Zdražovanie elektriny Slovákov neminie. Pripravte si veľa peňazí

Tento rok sa kvôli zvyšovaniu životného minima, zvyšovaniu minimálnej mzdy a celkovej životnej úrovne, zvyšujú aj ceny potravín a energií. Najvyššie zvyšovanie by malo nastať pri elektrine, ktorej cena môže narásť aj o 20%.

Takmer všetci dodávatelia elektrickej energie avizovali zvyšovanie, ktoré nepoteší väčšinu Slovákov. k zvyšovaniu by malo dôjsť budúci rok.

Manažér spoločnosti Magna Energia – Martin Šemrič, sa k zvyšovaniu vyjadril: “V porovnaní s dneškom by tak elektrina medziročne zdražela o asi 20 %.” Zvyšovanie by malo predstavovať  10 eur za megawatthodinu. Cena energie je odvodená od cien na komoditnej burze v Prahe. Cena bola sledovaná počas obdobia od januára do júna a následne od tej bolo odvodené zvýšenie.

Šemrič taktiež povedal: “Ak regulačný úrad dokáže tieto položky skresať, môže byť zdraženie miernejšie. Ak sa mu to nepodarí, domácnosti by mali počítať s tým, že elektrina ich bude po započítaní všetkých poplatkov stáť o približne 7 % viac než v tomto roku.” Podľa neho má najväčšiu moc nad vývojom elektriny regulačný úrad. Cena elekriny sa však celkovo odvíja od niekoľkých zložiek ako silovej elektriny, ktorá tvorí tretinu ceny, distribučné poplatky a tarifa za prevádzku systému – dotácie hnedouhoľných daní.

Chod hore