Roj mŕtvych včiel našli v strede Košíc – smutná realita 21. storočia.

Včely – nenahraditeľný druh živočíchov sa v našej prírode vyskytuje čo raz menej. Aj napriek tomu, že vážnosť problému si mnohí ľudia veľmi dobre uvedomujú, stále sú okolo nás takí, ktorí problém podceňujú. Bez včiel by sme na našom jedálenskom stole a v našej chladničkene našli mnohé druhy jedál.

Na tento fakt poukázala aj spoločnosť Tesco, ktorá v rámci Svetového dňa včiel otvorila svoju predajňu bez produktov, s ktorými prišli do kontaktu včely. Výsledok bol naozaj hrôzostrašný, pretože pulty boli takmer prázdne.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=598169334036661&set=a.159448571242075&type=3

Autorka fotografie – Jana Strnádová, ekologičku a členka Lesoochranárskeho zoskupenia VLK, ju zverejnila z veľmi jednoduchého dôvodu – herbicíd Roundup. Možno práve on je dôvodom toho, prečo tieto včely uhynuli. Herbicíd bol najprv zaradený do kategórie neškodných, no potom sa prišlo na to, že negatívne vplýva na ich črevné baktérie.

Martina opísala svoj nález takto: „Uhynuté včely som našla v nedeľu 19. mája podvečer, keď sme išli s kamarátkou a deťmi na trampolínu. Nachádzali sa na betónovej časti chodníka, v rohu pod schodom. Nad ním sú posadené ríbezle. Boli chránené z juhu. Deti prebehli okolo, no mne a kamarátke sa naskytol šokujúci pohľad. Bolo ich veľmi veľa, asi celý roj.

Bolo mi včiel ľúto, trápilo ma, prečo uhynuli. V stredu večer som čítala v Košice Dnes článok o more v okolí Košíc, kde bola spomínaná aj ŠVPS, tak som im napísala email. Hneď ráno mi volali zo ŠVPS Košice a vyslali pracovníčku na odber vzorky. Vzala všetky uhynuté včely.

Podľa ekologičky ju už nikto z veterinárnej a potravinovej správy nekontaktoval. Ako dôvod úhynu včiel boli oznámené práve herbicídy. Okrem včiel majú s týmito látkami problém aj iné druhy hmyzu. Okrem hmyzu však v dôsledku chemických látok hynú aj množstvo húseníc najrozmanitejších motýľov z našich dubových lesov.

„Odkedy bývam na vidieku, tak vidím, ako benevolentne k postrekom ľudia pristupujú a málokto o nich vie niečo viac než to, na zabitie čoho sú určené. Informácie, zvlášť o pesticídoch treba šíriť medzi ľuďmi, lebo nie sú také bezpečné, ako si mnohí naivne myslia.“

Foto: Majiteľka pozemku

Chod hore