List od 83-ročnej babičky jej priateľke: „Ukázalo sa, že život je oveľa zaujímavejší, než aby sme ho tolerovali …“

Neraz sa hovorí, že s vekom sa mentálne schopnosti človeka postupne zhoršujú: pomaly sa prispôsobujú zmenám, robia viac chýb, horšie si pamätajú, zabúdajú…No ani napriek ďalším uhlom pohľadu vedci z Harvardu nedokázali zmeniť náš názor.

O čom sa však nemusíme hádať je skutočnosť, že s vekom sa človek stáva múdrejším. Je schopný filtrovať informácie, správne a rýchlo určuje priority, nemá obavy z maličkostí.

Veľká životná skúsenosť, z ktorej sa úspešne poučili, im pomáha neutralizovať všetok odpad, ktorý nás obklopuje. Možno je to dôvod, prečo sú rozhovory so staršími ľuďmi také zaujímavé.

Dnes vám ukážeme list, ktorý poslala 83-ročná žena svojej priateľke. Zdá sa, že je dosť obsiahly a hlboký na to, aby mnohých mladých ľudí prinútil popremýšľať o svojich prioritách a hodnotách. Ide o akúsi úvahu toho, čo je zmyslom života.

„Ahoj, moja drahá Berta. Stále som nažive, hoci sa môj život každým dňom mení: viac čítam, menej utieram prach, častejšie sedím vo dvore, omnoho menej ma trápi burina rastúca v mojej záhrade, čoraz viac času trávim s priateľmi a čoraz menej pracujem.

Zistila som, že život je oveľa zaujímavejší ako sa možno na prvý pohľad zdá a je škoda, ak by sme ho museli len tak pretrpieť.

Prestala som šetriť na svojich potrebách a moje porcelánové šálky začali tráviť viac času na stole, než v príborníku. Existuje lepší dôvod na radosť ako príchod netere, prvý jarný deň alebo začiatok rozkvetu čerešňových stromov v ďalekom Japonsku?

 

Keď odchádzam z domu, oblečiem sa na seba to najlepšie oblečenie, aj keď je to len do obchodu alebo na trh. Myslím si, že keď budem vyzerať pekne, nebude mi ľúto tých minutých peňazí.

Nepotrebujem špeciálny dôvod na to, aby som si na seba dala svoj obľúbený parfum. Voniam, aj keď idem do banky zaplatiť inkaso alebo keď idem k lekárovi.

Prestala som všetko odkladať na zajtra, alebo na ten správny okamih.

Ak chcete niečo vidieť, počuť alebo urobiť práve teraz, prečo to odkladať na neskôr?

„Sme zvyknutí myslieť si, že život je samozrejmosťou, a preto nemyslíme ani na to, čo by sme robili, keby sme vedeli, že zajtra tu už nebudeme.

Možno by sa zmierili s našimi blízkymi, možno sa ospravedlnili za zlé slová alebo činy. Alebo možno by sme išli do dobrej reštaurácie, objednali si výborné jedlo a strávili čas s radosťou…

Ja sama ľutujem, že som len zriedka venoval pozornosť takýmto maličkostiam, nepovedala som svojim blízkym tie slová, ktoré si tak zaslúžili počuť.

Keď sa zobudím, v prvom rade sa presvedčím o zvláštnostiach nového dňa, pretože každý okamih a každá minúta je dar.

A aj keď život nebol piesňou, ktorú ste chceli počuť počas vášho pobytu na tejto Zemi, môžete si vybrať – buď budete čakať na správnu melódiu, alebo začnete tancovať… “   

Myšlienky zo života starej ženy sú mimoriadne poučné.

Vo svojom krátkom liste sa jej podarilo dotknúť sa dôležitých tém, na ktoré často počas týchto hektických dňoch zabúdame. Je však dôležité, aby sme udržiavali vzťahy s našimi blízkymi, neodkladali sme dôležité veci na neskôr a užívať si život každú jednu minútu.

 

Chod hore