Prírodné zázraky na sladký spánok

Je hlboká noc a vy kontrolujete každú chvíľu hodinky a v hlave si počítate koľko spánku vám ostáva ak v tej chvíli náhodou ešte zaspíte. Tento scenár poznáme asi všetci. Naše telo je na vonkajšie podnety veľmi citlivé a každá jedna vec nás dokáže ovplyvniť. Našťastie existuje niekoľko účinných a overených prostriedkov, vďaka ktorým môžete tieto nepríjemné stavy zmierniť alebo úplne eliminovať.

V prírode sa ukrývajú doslova zázraky, s pomocou ktorých sa naša myseľ upokojí. Ide o bylinné a iné čaje, ktorých príprava vám veľa času nezaberie a vy sa v noci opäť dobre vyspíte.

Medovkovýčaj s bazalkou

Zmiešajte čerstvé alebo sušené lístky medovky lekárskej a bazalky v rovnakom pomere. Čajovú lyžičku zalejte 250 ml horúcej vody a nechajte 10 minút lúhovať. Aby vás ale v noci nerušilo nutkanie na močenie, pripravte si tento čaj niekoľko hodín pred spaním – dvojhodinový odstup je ideálny. Výborne pôsobí aj proti nadúvaniu a pomáha pri problémoch s trávením. Vymeňte si aj posteľné prádlo za nové posteľné obliečky, ktoré efekt príjemného spánku ešte umocnia.

Levanduľovýčaj

Zmiešajte 2 čajové lyžice sušenej alebo čerstvej levandule. Túto zmes zalejte v hrnčeku vriacou vodou a nechajte vylúhovať približne desať až pätnásť minút. Pre zvýraznenie chuti pridajte pár kvapiek z citrónu alebo limetky a med. Vďaka tomuto elixíru upokojíte aj svoj nervový systém a utlmíte bolesť, ktorá vám ešte donedávna spôsobovala výraznejšie vrásky na čele.

Ľubovníkový čaj

1 ČL ľubovníka bodkovaného zalejte 2 dl vriacej vody a nechajte 15 až 20 minút lúhovať. Čaj z ľubovníka vás zbaví depresie, úzkosti, nervozity, melanchólie a stresu.

Tento čaj je výborný najmä pre toho, koho trápia žlčové problémy, nakoľko ľubovník má priaznivý vplyv práve na látkovú výmenu a vylučovanie žlče. Okrem toho zmierňuje aj napätie a pocity úzkosti a celkovo vplýva pozitívne na psychiku človeka.

Čaj z materinej dúšky

2 PL materinej dúšky zalejte 0,5 l horúcej vody. Nechajte lúhovať 7 minút a potom rozdeľte do dvoch pohárov. Počas zdravotných problémov pite čaj z materinej dúšky 2 krát za deň. Doobeda a poobede.

Ak vás trápi nespavosť z dôvodu zahlienených horných dýchacích ciest, práve čaj z materinej dúšky môže byť riešením. Materina dúška pomáha pri ochoreniach hornej časti dýchacej sústavy, a to tak pri zápalových ako aj nezápalových ochoreniach.

Ak sa vďaka týmto receptom na domáce bylinkové čaje konečne dobre vyspíte, bude vaša cesta v nových lodičkách do práce alebo na rande oveľa príjemnejšia a plná elánu. Vyskúšajte a uvidíte, že to funguje.

Chod hore