Ak ste kreatívna duša a chcete sa s jedlom pre seba, vašu rodinu a priateľov trochu vyhrať, tento recept je pre vás ako stvorený. Ide o takzvaný pečený kvitnúci zemiak. V podstate je to klasický pečený zemiak ktorý má v sebe zárezy tak, aby keď sa bude piecť vytvoril tvar kvitnúceho kvetu. Už len posypať okoreniť pridať syr a slaninu a vynikajúci pokrm je na svete.
Recept: Doba prípravy, 15 minút, doba pečenia 1 hodina a 5 minút, celková doba 1 hodina a 20 minút.
Ingrediencie: (ja jednu alebo 2 dávky podľa veľkosti zemiakov)
- 2 zemiaky
- ½ šálky olivového oleja
- Soľ
- 4 polievkové lyžice nastrúhaného syra
- 2 polievkové lyžice pečenej slaniny
Na vytvorenie pečeného kvitnúceho zemiaku je potrebný samozrejme zemiak a na ňom odstránený vrch. (druh zemiaku aký použijete je čisto na vašom uvážení).
- Predhrejte si rúru aspoň na 425 stupňov
Použite malý tenký nôž, ktorý do vnútra zemiaku vyrežete kolieska.
Otočte zemiak na ruby a spravte doň malé zárezy ale tak, aby ste vrch neprerezali (môžete na to použiť svoj palec, ktorým prekryjete tú časť, ktorú by ste nemali prekrojiť). Tieto zárezy spravte po celom obvode zemiaku.
Opatrne otočte zemiak späť do pôvodnej polohy. Ak potrebujete spraviť hlbšie zárezy, spravte ich teraz.
Krájanie zemiaku (hlavne ak to robíte prvýkrát) si vyžaduje určitú dávku trpezlivosti, no výsledok stojí za to.
Celý zemiak potrite olivovým olejom a posypte soľou.
Zemiak uložte na alobal a pečte pri čo najväčšej teplote. Po 30 minútach pečenia vrch opäť potrite olivovým olejom a pridajte ešte trochu soli, následne ho dajte späť do rúry a pečte ďalších 30 minút.
Jeden obrázok je zemiak po 30 minútach.
Tento je po hodine pečenia.
Ak chcete tento spôsob pečenia ešte trochu vylepšiť, pridajte na vrch syr.
Ak ste pridali syr, opäť vložte zemiak do rúry ešte na 5 minút, aby sa syr roztopil a upiekol so zemiakom.
Opatrne vyberte zemiak (zemiaky) z rúry a umiestnite ho na tanier, na ktorom chcete servírovať. Nebráňte sa experimentovať ešte viac a bez akýchkoľvek obáv môžete takýto zemiak posypať ešte opečenou chrumkavou slaninou.
Na záver už len pridajte trochu smotany na okraj taniera, cibuľu a čokoľvek čo považujete za vhodné a môžete podávať. Vašich hosti rozhodne prekvapíte tým, ako krásne to vyzerá a ešte lepšie to chuti. Veď kto nemá rad pečené zemiaky, no nie? Tento recept je ideálny ako predjedlo alebo ako príloha k hlavnému jedlu.
Recept: Doba prípravy, 15 minút, doba pečenia 1 hodina a 5 minút, celková doba 1 hodina a 20 minút.
zdroj:thegunnysack.com