Muž z Bieloruska postavil jedinečný dom z piesku a hliny. A chystá sa v ňom prezimovať! Pozrite sa, ako vyzerá

Verím, že každý z nás by chcel žiť v dome svojich snov. Niektorí sa pre svoj cieľ snažia urobiť všetko čo sa dá, iní jednoducho zložia ruky a uspokoja sa aj málom.

Keď som bola ešte malá, mala som veľmi rada rozprávky, ktoré mi rodičia rozprávali na dobrú noc, ale najviac sa mi páčil príbeh o hobitoch, ktorý mi raz porozprával otec. Ako som neskôr, keď som už bola dospelá, zistila, otec mi porozprával príbeh „Pána prsteňov“ od J. R. R. Tolkiena.

Celý môj život som si predstavovala ako žije Frodo a snívala, že jedného dňa taký domček uvidím aj na vlastné oči.

экологичные дома мира

Počas štúdia na fakulte interiérového dizajnu som sa dozvedela obrovské množstvo informácií, a rozhodla som sa, že práve v takom domčeku chcem raz bývať!

Ekologický dom

Nedávno mi moja priateľka porozprávala o jednom mužovi, ktorý už tento nápad ekologického domu zrealizoval a úplne pripomína obydlie práve tých hobitov z príbehu. A najlepšie na tom je, že všetko to dokázal svojimi rukami a s rozpočtom iba 1000 dolárov!

Redakcia «Tak jednoducho!» pre vás pripravila príbeh o tomto talentovanom Bielorusovi, ktorý všetkých prekvapil svojim neobyčajným ekodomom z hliny a piesku. V takejto budove sa aj dýchať musí lepšie!

экологичные дома под ключ

Jevgenij Raevskij z Bieloruska len svojimi rukami postavil dom z piesku a hliny. Podľa jeho mienky by obydlie malo byť prírodné, z ekologicky čistých materiálov. Staviteľ si svoj dom postavil v dedinke a presťahoval sa tam žiť.

экологичные дома в россии

Jevgenij verí, že je potrebné, aby sme budovali také domy, v ktorých sa budeme cítiť nielen príjemne a útulne, ale také, ktoré budú schopné pre človeka zabezpečiť prirodzené podmienky na život.

To ho doviedlo k myšlienke postaviť dom z materiáloch, ktoré sa nachádzajú doslova pod nosom. Hlavnými stavebnými materiálmi sa stali piesok, hlina, voda, slama a guľatina.

экологичные дома своими руками

Jevgenijov dom však ani zďaleka nie je obyčajná drevená chata: je nízky, bez rohov a pokrytý trávnatou strechou. Prvé čo vás napadne keď ho uvidíte – tam musí bývať nejaký hobit.

самые экологичные дома

Jevgenij má 28 rokov a ukončené stavebné vzdelanie: začal technickou strednou školou, potom pokračoval na Bryanskej stavebnej akadémii. Muž hovorí, že v určitom okamihu si uvedomil, že svoj život nechce prežiť stavaním krabíc na bývanie zo železobetónu, a celý svoj život pracovať na niečom čo nemáte radi, len kvôli peniazom, nie je najlepší nápad.

Ku konštrukcii ekodomov ho inšpirovala nemecká architektúra. V Nemecku sa nachádza celé laboratórium zaoberajúce sa len otázkami ekologickej domovej výstavby. Jeho riaditeľ Gernot Minke stavia ekodomy po celom svete a to vrátane Bieloruska. Vtedy Jevgenij dostal nápad, prečo by to Bielorusi nemohli začať robiť sami?

«Je to také jednoduché ako hlina pod nohami! Vtedy sme sa s priateľom rozhodli postaviť dva domy s použitím základných technológií: z dreva a hliny», — hovorí Jevgenij. Priateľ sa však po čase z výsbavby stiahol, pretože nie každý je pripravený pre toto dielo obetovať toľko drahocenného času.

