6 najosamelejších krajín na svete, kde je v móde byť nezadaný

Snom každého mladého človeka je odsťahovať sa a osamostatniť sa od rodičov.  Veľa mladých ľudí je zvyknutých na pohodlie rodinného krbu, kde sa nemuseli o nič starať. Človek je od prírody sociálne založený a vzájomne závislý druh, pričom je v dnešnej spoločnosti nezávislosť a osobný priestor vysoko ceneným tovarom.

Ekonomické podmienky v mnohých častiach sveta viedli k zlučovaniu domácností, zdieľanie kultúry a spoločenskému životu. To znamená, že chudobnejšie krajiny majú menej domácností, kde žije len jeden človek. Naopak v bohatých krajinách sa samostatné bývanie stáva čím ďalej tým častejším javom a v niektorých častiach sveta rastie rýchlejšie, než sa očakávalo – najmä v mestách, kde je viac obyvateľov a to napriek skutočnosti, že je v týchto oblastiach ťažké zohnať ubytovanie. Miesta, kde sa žije individuálne, sú typické tým, že si v nich ľudia môžu tento luxus dopriať. Nasledujúci zoznam vám ukáže 6 krajín, kde ľudia žijú väčšinou sami.

6. Kanada – 26%

26% domácností v Kanade je obývaných len jedným človekom.  Kanaďania zažívajú nárast domácností, kde žije slobodný rodič a predovšetkým ide o slobodného otca. Svedčí to síce o zmene pohľadu na manželstvo a rodinný život, ale v 8 z 10 domácností je stále v čele slobodne žijúci matka.

5. USA – 28%

V USA sa 28% domácností skladá len z jednej osoby. Najpravdepodobnejšie je to dané aj tým, že je asi polovica Američanov single. A v niektorých veľkých mestách je podiel single domácností stále na vzostupe. Uvedieme ako príklad Manhattan alebo Washington DC, kde je asi 50% domácností tvorená jedným človekom.

4. Taliansko – 29%

O ďalšie percento viac – to je Taliansko. Možno vás to prekvapuje vzhľadom k ekonomickej kríze štátu, ktorá nechala bez práce toľko ľudí. Napriek tomu je Taliansko krajinou, kde je obvykle vyšší počet obyvateľov v jednej domácnosti. Taliansko je katolícky štát, kde sa ľudia berú vo vyššom veku – hlavne z dôvodu nákladov na tradičnú svadbu. Samostatné bývanie je trend predovšetkým mladých a finančne nezávislých ľudí.

3. Japonsko – 31%

V Japonsku žije single 31% domácností. A v posledných rokoch sa toto bývanie vyskytuje najvýraznejšie v Tokiu. Je úplne normálne, že tu ľudia žijú v malých stiesnených priestoroch a tento „trend“ medzi dospelými stále rastie.

2. Veľká Británia – 34%

Toto číslo sa od 90. rokov rapídne zvýšilo (o 50%). A je to určite dané cenami nehnuteľností v husto osídlených oblastiach – zhruba 2,5 miliónov ľudí má svoj byt, ale žijú v ňom sami.

1. Švédsko – 47%

Tento štát prevyšuje ostatné o značné množstvo. Odkladá sa tu manželstvo, ľudia sa sťahujú z krajiny a to je jav, ktorý výrazne prispieva k súčasnému počtu single domácností. Okrem toho, nezávislosť je v tejto bohatej krajine znakom úspechu. To platí najmä pre veľké mestá.  Stojí za to sa nad tým zamyslieť, pretože dôsledky tohto „single bývanie“ budú mať vplyv na obyvateľstvo krajiny nielen spoločensky ale i kultúrne.

Chod hore