Beh nie je módna prehliadka – prečo by ste mali behať a aké oblečenie zvoliť, aby ste sa cítili skvelo?

Beh – jedna z najčastejších a najprirodzenejších činností človeka. Vo fitness centrách, v parkoch, na uliciach, ale aj lesných a horských chodníčkoch. Všade stretávame bežcov (aj keď len bežia na autobus). Zámerne prebehnúť pár kilometrov síce veľa času nezaberie, no prekonať svoje lenivé “ja” a donútiť telesnú schránku vôbec vyjsť z domu môže zabrať aj celý deň. V podstate, niekomu aj celý život.

Zdroj: Patrícia Lukáčová

Prečo by ste rozhodne mali behať?

Dôvodov, prečo by ste mali beh zaradiť medzi vaše pravidelné aktivity, je naozaj veľa. Takmer nič vás nestojí, takže si môžete užívať vietor vo vlasoch, nie vo vašej peňaženke. Takže pokiaľ sa nenecháte zlákať “naozaj potrebným” príslušenstvom, ktoré ponúkajú rôzni predajcovia, okrem tenisiek nemusíte investovať prakticky do ničoho.

Nemenej významné sú tiež fyzické dôvody. Síce nedokážeme behať 80 km/h, nemáme výrazné ochlpenie, dlhočízne zuby ani ostré pazúry a naše zrýchlenie je pri behu naozaj na smiech, dve nohy či stavba tela je jasným dôkazom, že sme k behu naozaj stvorení! Tento pravidelný pohyb sa tiež postará o posilnenie imunity, ktorá úzko súvisí s fyzickou kondíciou. Zlepšuje trávenie, spaľuje tuky, podporuje zdravý spánok a začať s ním môžete v akomkoľvek veku!

Zdroj: Patrícia Lukáčová

Drahé oblečenie – je naozaj potrebné?

Niektorí ľudia sa zvyknú vtesnať do trendy oblečenia, ktoré vyzerá chutne a luxusne. Všetko samozrejme doplnené kopou flitrov, glitrov či inými ozdobnými prvkami. Prezradím vám však jedno tajomstvo. Na to, aby ste z behu vyťažili čo najviac, naozaj nepotrebujete oblečenie za tisíce eur. Tie legíny s priesvitnými sieťovanými časťami síce môžu vyzerať dokonalo, no pocit pohodlia, na ktorom záleží najviac, vám dodať vôbec nemusia. 

Takže pokiaľ by ste z domu vybehli v oblečení hodnom miliónových celebrít, po návrate budete aj tak celí červení, fialoví a spotení, takže všetky špeciálne prezdobené kúsky môžu poputovať rovno do koša na pranie, a vy už teraz môžete začať premýšľať nad outfitom na zajtra. 

Zdroj: Patrícia Lukáčová

Po čom by ste teda mali siahnuť?

Teraz, keď už viete, čo naozaj nepotrebujete, mali by ste sa zamerať na kúsky, ktoré sa vám rozhodne zídu. Vzdušné tričko, tepláky alebo legíny a kvalitné tenisky. Pri ich výbere by ste mali byť obozretní, pretože členky sú len jednou z mnoha vecí, na ktorú pri behu vplývajú. V chladnejších dňoch nezabudnite ani na komfortné mikiny. Tie by mali byť dostatočne vzdušné a nemali by obmedzovať pohyb pri športe. V skratke – pohodlie, pohodlie a ešte raz pohodlie! A verte, či nie, oblečenie bežcov naozaj nikto nehodnotí (naozaj! Dokonca ani v prípade, že ste nad kombinovaním svojho outfitu strávili niekoľko hodín). Keď si vás už niekto bude pri behu premeriavať, znamená to len jedno – skladá vám obdiv!

Tip: Namiesto dlhočízneho trápenia sa nad skladbou outfitu, investujte svoj čas do trénovania techniky, pretože tá sa vám zíde stonásobne viac. 

Chod hore