самые экологичные дома мира

Väčšinu času Jevgenij strávil na stavbe stien z hliny, piesku a slamy. Trochu rýchlešie boli pstavené vnútorné steny z hliny a guľatiny. Celá konštrukcia drží na drevenej kostre.

V dome nájdete všetko čo potrebuje pre život vrátane kuchyne, malých kachlí a hneď vedľa stojí posteľ. Celková rozloha domu je okolo 45 metrov štvorcových.

быстровозводимые экологичные дома

«V dome sa nenachádza plnohodnotná elektrina, — hovorí Jevgenij. — Zatiaľ mi len susedia poskytli predlžovací kábel na pripojenie počítača. V blízkej budúcnosti však plánujem dom zapísať a pripojiť na elektrinu.»

Neveľké okrúhle okienka, rovnako ako tráva rastúca na streche, to všetko pripomína obydlie hobitov.

экологичные дома

«Všetky okná v dome sú zo starých obyčajných rámov so sklom. Keby som však mal peniaze, samozrejme by som si nechal nainštalovať moderné okná s dvojitým sklom», — delí sa so svojimi myšlienkami umelec.

Maličké oválne okná na osvetlenie interiéru však vôbec nestačia. Ale v strede strechy sa nachádza okrúhle okno, cez ktoré sa do domu dostane svetlo aj počas daždivého dňa. Steny vonku aj vnútri sú úplne hladké, omietnuté a omaľované. Ale nič z toho nebolo kupované v obchode, všetko je to tá istá bezplatná hlina.

экологичные средства для дома

Celý dom dokáže vyhriať zložitá pec. Jej nezvyčajná konštrukcia umožňuje efektívne vykurovanie a dlhodobé udržiavanie tepla v miestnosti. A ak si to želáte, môžete si v nej pripraviť aj jedlo.

Dym z pece neprenikne do potrubia okamžite, ale najskôr prechádza dymovými kanálmi postele, na ktorej spí majiteľ. Tá funguje ako akumulátor tepla. Tak je pec v porovnaní s kachľami alebo sporákom oveľa účinnejšia.

экологичные сборные дома

Čo sa týka zimy, Jevgenij strop uteplil vrstvou pilín o hrúbke 20-30 centimetrov. O stenách majiteľ povedal nasledovné: «Na východe, severe a západe sa v dome nachádzajú miestnosti, ktoré sa na zimu zatvárajú a obývateľnou tak v zime zostane iba centrálna komnata s pecou».

Aj keď je vonku 0 – 2 stupne, teplota v dome sa udržuje na 20 stupňoch. A ak Jevgenij ešte aj kúri v piecke, teplota sa dokáže vyšplhať aj na 22–23 stupňov.

современные экологичные дома

Túto zimu preto plánuje prežiť vo svojom novom dome. Tiež plánuje postaviť ešte jedno také obydlie hneď na susednom pozemku.

Staviteľ tiež sníva o tom, že sa mu podarí vytvoriť niečo ako obydlia hobitov. Chce budovať ekologické domy s pomocou starej architektúry: z hliny, slamy a trávnatými strechami. Ale tiež vybaviť ich modernými zariadeniami: horúcou vodou, internetom a pod. Všetko preto, aby tam ľudia mohli prísť a stráviť nejaký ten čas.

экологичные утеплители для дома

RADA REDAKCIE

 

Mne sa veľmi páči nápad tohto kreatívneho mladého človeka, veď vidieť, aby sa niekto staral zároveň o svoje zdravie aj o prírodu sa nevidí často! Hlavne mu želám, aby mu tento dom slúžil verne ešte desiatky rokov.

A čo si vy myslíte o živote v takýchto ekodomoch? Budem rada, ak sa so svojimi názormi podelíte v komentároch.

Páčil sa vám článok? Podeľte sa s ním s priateľmi na sociálnych sieťach!

zdroj: takprosto.cc

Chod hore