Návody, ako vytvoriť ekologické svadobné pozvánky

Pripravte si udržateľné svadobné pozvánky, aby váš veľký deň nezanechal žiadnu ekologickú stopu.

Ľudia si dnes viac ako kedykoľvek predtým uvedomujú, že starostlivosť o životné prostredie by mala patriť medzi ich najvyššie životné hodnoty. A závan tejto novej doby neobišiel oblasť organizácie svadobných eventov a ceremónií. Každý moderný mladomanželský pár chce dať svetu najavo, že mu na životnom prostredí záleží. Ak teda nechcete zbytočne zaťažovať planétu, inšpirujte sa návodom na ekologickú svadbu.

Pri príprave svadby so zreteľom na životné prostredie je jednou zo samozrejmostí rozoslať pozvánky, ktoré zaťažia našu planétu v čo najnižšej možnej miere. Ekologickými pozvánkami pomôžete nielen k udržateľnosti planéty, ale na hodnote pridáte i vašej svadbe. Tu je niekoľko nápadov, ako na to.

Siahnite po ekologických papieroch

Dajte si vaše pozvánky vytlačiť na biologicky rozložiteľnom ekologickom papieri so semienkami. Vaši hostia z neho môžu mať dvojaký úžitok. Dá sa po čase zasadiť do zeme a vyrastú z neho rastlinky, kvety alebo bylinky, ktoré im pripomenú krásne spomienky na váš veľký deň. Papier sa v zemi samozrejme ekologicky rozloží. Pozvánky na ňom vyzerajú už na prvý pohľad environmentálne ústretovo. Papier dostať v rôznych farbách a dá sa naň bez problémov tlačiť, alebo písať. Vaším hosťom ním dáte najavo, že životné prostredie vám nie je ľahostajné a celá svadba sa bude niesť v tomto duchu.

Vyberte si papier, ktorý má certifikát FSC, čo znamená, že bol vyrobený v súlade so systémom štandardu hospodárenia s drevom. Organizácia FSC chráni lesy z environmentálneho, spoločenského a ekonomického hľadiska. Pozvánky z takéhoto papiera budú dobrým kompromisom pre tlačené pozvánky, lebo takýto papier nájdete v rôznych vyhotoveniach.

Máte vysnívané pozvánky, no nedostať ich na žiadnom zo spomínaných papierov, ale na životnom prostredí vám stále veľmi záleží? Nájdite firmu, ktorá vyrába vaše vysnívané pozvánky, ale taktiež sa stará o životné prostredie rôznymi inými spôsobmi. Napríklad sadí stromy, šetrí papier, podporuje miestnych dodávateľov, alebo na ochranu prírody zameranú charitu.

Minimalizáciou množstva panenského papiera môžete systematicky pomôcť našej planéte. Napríklad každá tona recyklovaného papiera zachráni 17 stromov a 30 000 litrov vody.  Použite papier s vysokým podielom recyklovaného materiálu, alebo vyrobený z alternatívnych materiálov, akými sú konope, alebo bambus.

Recyklujte materiály

Recyklujte rôzne materiály, ktoré sú vám blízke, dobre vás vystihujú, alebo ich máte doma len nadbytok a neviete na čo ich využiť.  Čím kreatívnejší budete a čím viac zo seba do nápadu vložíte, tým budú pozvánky osobnejšie a práve to ich urobí nezabudnuteľnými. Okrem toho, počas pandémie sa stalo DIY veľmi in a trendy.

Ak máte radi džínsovinu určite doma nájdete kopec materiálu, ktorý už nenosíte, ani inak nevyužívate. Vystrihnite požadovanú veľkosť (napríklad dekoratívnymi nožnicami) a fixkami, alebo farbami na textil napíšte pozvánku, ktorú buď len tak vložte do obálky, alebo ju prilepte na kartónový papier.

Z recyklovaného dreva si môžete dať urobiť krásne pozvánky, ktoré môžu hostia neskôr použiť, ako podložky pod pohár, alebo ako ozdobu na vianočný stromček a budú im tak ešte dlho pripomínať vašu svadbu.

Zbierate pohľadnice, ale po svadbe a presťahovaní do nového domova už pre ne nemáte miesto? Čo keby ste zbierku zrecyklovali na pozvánky. Stačí pekné pero, text a originálne pozvánky máte vymyslené. Nikto z hostí nedostane rovnaký motív, čo iste vytvorí priestor pre zaujímavé a zábavné diskusie, a ktovie, z niektorých sa raz možno stanú vzácne zberateľské kúsky.

Ak ste hudobnými nadšencami premaľujte staré nepotrebné CD a zrecyklujte ich ako pozvánky na váš veľký deň. Môžete na ne namaľovať, alebo nalepiť vašu podobizeň, karikatúru, alebo fotku. Táto originálna a štýlová pozvánka očarí všetkých hostí a vy budete hviezdou debát na tému svadobné pozvánky ešte dlhé roky potom.

Virtuálne pozvánky sú ekologické a stoja oveľa menej. Môžete ušetriť peniaze, ale aj zaujať svojich hostí. Urobte napríklad pútavú video pozvánku, na ktorú len tak nezabudnú. K e-mailovým adresám sa dostanete skôr ako k domovým a spätná komunikácia je taktiež jednoduchšia.

Nezabúdajte ani na tlač. Atramenty, tonery a rozpúšťadlá obsahujú množstvo chemikálií. Nájdite takú, ktorá používa ekologické farby, nezaťažuje životné prostredie, prípadne využíva miestnych výrobcov farieb, čím znižuje uhlíkovú stopu.

Zaujímavou možnosťou je aj dať si vyrobiť svoje pozvánky kaligrafovi. Kaligrafia je umenie, ručne písané slová nie sú jednoliate ako tlač, čo im dáva vysokú pridanú hodnotu. Okrem toho ušetríte energiu a na kaligrafiu môže byť použitý ekologický atrament. Ručne písané pozvánky, či už kaligrafom alebo vami, sú tiež oveľa osobnejšie.

Papier ušetríte najlepšie, keď ho vôbec nepoužijete. Preto si aj na zasadací poriadok hostí požičajte radšej tabuľu, usadenie hostí na nej vyznačte a postavte ju pri vchode. Ak by sa vám to zdalo veľmi komplikované každá agentúra má určite na zapožičanie aj malé tabuľky, kde sa dá kriedou napísať meno a označiť tak miesto konkrétneho hosťa priamo pri stole.

Plánovanie svadby, ktorá je šetrná k životnému prostrediu môže byť zábavné, i keď prináša svoje výzvy. Do príprav môžete začleniť udržateľnosť oslovením miestnych výrobcov, pestovateľov kvetov, použiť črepníkové kvety namiesto rezaných, alebo sa rozhodnúť pre svadbu úplne bez plastov. Možností je veľa a počíta sa každá drobnosť.

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Návody, ako vytvoriť ekologické svadobné pozvánky”