Viete ako predĺžiť čerstvosť mäsa? Zistíte to práve tu

Mäso je najbezpečnejšie uchovávať v chlade, preto je chladnička ideálnym miestom na uchovávanie produktov tohto druhu. Ako však bolo možné predĺžiť čerstvosť mäsa, keď ešte neboli chladničky? Využívate niektorý zo známych spôsobov aj vy vo vašej kuchyni?

Existuje niekoľko spôsobov, ako predĺžiť trvanlivosť mäsa. Najjednoduchším z nich je použitie soli. Soľ je najstaršia známa prírodná konzervačná látka. Niekedy len stačí mäso natrieť nahrubo mletou soľou, aby sa predĺžila jeho trvanlivosť. Dôkladné nasolenie spočíva v príprave vhodnej soľnej zmesi alebo roztoku. Používa sa na to soľ, potravinárske dusičnany, niekedy aj cukor a koreniny. Týmto procesom sa najčastejšie spracúva bravčové mäso.

Soľ zastavuje rast mikroorganizmov, pretože z nich vyťahuje životodarnú vodu. Pamätajte však, že konzervácia soľou nie je vhodná pre všetky druhy mäsa. Najvhodnejšia je pri mäsách s vysokým obsahom tuku, ako je napr. slanina. Pred spracovaním nezabudnite mäso namočiť do vody, aby sa zbavilo slanej chuti.

Konzervačný účinok majú aj niektoré druhy zeleniny a bylín. Mäso vložíte do misy, obložíte ho listami čerstvej žihľavy a umiestníte na chladné a tmavé miesto. Takto ho na niekoľko hodín ochránite pred kazením. Konzervovanie týmto spôsobom je ideálne pri kempovaní v prírode! Podobne účinkuje aj zelenina so silnou vôňou a arómou, napríklad cesnak, cibuľa alebo chren.

Mikroorganizmy žijúce na povrchu mäsa zahubí aj dym z údenia. Mäso a ryby možno údiť za studena aj za tepla. Údenie za studena trvá pri teplote do 30 ⁰C dlhšie, aj niekoľko týždňov. Údenie za tepla prebieha pri teplote nad 100 ⁰C. Mäso sa pri údení presuší, čím sa znižuje možnosť rastu mikroorganizmov.

Ďalšie užitočné články nájdete na https://cerstvost.lidl.sk/blog/

Chod hore