Prečo som prestala pomáhať ľuďom a vy by ste to mali urobiť tiež!

Mama ma učila, že nemám nikdy dávať nežiadanú radu a nikdy nepomáhať človeku, kým ma o to nepožiada sám. Vždy som si myslela, že bola jednoducho k ľuďom chladná, no keď som dospela, uvedomila som si, že mala pravdu. Moja mama je jedna z najmilších ľudí aké poznám.

Spoločnosť vždy zdôrazňuje pomáhať ľuďom. Ja som to robila rovnako.

Hovorí sa, že by sme mali pomáhať bezpodmienečne a najmä vtedy, keď sa to najmenej očakáva. Nič z toho nie je samozrejme nesprávne. Náhodná a nečakaná pomoc môže zmeniť ľudský život v rôznych smeroch. Avšak všetky mince majú dve strany. Je nevyhnutné nezabúdať na druhú polovicu toho, čo to môže spôsobiť.

 

Nie všetko je zlé. Rovnako ako nie všetko je dobré. Vždy je v zlom niečo dobré a v dobrom niečo zlé.To je život.

Pomáhať ľuďom nie je najhoršia idea, no nie je ani tá najlepšia. Tu sú dôvody prečo som prestala pomáhať ľuďom a vy by ste to mali urobiť tiež:

  1. Nepomáhajte ľuďom, ktorí si to nezaslúžia

Učili nás, že pomáhať je to najlepšie čo môžeme robiť, no mali by ste sa na to pozrieť inak a zbaviť sa tohto známeho mýtu.

“Keď vyrastieš prídeš na to, že máš dve ruky. Jednu na pomoc sebe a druhú na pomoc iným.” ~ Sam Levenson

Pracujem ako business poradca a mám firmu. V minulosti ma veľa ľudí pozývalo na kávu iba preto, aby sa dozvedeli nejaké informácie a rady z tejto oblasti. Ak niekto má niekoľko miliónov eur na účte a nechce zaplatiť ani za kávu, na ktorú ma pozval, je to naozaj neprípustné. Samozrejme nemusím hovoriť, že poradenstvo chcel úplne zadarmo.

Niektorí ľudia nechápu, že mám rodinu, ktorú treba živiť, účty, ktoré treba platiť a stretnutia, ktoré jednoducho musím stihnúť. Neuvedomujú si, že čas , ktorý s nimi strávim na káve musím dobehnúť. Budem hore do druhej rána pracovať. Ak si neuvedomujú, že môj čas má nejakú hodnotu, potom nemám pre nich ani chvíľku!

photo-1467730572233-b2d465ec6e89

Ak sa o vás ľudia nezaujímajú, nemali by ste im pomáhať. Nezaslúžia si to!

Ak si niekto v minulosti nezaslúžil moju radu alebo ma len využil, dnes mu už nepomáham. Neoplatí sa to.

Pravidlo 1: Nikdy nerobte nič zadarmo!

Pravidlo 2: Nezabudnite na pravidlo 1!

Nabudúce, ak vás niekto požiada  byť na jeho konferencii zadarmo, odmietnite. Všetko niečo stojí a tak isto aj váš čas. Ak vás nedokážu zaplatiť, skúste im navrhnúť aby vám poskytli lístky na nejaké kultúrne podujatie alebo možnosť prezentovať na konferencii vlastný business. Ja to robím takto. Až to ukáže, či si vás naozaj vážia a či vám za to stojí, aby ste tam šli.

Ľudia budú vždy skúšať akú máte hranicu a čo všetko im dovolíte. Nemusíte pomáhať každému. Skúste pomôcť iba ľuďom, ktorí si to zaslúžia.

Pamätajte, že prvá osoba ktorej je potrebné pomôcť ste VY sami.

Ak vás pomáhanie robí nešťastným, nerobte to. Je to jednoduché.

