Štýlová a praktická obývacia izba

Obývacia izba je miestnosť, v ktorej trávime prevažnú väčšinu času stráveného doma. Teda pokiaľ nie ste nadšený kuchár alebo večný spáč. Preto aj zariaďovaniu obývačky by sme mali venovať zvýšenú pozornosť ak sa v nej chceme cítiť komfortne za každých okolností.

Aby ste mali dostatok miesta na sedenie

Sedacia súprava, sedačka, gauč, pohovka,… Nech už tento kus nábytku nazvete akokoľvek, bude to nielen prvé miesto, kam budú smerovať vaše kroky po náročnom dni, ale taktiež miesto, kde budete tráviť lenivé víkendové dni, keď vám počasie alebo únava nedovolia tráviť víkend mimo domu.

Pohodlnosť by tak mala byť na prvom mieste, či už pri ležaní pred telkou, prípadne pri knihe alebo pri posedení s priateľmi. Ak nechcete, aby vám pri sedení bola zima na nohy, nebojte sa pod nohy umiestniť koberec. Vhodným výberom vzoru a farieb ozvláštnite zem vašej obývačky, ktorá tak nebude pôsobiť monotónne.

Ruka v ruke s pohodlnosťou ide praktickosť. Potrebujete dostatok miesta na sedenie pre všetkých členov domácnosti alebo pre prípadne návštevy, ale zároveň to s veľkosťou nepreháňajte, aby ste nezabrali príliš veľkú časť obývačky, ktorá by potom mohla pôsobiť stiesnenie a vyzerať menšia ako je v skutočnosti. Plusový bod naviac majú rozkladacie pohovky, ktoré poskytujú dodatočné miesto na spanie pre prípadné návštevy zďaleka.

 

Aj televízor si chce „sadnúť“

Na opačnej strane, oproti pohovke, býva druhá dominanta obývačiek, obývacia stena. Dávno neplatí, že obývacia stena musí zaberať celú šírku a výšku steny bytu, či domu. Čoraz viac ľudí volí naopak veľmi minimalistické obývacie steny, ktoré ponúkajú len toľko úložného priestoru, koľko aj naozaj využijú bez toho, aby v nich zbytočne odkladali nevyužiteľné haraburdie.

Ak patríte medzi hromadiacich sa fanúšikov retro štýlu a zároveň potrebujete v obývačke naozaj minimum odkladacieho priestoru, možno si vystačíte čisto len s retro TV stolíkom. Budete tak mať nielen miesto pre televízor, ale podľa toho aký stolík si vyberiete, získate aj odkladací priestor v podobe zásuviek a poličiek.

V prípade potreby väčšieho úložného priestoru môžete TV stolík skombinovať s jednou alebo viacerými skrinkami rôznych tvarov a veľkostí. Presne podľa toho, koľko miesta budete potrebovať. Na záver môžete svoju obývaciu stenu obohatiť o poličky na stenu.

Aby steny neostali prázdne

 Keď sa už máte v obývačke kde uvelebiť, veci sa vám neváľajú kade tade a aj televízor má svoje miesto, ostáva ešte kúpiť stolík. Ten môžete ladiť do štýlu obývacej steny alebo skúsiť niečo iné a možno sa vám podarí vytvoriť originálnu kombináciu dvoch dizajnov. Hlavne, aby tvarovo a veľkostne vyhovoval priestoru, ktorý máte a zároveň poslúžil aj ak budete chystať občerstvenie pre početnejšie návštevy.

Takže máte pohovku, pred ňou konferenčný stolík a podľa vašich potrieb poskladanú obývaciu stenu. Môžete sa tak pustiť do ladenia detailov a pridávaní dekorácií. Pod dekoráciami si nemusíte predstaviť len rôzne sošky a iné „chytače prachu“. Skúste si vyzdobiť steny, či už fotografiami, alebo rôznymi obrazmi.

Napríklad nástenné mapy sa hodia hádam do každej domácnosti a ak máte nábytok v retro štýle, skvelo sa k nemu hodia mapy vyzerajúce ako historické. Okrem toho môžete nástennými mapami dať vašim návštevám najavo svoju záľubu v cestovaní alebo geografii. A ako už bolo povedané, je to veľmi univerzálna dekorácia, keďže nech máte domácnosť zariadenú v akomkoľvek štýle, určite nájdete mapu, ktorá dokonalo zapadne do vašej obývacej izby.

Zdroj obrázka 1: {JR-stock} / Shutterstock.com

Zdroj obrázka 2: {Andrey_Popov} / Shutterstock.com

Chod hore