Niet nad domáci chlieb, ktorý je nádherne voňavý a lahodne chrumkavý. Áno, v supermarketoch si môžete kúpiť najneobvyklejšie druhy chleba, ale nemajú hlavnú zložku – lásku.
Práve vďaka tejto zložke je domáce pečivo neuveriteľne chutné. Chlebík upečený podľa tohto receptu bude aromatický, chutný, jemne drobivý s chutnou kôrkou …
Chuťou pripomína ten z detských čias! Hodí sa aj k hlavným jedlám a ako základ pre chutné obložené chlebíky. Takže je čas urobiť si v rúre domáci bochník.
Domáci chlieb
Ingrediencie :
- 250 g múky
- 6 g droždia
- 4 g soli
- 30 g masla alebo margarínu
- 100 ml mlieka
- 50 ml vody
Na potretie :
- 1 žĺtok
- 5 ml mlieka
Postup :
1. V miske zmiešame všetky suché ingrediencie, pridáme maslo, mlieko a vodu.
2. Zamiesime cesto, hotové dáme do misky zľahka potretej maslom, prekryjeme utierkou a necháme odležať na teplom mieste na 30 minút.
3. Po 30 minútach cesto vyberte, premieste a opäť dajte do misky, zakryte a nechajte ešte hodinu odpočívať.
4. Z cesta vytvarujeme bochník. Dosku posypeme múkou a cesto vyvaľkáme do hrúbky približne 0,5 cm.
5. Cesto skladáme do tvaru rolky, nie natesno ale zároveň dostatočne pevne, aby v hotovom chlebe neboli dierky. Pri tomto prekladaní je dôležité po každom obrátení cesta okraj pevne zopnúť prstami a pripevniť ho tak k vrstve cesta.
6. Na konci skladania dobre pripevníme okraj. Bochník preložíme na plech, zakryjeme uterákom a opäť necháme 30 minút stáť.
7. S ostrým nožom urobte na povrchu bochníka charakteristické šikmé rezy. Povrch potrite vaječným žĺtkom zmiešaným s mliekom.
8. Predhrejte rúru na 200 stupňov. Bochník pečieme v predhriatej rúre 30 minút.
Hotový bochník necháme odstáť na mriežke. Dobrú chuť!
Ak máte nejaký overený recept na domáci chlieb, budeme radi ak sa oň s nami podelíte v komentároch. Koniec koncov, čerstvý a chutný domáci chlieb na stole je poteší a zútulní každú domácnosť.
Zdroj : takprosto.cc