Niekedy musíte byť sebeckí a položiť svoje potreby nad potreby iných.
„Pomoc! Moje uši vyzerajú hrozne!“
„Možno by si ich mal prestať prežúvať.“
„Kto sa ťa čo pýtal?!“

dfgdf

  1.  Nepomáhajte ľuďom, ktorí vašu pomoc nevedia oceniť

Moja najväčšia slabosť je to, že milujem pomáhať.

Pomáham ľuďom bez ohľadu na to, či moju pomoc chcú alebo nie. No nikdy neviem , či toho druhého mojou pomocou nezraním.

Jeden z mojich klientov potreboval vyriešiť závažný problém, pretože sa jeho firma dostávala do vysokých dlžôb. Môj tím presedel hodiny riešením a skúmaním tohoto problému a nakoniec sme klientovi navrhli najlepšie riešenie, pretože sme chceli, aby bol spokojný a aby sa jeho firme darilo lepšie ako doteraz. Klientovi sme však povedali práve to, čo nechcel počuť. Podľa nás mal zmeniť celú stratégiu a smerovanie svojich obchodov v zahraničí. Napokon sme stratili kontrakt len preto, že sme chceli pomôcť a namiesto toho sme stratili čas len preto, že neprijal našu profesionálnu radu.

Najľahšia cesta zmeniť vašich priateľov na nepriateľov je dať im radu, ktorú nechcú počuť.

Ak niekomu ponúkam moju radu, chcem mu naozaj pomôcť, no väčšina ľudí nie je ochotných ju prijať. Je to normálne. Vždy potrvá ak niečo chcete zmeniť.

Nikdy by ste nemali ponúkať svoju pomoc ak na ňu nie je človek pripravený alebo o pár dní príde za vami a obviní vás, že to takto nefunguje.

Prestala som pomáhať ľuďom, ktorí moju pomoc nechcú. A tak mám menej starostí a viac času pre seba.

„Pomoc!“
„Rýchlo! Vezmi si túto radu!“

text-in-middle-of-night

  1. Nepomáhajte ľuďom, ak to nerobíte na 100%

Ponúkať niekomu pomoc ak na to nie ste pripravení je veľký problém. Robila som to aj ja, no dnes si to už uvedomujem.

Pred pár rokmi boli moji rodičia odcestovaní mimo krajiny a ja som súhlasila s tým, že im dám pozor na dom. Keďže som ten typ človeka, ktorý nie je v domácnosti veľmi šikovný dopadlo to zle. Neviem ani ako sa správne polievajú kvety. Pár z nich som preliala a ostatné boli príliš suché. Po mesiaci, keď sa rodičia vrátili, boli všetky kvety mŕtve. Ak by som sa neponúkla im dom postrážiť a namiesto mňa by to robil niekto, kto vie ako sa správne polievajú kvety, otcove vzácne rastliny by boli stále nažive. Po tejto skúsenosti ma už nikdy nenechali sa ich čo i len dotknúť.

Pomáhať ľuďom ak s problémom nemáte skúsenosti alebo nemáte dostatok času spôsobí skôr škodu ako úžitok.

Ponúkať pomoc ak to nemôžete urobiť čo najlepšie spôsobí pohromu. Je to ako keby ste boli slepí a učili ostatných ako maľovať. Ukradnete ľuďom možnosť získať lepšiu pomoc od niekoho iného. Vaša pomoc nemusí byť vždy užitočná aj keď to myslíte dobre.

„Potreboval by som tvoju pomoc.“
„Pýtaš sa ma ako žiť TVOJ život?“
„Potrebujem niekoho obviniť, keď sa mi nebude dariť.“

Na konci dňa môže byť všetko zlé alebo aj dobré. Ostáva nám len dať tieto protipóly do rovnováhy.

Vždy si dôkladne premyslite, kedy je vhodné pomoc ponúknuť. Ak to neurobíte, premárnite čas, peniaze a vzťahy s inými ľuďmi.

Náhodná pomoc môže zmeniť ľudský život, no takisto ho môže zničiť.

zdroj:linkedin.com foto:thoughtcatalog.com

Chod hore