Takto vyzerá panický atak! Ako ho odlíšiť od srdcového infarktu?

Záchvaty paniky sú nepredvídateľné. Ataky s intenzívnym strachom či úzkosťou môže vzniknúť kedykoľvek a na akomkoľvek mieste. Niekedy trvá pár sekúnd, inokedy až hodinu.

Panický atak vyvoláva v tele náhle uvoľňovanie adrenalínu. Tento hormón pripravuje telo na reakciu na potencionálne nebezpečnú situáciu, niečo ako „bojuj alebo uteč.“

Tlkot srdca sa začne zrýchľovať, dýchanie sa stáva intenzívnejšie, čo vedie k hyperventilácii pľúc a k zníženiu hladiny oxidu uhoľnatého v krvi. Z tohto dôvodu sa u človeka vyskytujú závraty, znecitlivenie končatín, brnenie v prstoch a niekedy aj na pokožke hlavy.

Záchvat paniky je vo všeobecnosti spustenie núdzového režimu tela.

Človek sa začne intenzívne potiť, triasť, ťažko dýchať a pociťovať akési znecitlivenie celého tela.

V takýchto okamihoch je najhlavnejšie nepodľahnúť tomuto strachu. Ponúkame vám 10 tipov, ktoré vám pomôžu čo najrýchlejšie vykľučkovať z tejto nepríjemnej situácie.

  1. Narátajte od 100 do 1. Počítanie v opačnom poradí si vyžaduje istú pozornosť, vďaka čomu sa vaša pozornosť odvráti od bolestivých myšlienok.
  2. Dýchajte – čím hlbšie tým lepšie. Pomôže vám to uvoľniť sa a neupriamovať sa na záchvat paniky. Vykonajte dlhý a hlboký nádych cez nos a napočítajte do štyroch. Následne začnite vzduch pomaly vypúšťať z pľúc.
  3. Pozrite sa na veci, ktoré sa okolo vás nachádzajú. Upriamte pozornosť na veci pred vami. V mysli si ich pomenujte a popíšte do najmenších detailov. Taktiež sa môžete snažiť pohybovať prstami vedome a pomaly.
  4. Poľutujte sa, utešte, spomeňte si na váš obľúbený výraz alebo citát. Zopakujte si v duchu úryvok z verša. Nezabúdajte: tento stav je len dočasný. Všetko skôr či neskôr pominie.
  5. Získajte o záchvatoch paniky čo najviac informácií. Tieto vedomosti vám pomôžu vyrovnať sa so strachom a začnete sa na túto situáciu pozerať z iného pohľadu. Informácie môžete nájsť nielen v odbornej literatúre, ale aj na internete či sociálnych sieťach.
  6. Pokúste sa uvoľniť svoje svaly – najskôr ramená, potom chrbát atď. Týmto spôsobom uvoľníte a oslobodíte svoju myseľ od úzkosti. Svalové masáže môžete praktizovať aj v rámci prevencie.
  7. Chôdza má taktiež relaxačný účinok. Prechádzka na čerstvom vzduchu vás odvedie od negatívnych myšlienok niekam ďaleko preč. Choďte do parku, rozhliadnite sa okolo seba, zhlboka sa nadýchnite čerstvého vzduchu, upriamte svoju pozornosť napríklad na kačice v rybníku, padajúce listy či deti hrajúce sa na detskom ihrisku.
  8. Pomaznajte sa s vašim domácim miláčikom. Zvieratá majú úžasnú schopnosť uzdravovať naše rany na duši. Obíjmite ho, pohrajte sa s ním, alebo ho len tak sledujte, ako sa tvári a čo robí. Jeho spontánnosť vám na ústach určite neraz dokáže vyčarovať úsmev.
  9. Porozprávajte sa s niekým, komu dôverujete, kto vás nebude súdiť ani vysmievať. Môžu to byť vaši rodičia, brat alebo blízky priateľ. Úprimný rozhovor pomôže odbremeniť vašu dušu a zabudnúť na chvíľu na všetky ťažkosti.
  10. Napíšte si svoje pocity na papier. Napíšte všetko, čo vám príde na um. Možno to bude vyzerať ako čmáranica, no neprestávajte. Začnite s tým hneď ako na vás príde panický záchvat, vďaka tomu už čoskoro pocítite vytúženú úľavu.

Stretli ste sa so záchvatmi paniky? Ako sa vám darí proti ním bojovať? Podeľte sa s nami o svoje názory a skúsenosti aj v komentároch na sociálnej sieti!

zdroj:lifter.com.ua

 

Chod hore