Teraz si orgány vyvíjajú svoj vlastný dôchodcovský program. 

Nezabúdajte na vašich príbuzných, najmä vtedy, ak už sú v pokročilejšom veku staroby. Nezabúdajte ani na tých, ktorí prežívajú svoje posledné dni života. Bohužiaľ, často sme svedkami toho, ako sa počas jedného dňa v roku všetci nahrnú k starej mame či k starému otcovi, aby im pogratulovali, no zvyšných 364 dní nemajú ani poňatia o tom ako vlastne žijú.

Jedného dňa budete aj vy starí a je možné, že ani vám nikto nepodá pohár čistej vody či nezavolá sanitku. Je strašné zomierať osamote…

 

 

Chod hore