Vychutnajte si návrat k prírode s moderným rustikálnym nábytkom

Rustikálny štýl v bývaní by sa dal definovať aj ako prírodný, historický a sedliacky. S týmto štýlom sa prenesiete do minulosti a zároveň si do interiéru zakomponujete kus prírody. Čo je typické pre rustikálne zariadené bývanie a aký nábytok si vybrať?

Rustikálny nábytok a štýl bývania

V rustikálne zariadenej domácnosti nesmú chýbať prírodné prvky, napríklad drevo, koža či kameň, ale ani prvky vintage. Jedným z typických znakov rustikálneho štýlu je návrat k príde, takže ideálne je masívne a neopracované drevo. Hladké a čisté línie totiž nie sú to, čím tento štýl vyniká a oceňuje skôr nedokonalosť tvarov, čo je v prírode celkom bežné. Netýka sa to však iba nábytku, ale aj obkladov, podláh alebo trámov.

Vynechať by ste mali syntetické a moderné materiály, alebo ich aspoň používať v minimálnom množstve. Nádherný rustikálny nábytok a doplnky majú najmä prírodné farby, teda okrem prírodného dreva a kameňa môžu mať aj odtiene hnedej, zelenej či sivej. Celkový dojem by mal byť útulný, hrejivý a domácky. Nebojte sa vyrobiť si nejaký kus nábytku aj sami, aj keď pôjde len o jednoduchú taburetku alebo stolík z kmeňa stromu.

Doplnky v rustikálnom štýle

Rustikálne doplnky sa nijako nevymykajú nastoleným pravidlám, takže by mali byť z prírodných materiálov ako drevo, juta, koža a kožušina, ale vhodné sú aj kovové prvky, napríklad vešiaky. Do predsiene alebo šatníka umiestnite veľké štýlové zrkadlá s dreveným rámom, do spálne alebo obývačky sa hodí huňatý koberec z kožušiny, pokojne aj umelej. Kožušinu alebo teplú deku môžete prehodiť aj cez kreslo alebo pohovku.

Mimochodom, k rustikálnemu štýlu sa najviac hodia kožené sedačky alebo sedačky z imitácie kože. Ak vám ale táto voľba nevyhovuje, stavte aspoň na prírodné a zemité farby čalúnenia. Keďže vidiecky a rustikálny štýl sa vyznačujú aj funkčnosťou a praktickosťou, s doplnkami a dekoráciami to netreba preháňať. Miestnosť by mala byť útulná, ale nie preplnená.

Krb je tradičný prvok rustikálneho štýlu

Krb patrí k výrazným prvkom každej domácnosti, ale krb s kamenným či tehlovým obkladom je tradičným rustikálnym doplnkom. Samozrejme nie každý môže mať krb, najmä ak žije v byte. V tomto prípade sú vítané aj elektrické alebo bio krby. Aj keď ide o moderné riešenia, dokážu navodiť tú správnu atmosféru a vykúriť priestor. Pokiaľ ale máte tú možnosť, neváhajte a vybudujte klasický krb, alebo použite krbovú vložku, aby ste do obývačky dostali skutočný oheň. Keď už sme pri obývačke, do tej rustikálne výborne zapadne veľká sedačka alebo sedacia súprava, konferenčný stolík, police a komoda z masívneho dreva.

Oslovil aj vás rustikálny štýl bývania? Potom si môžete rustikálny, vidiecky aj vintage nábytok a doplnky objednať na Estila.sk.

Zdroj obrázka: ZH_Picture/Adobe.com

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Vychutnajte si návrat k prírode s moderným rustikálnym nábytkom”