Thajskú jaskyňu, kde uviazli futbalisti sa zmení na múzem, ale to nie je všetko

Jaskynný komplex na severe Thajska, kde na viac ako dva týždne uviazlo 12 chlapcov a ich futbalový tréner, bude premenený na múzeum. Príbeh mladých športovcov, ktoré sa po náročnej záchrannej operácii nakoniec podarilo zo zatopenej jaskyne vyslobodiť, sa tiež zrejme dočká filmového spracovania. Informoval o tom spravodajský server BBC News.

V utorok, keď potápači vyslobodili z jaskyne poslednú päťčlennú skupinu futbalistov, thajský premiér Prajutch Čan-Oca vyhlásil, že jaskynný komplex tchao Luang bude teraz nejakú dobu uzavretý. Je podľa neho potrebné v jaskyni aj v jej okolí zaviesť bezpečnostné opatrenia, aby sa z nej mohla stať turistická destinácia.

Thajský úrad, ktorý má na starosti správu parkov a ochranu prírody, uviedol, že jaskyna bude neprístupná minimálne šesť mesiacov. Zatiaľ nie je jasné, či plánované múzeum bude fungovať po celý rok. V monzúnovom období, ktoré trvá spravidla od júna do októbra, je totiž jaskynný komplex pravidelne zaplavovaný.

Práve nástup sezóny dažďov sa stal osudným skupine futbalistov, ktorí sa 23. júna vypravili jaskyňu preskúmať. V podzemí ich uväznila stúpajúca voda, kvôli ktorej ustupovali stále hlbšie do jaskyne. Záchranári futbalistov nakoniec objavili 2. júla na vyvýšenej plošine štyri kilometre od ústia jaskyne. Od tej doby ich zásobovali potravinami a pripravovali evakuáciu.

Thajskí predstavitelia uviedli, že múzeum bude návštevníkov zoznamovať s priebehom záchrannej operácie v jednom z najväčších thajských jaskynných komplexov tchao Luang. Jaskyňa sa nachádza v podhorskej oblasti v severnej provincii Čchíengráj pri hranici s Barmou. Ide o pomerne zaostalú oblasť, kde nie je rozvinutá turistická infraštruktúra.

„V oblasti vznikne múzeum, ktoré predstavia priebeh záchrannej akcie. Expozícia bude interaktívna a stane sa nepochybne jednou z hlavných turistických atrakcií Thajska, „ vyhlásil šéf krízovej skupiny Narongsak Osottanakón.

O sfilmovanie príbehu chlapcov z thajskej jaskyne, ktorý napäto sledovali ľudia po celom svete, prejavili už záujem dve produkčné spoločnosti. Ešte než bolo z jaskyne vytiahnutých všetkých 13 ľudí, oznámilo americké štúdio Pure Flix, že na mieste sú jeho producenti, robia interview so záchranármi a zbierajú materiál pre prípadný snímku.

Michael Scott, spoluzakladateľ štúdia, ktoré prevažne produkuje filmy s kresťanskou tematikou, žije v Thajsku. Jeho manželka vraj vyrastala s bývalým potápačom thajského vojenského námorníctva Šaman Gunanem, ktorý pri záchrannej misii ako jediný zahynul.

Zachránení chlapci sa zatiaľ zotavujú v nemocnici, kde kvôli karanténnym opatreniam zostanú ešte týždeň. Thajské úrady vo štvrtok zverejnili videonahrávku, na ktorej hospitalizovaní mladíci pôsobia zdravo a v dobrej nálade.

Chod hore