Námornícky štýl: Ako domov vniesť kúsok dobrodružstva

Námornícky štýl v interiérovom dizajne má evokovať dovolenku pri mori. Tú pohodu, kedy len ležíte na pláži alebo sa prehrabujete v piesku a riešite iba to, čo si dáte na večeru. V článku sa dozviete, ako môžete kúsok tejto pohody mať aj u vás doma. A to aj v prípade, že máte obmedzený rozpočet.

Stavte na modrú a bielu

Biele omietnuté budovy, modré dvere a okná… To je jasné Santorini, alebo iný grécky ostrov, kde čas plynie tak nejako pomalšie. Modrá musí byť sýta, niečo medzi kráľovskou a námorníckou modrou. Tieto farby do interiéru vnesiete ľahko – stačí vankúše, prikrývky, závesy alebo dekorácie v bielej a modrej. Prípadne rovno bielo modré pruhy.

Viete, prečo majú domčeky na gréckych ostrovoch svoje typické farby? Domy sa stavali tradične z tmavého kameňa, ten ale v lete držal teplo. Dodatočný náter bielym vápencom naopak teplo odrážal a v príbytkoch bol príjemný chládok. Používanie modrej nariadila vláda vojenskej diktatúry v roku 1967. Toto trochu absurdné nariadenie, ktoré malo zvýšiť vlastenectvo obyvateľov, bolo neskôr zrušené. Ale Gréci pri tradícii zostali.

Zvoľte vhodný nábytok

Námornícky nábytok môže byť rôzny. Na navodenie prázdninovej atmosféry máte hneď niekoľko možností:

  • Prírodné drevo alebo natreté na bielo
  • Namorené drevo do tónov modrej či tyrkysovej
  • Biely nábytok
  • Ratan

Sám o sebe nemusí byť daný kúsok námornícky – vždy ide o to, ako ho skombinujete. Obyčajné stoličky doplníte modrobielymi sedákmi, alebo na stôl dáte modrý obrus a vázu s mušľami a kamienkami. Až správne zladený nábytok a dekorácie navodia ten “bezstarostný feeling.”

Prineste do bytu vôňu mora

Interiér netvorí len jeho vybavenie – vnímame všetkými zmyslami a čuch je veľmi dôležitý pre to, ako sa cítime. Keď už sa teda chceme doma cítiť, akoby sme bývali niekde pri pláži či aspoň na ostrove, zamerajme sa aj na vône. Poobzerajte sa po bytových parfémoch, difuzéroch alebo sviečkach s vôňou morskej soli (áno, také existujú!), citrusov, rozmarínu, pelargónie alebo jazmínu. Niekomu pripomína morské pobrežie aj santalové drevo alebo kokosové mlieko. Skúšajte a čuchajte, kým nájdete vôňu, ktorá je vám príjemná a vzbudzuje vo vás tie správne pocity.

Tip: Okrem bytových vôní si pokojne môžete zaobstarať aj parfém alebo toaletnú vodu priamo pre vás. Napríklad táto dámska vôňa s priliehavým názvom Prechádzka po pláži je úžasne voňavým mixom bergamotu, cédra, citrusov, ružového korenia a kokosového mlieka.

Vyberte doplnky a dekorácie

Pri doplnkoch v námorníckom štýle máme v zásade dve možnosti: tou prvou sú vyložene námornícke dekorácie – od dreveného kormidla na stene cez obrázky s morskou či moreplaveckou tematikou až po „extrém“ v podobe naaranžovanej rybárskej siete. Taký dekor by sme ale odporúčali skôr ako zátišie na fotenie detí v škôlke alebo výzdobu detského kútika v reštaurácii. Estetickejšie a univerzálnejšie (aj keď proti gustu žiadny dišputát!) sú doplnky more len evokujúce. Môžu to byť:

  • Vázy a mističky v typických farbách
  • Mušličky vo váze alebo pohári
  • Modro biele či pruhované textílie
  • Zrkadlo v ráme z lana
  • Modré keramické taniere
  • Obrazy a fotografie pripomínajúce more.

Zdroj foto: JP 3D / Shutterstock.com

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Námornícky štýl: Ako domov vniesť kúsok dobrodružstva”