Psychologička hovorí: „Pravidlo 3 minút – mali by ho ovládať všetci rodičia už len kvôli tomuto dôvodu…“

Skôr či neskôr vzniká medzi rodičmi a ich deťmi medzera týkajúca sa vzájomného porozumenia. Ku konfliktu najčastejšie dochádza v čase, kedy dieťa vstúpi do obdobia puberty. Jedinou možnosťou, aby sme vedeli medzi sebou vychádzať, je vybudovanie si pomyselných mostíkov, ktoré nám pomôžu vo vzájomnej komunikácii.

Psychologička Natalia Sirotič, šéfka centra pre prácu s deťmi a mládežou, sa s nami rozhodla zdieľať jednoduchý, no účinný spôsob, ktorý pomáha obom stranám nájsť spoločnú reč a upevniť vzťahy. Nazýva to „Pravidlo 3 minút.“

Pravidlo spočíva v tom, aby sme s naším dieťaťom mali radostný a priateľský vzťah, ktorý obe strany napĺňa extázou, ako keby sme sa stretli s priateľom, ktorého sme dlho nevideli.

общение родителей с детьми

Nezáleží na tom, či ste sa práve vrátili z obchodu lebo ste išli dokúpiť chlieb alebo ste sa večer vrátili z práce. Mali by ste to bezpodmienečne dodržiavať. Koniec koncov, všetko, čo dieťa chce zdieľať so svojím rodičom, prezradí počas prvých minút stretnutia. Je dôležité, aby ste to nezmeškali.

Existujú rodičia, ktorí pravidlo troch minút plnia na základe svojej intuície. Napríklad, vyzdvihnú dieťa zo školy, sklonia sa do úrovne jeho očí, objímu ho a povedia, že im chýbal. Zatiaľ čo iní vezmú jednoducho dieťa za ruku so slovami „Poď“ a popritom ešte komunikujú s niekym cez mobilný telefón. Ako možno porozumieť, v druhom prípade neexistuje žiadna komunikácia medzi dospelými a ich deťmi.

 

Po príchode domov sa snažte v prvom rade venovať pozornosť vášmu dieťaťu. Zobujte sa, choďte za ním a sadnite si k nemu. Máte pár minút, kedy sa ho môžete opýtať na uplynulý deň a vypočuť ho.

Potom sa pokojne môžete ísť navečerať alebo pozerať televízne noviny. V prípade, že svojmu dieťaťu nevenujete prvé minúty po príchode domov, bude za vami chodiť celý večer a domáhať sa komunikácie. No v určitom momente a období ho to začne obťažovať a rozhodne sa vzdialiť. Je teda dôležité rozoznať tieto prvky komunikácie s deťmi a uistiť sa, že každý člen rodiny je spokojný.

 

Nejde o celkové množstvo času, ktoré strávite spoločne. Ide o to, ako kvalitne viete ten čas využiť. Niekoľko minút duševného rozhovoru bude pre dieťa znamenať viac, ako keby ste celý deň strávili spoločne, v jednej domácnosti a rozmýšľali každý sám nad svojimi myšlienkami.

Štatistiky tvrdia, že moderní rodičia „prideľujú“ svojim deťom priemerne 1 a pol hodiny denne – určenú na spoločnú komunikáciu. Je to pomerne dobrý ukazovateľ. Zostáva sa už len postarať o to, aby ten čas strávený s nimi, bol naplnení emocionálnou hodnotou.

 

Obavy a zmätok medzi rodičmi ešte nikdy nespôsobilo to, že by boli ich deti vďaka tomu šťastnejšie. Rodičia sa domnievajú, že ak sa budú snažiť tráviť v práci nekonečné hodiny len preto, aby dieťaťu zabezpečili pekný život a budúcnosť, tak sa im to neskôr vyplatí.

Sú ale na veľkom omyle, pretože pre dieťa je komunikácia s jeho rodičmi to najviac, čo mu môžu dať.

Pre obe strany má ale pojem „spoločne strávený čas“ iný význam. Dospelým stačí, aby boli deti pri nich, zatiaľ čo oni robia niečo popri dome alebo idú do obchodu.

Deti tento spoločne strávený čas berú ako chvíľu, kedy sa pozerajú jeden druhému do očí, keď sedia pri sebe, vypnú si mobilné telefóny, vypnú myseľ od svojich vlastných problémov a zbavia sa všetkého, čo počas konverzácie odvádza pozornosť. Až potom sa vaše deti budú cítiť výnimočne, potrebné, dôležité a milované. Dieťa vám nebude dôverovať, ak bude vedieť, že nepatrí medzi vaše priority.

 

Niekedy však rodičia nemajú čas nielen na rozprávanie sa s deťmi, ale ani na hranie sa s nimi. Ak rodičia nechcú, aby na nich ich dieťa kvôli tomu zanevrelo, je dôležité, aby si vyhradili čas na to, aby robili len to, čo chce ich potomok.

Čas je pominuteľný, preto je dôležité, aby ste sa už odmalička snažili s vašimi deťmi budovať si dôverný vzťah. Po tom, čo vyrastú, vám nikdy nebudú vytýkať, že ste im nevenovali to najcennejšie – váš čas. Dovoľte tomuto pravidlu troch minút dopomôcť vám k vybudovaniu si silného a dôveryhodného vzťahu!

zdroj:takprosto.cc

Chod hore