Nájdete ho takmer všade. Vďaka čomu sa teší tatranský profil takej obľube?

Tatranský profil nás sprevádza už po generácie. Ako obklad sa uplatnil najmä vďaka svojmu oku lahodiacemu dizajnu a schopnosti zapadnúť do takmer akýchkoľvek podmienok. Nájdete ho vo viniciach na juhu Slovenska, v dedinách na Horehroní alebo na horských chatách vo Vysokých Tatrách. Vďaka čomu sa stal taký obľúbený? 

Zdroj: tatranskyprofil.eu

Čo robí z tatranského profilu perfektný materiál? 

Tatranský profil kombinuje tie najlepšie vlastnosti dreveného obkladu: kvalitu, odolnosť voči poveternostným vplyvom a stálosť, skvelé izolačné vlastnosti. Veľkou devízou je tiež jeho použiteľnosť nielen v exteriéri, ale aj v interiéri. Čerešničkou na torte je jeho nízka cena. 

Čaro tatranského profilu spočíva v unikátnom spájaní jednotlivých dosiek. Každá z nich má špeciálne vyfrézovanú drážku na jednej strane a pozdĺžny, hrebeňovitý výstupok na druhej strane, tzv. pero. Vďaka tejto metóde je tatranský profil odolný voči vode aj plesniam, čo z neho robí perfektného kandidáta na umiestnenie do exteriéru. Ak dodržíte pri montáži správny postup, celý povrch tvorený tatranským profilom dokáže vydržať roky bez porušenia. 

Zdroj: bigstockphoto.com 

Podľa názvu by sa mohlo zdať, že tatranský profil vznikol na Slovensku. Pravda je však iná. Dlho pred nami ho začali vyrábať škandinávske krajiny či Rusko. Princíp výroby sa v jednotlivých krajinách nemení, nájdete však rôzne hrúbky či opracovania dreva.

“3 tipy ako sa starať o tatranský profil?”

 

  • Nenatierajte ho nátermi na priamom slnku.
  • Po natretí uložte jednotlivé dosky do tieňa, aby schli pomalšie.
  • Tenšie profily (11-15mm) odporúčame natierať až tesne pred pripevnením na stenu.

Pre tatranský profil je charakteristické, že je vyrábaný výlučne z  dreva pochádzajúceho z ihličnanov. U nás patrí medzi najpoužívanejšie a najdostupnejšie materiály na výrobu tatranského profilu smrekový. Vyrábame ho u nás zo smreka obyčajného. Toto drevo má jemnú, príjemnú farbu a optimálne množstvo živice. 

Zdroj: Tatranskyprofil.eu

Koľko vás bude tatranský profil stáť? 

Tatranský profil sa dodáva v dvoch triedach. Do prvej triedy sa zaraďujú tie najlepšie kúsky, ktoré patria do interiérov, kde vyniknú a podčiarknú čaro danej miestnosti. Druhá trieda samozrejme tiež spája náročné požiadavky užívateľov. Drevo aj perodrážky musia byť nepoškodené. V druhej triede sa ocitli kvôli asymtrickej kresbe či netypickej farbe. Ako už z definícií jednotlivých tried vyplýva, prvá trieda je o čosi drahšia. Spravidla stoja dosky slovenského smreka prvej triedy 5-7 eur za m2, zatiaľ čo u dosiek druhej triedy to býva o jedno až dve eurá menej. Pri borovici treba rátať s  dvojnásobnou cenou, pri smrekovci opadavom je cena trojnásobná. 

Tatranský profil sa postará o to, aby ste myšlienky na výmenu obkladov mohli na dlhé roky pustiť z hlavy. Dajte si pozor na správnu montáž a zvyšok nechajte na silu dreva. 

Chod hore