Čo sa deje s telom a psychikou, ak sa prestanete s partnerom milovať? Môže vám to dokonca narušiť aj zdravie

Hoci sa v tomto článku dozviete o tom, čo sa deje s telom a psychikou pri sexuálnej abstinencii, neznamená to pokyn k sexuálnemu hýreniu. Ani dôvod pre nervozitu. Pauza v sexe totiž môže pôsobiť aj priaznivo, ako sa onedlho dozviete. Rozšírte si obzory v tom, čo prináša pauza v milovaní.

1. Budete možno úzkostnejší

Pri sexe sa v našom tele vyplavujú kúzelné chemikálie ako endorfín a oxytocín. O týchto hormónoch ste iste počuli – prezýva sa im “hormón lásky” a “hormón šťastia”.

Ak im dovolíte prebublávať aspoň raz za dva týždne, zvládnete lepšie stresové situácie, ako je rozprávanie na verejnosti. Tento objav urobili škótski vedci v roku 2006. Mimochodom – podobných účinkov docielite aj sebauspokojovaním.

2. Majte sa na pozore pred rakovinou prostaty

Tento bod je pochopiteľne venovaný mužom. Tí, ktorí pozastavia sexuálnu aktivitu, sa ochudobňujú o báječnou prevencii proti rakovine prostaty.

Podľa štúdie prezentovanej Americkej urologickej asociácií sa znížili pravidelne ejakulující muži o riziko rakoviny prostaty až o 20 percent. So spermiami sa vraj uvoľňujú látky, ktoré negatívne pôsobia na prostatu.

3.  Budete mať častejšie nádchu

Neznášate jeseň a zimu, pretože si vás zakaždým nájde nádcha a nepustí sa avás spoň dva týždne? Zvýšte prevenciu. Trebárs aj zaradením sexu na týždenný program.

U ľudí, ktorí sa tešili sexu raz či dvakrát týždenne, zaznamenali výskumníci z Pensylvánskej Wilkes-Barre University zvýšenie takzvaného Immunoglobulinu A. Ako názov napovedá, táto látka posilňuje imunitu a chráni pred nákazlivými vírusmi.

  

4. Ale znížite riziko infekcie močových ciest

Ak sa vám nedostáva pravidelného potešenia, nie ste len v nevýhode. Aspoň čo sa náchylnosti voči infekciám močového ústrojenstva týka. Skoro 80% týchto prípadov sa vyskytne do 24 hodín od pohlavného styku.

5. Do vzťahu sa môžu vkradnúť neistota

“Manželstvo bez sexu môže uštedriť ranu sebaúcte, vyvolať pocity viny a znižuje hladinu oxytocínu a ďalších väzobných hormónov,” povedal serveru Prevention doktor Les Parrott, psychológ a autor knihy Saving Your Marriage Before It Starts.

Upozorňuje však na možný zlý výklad – že sexuálne neaktívne páry sú nešťastné. “Sex je len jedným z prejavov intimity medzi partnermi,” dodal psychológ

6. Zvyšuje sa pravdepodobnosť, že sa vám “nepostaví”

Penis je v podstate sval. A ak sa pravidelne netrénuje, ochabuje ako akýkoľvek iný, tvrdia autori štúdie publikovanej v časopise American Journal of Medicine.

Podľa nich “prednosť” len tak nezradí tých mužov, ktorí sa vzrušia raz či viackrát týždenne. Udržujú tým jeho kondíciu, podobne ako svoje telo pravidelným cvičením.

7. Ženy môžu častejšie zažívať “depky”

Nie ale kvôli sexuálnemu nedostatku samotnému. Ale zníženému pôsobenia mužského semena. Nie, nežartujem, len citujeme au štúdiu autorov publikovanej v časopise Archives of Sexual Behavior.

Niektoré zložky obsiahnuté v spermií (napr. Melatonín, serotonín a oxytocín) môžu priaznivo pôsobiť na náladu žien, ktoré prevádzkujú nechránený sex.

Tento “blahodarný” účinok je ale pochopiteľne dvojsečný kvôli riziku nákazy pohlavne prenosnou chorobou. Či možnému neplánovanému tehotenstvu.

Zdroj: Prevention

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Čo sa deje s telom a psychikou, ak sa prestanete s partnerom milovať? Môže vám to dokonca narušiť aj zdravie”