Majster Zen vysvetlil ,čo znamená, ak vám niekto povie „Milujem ťa“

Geniálne! Vy – to je ona, ona – to je vy. Snažte sa pochopiť potreby milovaného človeka – uľahčíte mu to.
Často vnímame slová ako „milujem ťa“, nesprávne, píše IdeaPod. Vyjadrenie lásky nemusí byť adresované vám osobne. A komu teda? – pýtate sa.
Zen – budhistický mních Tit Nath Khan vám dá odpoveď na túto otázku:

Zakaždým, keď povieme „milujem ťa“, prikladáme vážnosť práve slovu „Ja“, toho kto ľúbi a nie samotnej láske.
Sme zaľúbení do vlastného „ja“, myslíme si, že je v nás. No samostatné „ja“neexistuje. Kvetina – je výsledkom pôsobenia chlorofylu, slnečného svetla a vody. Keď to všetko vezmete, čo vám zostane? Nič. Kvetina nemôže byť oddelene, existuje s nami všetkými.
Ľudia sú ako kvety, nemôžu existovať sami o sebe. Iba vo vzťahu s inou osobou, jeho utrpenie – je vaším utrpením, vaše šťastie – je jeho šťastím.

Pochopenie tejto skutočnosti, môže zmierniť vaše utrpenie. Skutočná láska je, keď sa dvaja stanú jedným celkom. Vo vzťahu medzi sebou by ste nemali mať žiadne hranice. Ty –  si ona, ona-to si ty. Skúste porozumieť utrpeniu blízkej osoby – bude to pre neho jednoduchšie.

Utrpenie a šťastie je jedna a tá samá vec. To čo prežíva váš partner, prežívate aj vy. Čo cítite vy, cíti aj on. V takomto vzťahu nie je miesto na oddelenie alebo diskrimináciu. Jeho šťastie – je tvojím šťastím, tvoje utrpenie – je jeho utrpením.
Podľa mnícha slová „Milujem ťa“, ešte o ničom nehovoria.

Verí, že vo vzťahoch je dôležité iba jedno – a to pochopenie. Doprajte si navzájom čo najviac času, snažte sa porozumieť potrebám blízkeho človeka – len na tom závisí úspech vášho vzťahu.
Súhlasíte s tým, že pochopenie je kľúčom k silnému vzťahu? 
 

Chod hore