Drevené steny a fasády nielen ako súčasť rekreačných chatiek. Vytvorte si pocit domova prírodným obkladom.

Stačí sa čo i len chvíľu prechádzať okolím našich nádherných Tatier a zistíte, že sú doslova rajom drevených chatiek. Nie je na tom nič zvláštne, keďže drevo je snáď najprírodnejším materiálom na stavbu, obklady či konštrukciu nábytku. 

Materiál tak prirodzený, že na oko pôsobia podobné stavby doslova ako súčasť prírody. Drevené zruby sálajú pokojom, útulnosťou a príjemnou atmosférou, preto sú neraz vyhľadávané ako destinácie pre oddych mnohých Slovákov, ale aj zahraničných turistov. Drevo však už dávno nie je len dominantou lesných chatiek. V súčasnosti sa čoraz viac ľudí uchyľuje práve k nemu pri dizajnovaní svojho vysnívaného domova.

Zdroj: pixabay.com

Drevený obklad vhodný do všetkých miestností

Najmä prírodné materiály sú bezpochyby horúcim trendom súčasných interiérových dizajnérov. Ešte pred pár rokmi ste ich v bytoch či domoch dokázali nájsť zväčša pri posteliach alebo v obývacích miestnostiach. V porovnaní s klasickou maľovkou sa na nich postupom času neodzrkadlí časté dotýkanie, takže išlo doposiaľ viac-menej o praktické dôvody. Dnes však doslova tvoria pocit domova a teplo, ktoré z nich sála, je jedným zo základných prvkov, ktoré vytvárajú ten pravý pocit domova.

Tip: Pokiaľ ste sa rozhodli pre drevené obklady v novostavbe, s realizáciou by ste mali počkať aspoň dva až tri mesiace, aby stihli steny a betón dostatočne vyschnúť. V opačnom prípade riskujete tvorbu nepekných škár.

Zdroj: pxhere.com

Vneste si prírodu aj do miestností s vyššou vlhkosťou

Zvoliť si drevený obklad do menších miestností so značne vyššou vlhkosťou, akými sú napríklad aj kúpeľne, je pre mnohých odvážnym krokom. Drevo je materiál, ktorý neustále pracuje, a tak z toho pochopiteľne majú značné obavy. Tie ale vôbec nie sú na mieste. Stačí si spomenúť na posledný výlet do ktoréhokoľvek wellness centra či sauny, ktorých neoddeliteľnou súčasťou je práve tento prírodný materiál. Kúpeľne vo francúzskych horských chatách, japonských zenových kúpeľniach, ba dokonca v Škandinávii. Všetky sú charakteristické práve kombináciou dreva a keramických doplnkov. 

Drevených materiálov sa nemusíte báť dokonca ani v exteriérových priestoroch. V ponuke rôznych firiem nájdete obklady určené priamo na fasády, ktoré sa stanú skvelým dizajnérskym kúskom celej budovy už zvonku.

Zdroj: needpix.com

Drevený obklad skôr ako bytový doplnok

Okrem toho, že vlastnosti dreva sú fantastické práve z praktických dôvodov, čoraz viac ľudí sa pre neho rozhodlo kvôli estetickému hľadisku. Nie je teda žiadnou výnimkou nájsť drevom obložené len určité časti obývaných priestorov. Podporné stĺpy, steny za jedálenskými kútmi či obklad za kuchynskou linkou. V poslednom prípade by ste mali však dbať o ich údržbu podobne ako v kúpeľniach, nakoľko sú pracovné dosky v kuchyni priestorom, v ktorom sa pracuje s vodou.

Tip: Pokiaľ chcete, aby vám drevený obklad vydržal čo najdlhšie ako nový, pri jeho údržbe sa zamerajte najmä na prevenciu pred škodcami a konzerváciu dreva.

Chod hore