V tejto krajine zaviedli 4-dňový pracovný týždeň. Tu sú výsledky

Minulý rok na jar v rámci výskumu firma Perpetual Guardian preradila zamestnancov na štvordňový pracovný týždeň, pričom plat im ponechali pôvodný plat, akoby pracovali 5 pracovných dní.

Následne zverejnili výsledky testovania, ktoré trvalo šesť týždňov, a uviedli, že spoločnosť prechádza na nový systém, píše World Economic Forum.

Výskumní pracovníci, ktorí v priebehu experimentu kontrolovali výkonnosť, zistili, že vo všetkých kanceláriách na Novom Zélande mali pracovníci zníženú úroveň stresu a lepší výkon. Okrem toho sa zamestnanci prestali sťažovať na neschopnosť nájsť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom.

Prechod na nový systém v Perpetual Guardian  bude voliteľný. Pracovníci môžu mať 5-dňový pracovný týždeň, a bude im umožnené začínať pracovať neskôr a odísť skôr, aby sa vyhli dopravným zápcham a mali čas aj pre seba.

Minister práce Nového Zélandu Iain Lees-Galloway označil výsledky štvordňového pracovného týždňa za „veľmi zaujímavé“ a povedal, že chce spolupracovať s podnikmi, ktoré sa učia novým modelom modernej kancelárie.

Tento experiment prináša množstvo otázok o produktivite práce a kultúre dlhého pracovného dňa, ako aj o postoji k hodinovej práci.

Jedna vec je nateraz jasná: dlhšia pracovná doba nemusí nevyhnutne znamenať vyššiu produktivitu.

Napríklad Južná Kórea má jednu z najnižších mier produktivity práce v krajinách OECD napriek kultúre dlhej pracovnej doby. Podobná situácia je v Európe: takmer najdlhšie pracujú v Grécku, ale produktivita HDP na hodinu práce je veľmi nízka.

Japonsko je ďalším príkladom krajiny, kde sa kultúra dlhých pracovných hodín nepremieta do rastu produktivity. Teraz v Japonsku podnikajú kroky na zníženie prepracovanosti a na konci pracovnej doby napríklad vypínajú svetlá v miestnosti, aby sa nepodporovali dlhé pracovné hodiny.

Ako vyzerá výkonnosť z hľadiska HDP / pracovnej doby:

(Údaje z roka 2016 vychádzajúce z bežných cien a parity kúpnej sily.)

Chceli by ste pracovať 4 dni v týždni?

 

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “V tejto krajine zaviedli 4-dňový pracovný týždeň. Tu sú výsledky”