Osviežujúci koláč s banánom, smotanovým krémom a citrónov si zamiluje každý z rodiny. Toto bude váš najlepší koláč

Veľmi populárny koláč, ktorý dostal novú podobu. V novej verzii sa vynechá alkohol, či kokos aby sa podčiarkla chuť banánu, citrónu a smotanového krému. Tento koláč nielen skvelo vyzerá, ale aj chutí. Jeho príprava trvá trošku dlhšie, avšak každá minúta za to stojí!

piškóta:
6 vajec veľkosti M
štipka soli do bielok
3/4 pohára hladkej múky
3/4 pohára cukru
2 lyžice tmavého kakaa
1 čokoládový puding bez cukru (40 g)
1 lyžička kypriaceho prášku

spodná poleva:
3 lyžice citrónovej šťavy
7 – 8 lyžíc studenej prevarenej vody
cukor podľa chuti
4 kopcovité lyžice kyslejšieho džemu (broskyňový, pomarančový či čierna baza )

stred:
7 – 8 stredných banánov (zrelých bez čiernych bodiek)
šťava z 1 citróna
3  balenia galaretky (citrónovej želatíny)

smotanová straciatella:
0,4 litra smotany s 30% tuku
2 lyžice práškového cukru
50 g nahrubo nastrúhanej horkej čokolády
1 lyžica želatíny + 1/3 pohára horúcej vody

vrchná poleva:
3 lyžice citrónovej šťavy
7 – 8 lyžíc studenej prevarenej vody
cukor podľa chuti

mascarpone:
250 g mascarpone
150 g smotany s 30% tuku
1 kopcovitá lyžica práškového cukru

naviac:
čokoládové piliny

Začneme od piškóty.
Bielka oddelíme od žĺtkov a so štipkou soli ich vyšľaháme do peny. Pridáme cukor a mixujeme na najvyšších obrátkach asi 2 minúty.

Potom pridáme žĺtka a krátko miešame na strednom stupni rýchlosti. Prisypeme preosiatu múku s práškom do pečiva, puding a kakao. Mixujeme kým sa suroviny neprepoja.

Obdlžníkovú formu o rozmeroch 25×35 cm vyložíme papierom na pečenie, vylejeme naň cesto a vyrovnáme jeho povrch. 

Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme asi 30 minút. Upečenú piškótu  necháme vychladnúť ( asi 20 minút pri pootvorenej rúre ) a potom ju z rúry vyberieme. Mala by krásne vyrásť bez nepekných hrbolčekov.  Piškótu necháme prechladnúť a rozkrojíme ju na 2 pláty.

Teraz si prichystáme polevu na spodný plát. Vodu zmiešame s citrónovou šťavou, osladíme podľa chuti tak aby bola kyslejšia.
Papier na ktorom sme piekli piškótu opäť vložíme do formy na pečenie, dáme naň spodný plát a rovnomerne naň vylejeme prichystanú zmes.

 

Potrieme tenkou vrstvou lekváru a odložíme nabok.

Galaretky vysypeme do väčšieho hrnca, zalejeme 4 pohármi (1 liter) horúcej vody a varíme. Dôkladne miešame až kým nezačne tuhnúť. Vtedy odstavíme z ohňa.
Keď galaretka začne mať konzistenciu hustého želé, siahneme po banánoch. Olúpeme ich a ukladáme natesno na cesto. Opatrne ich potrieme citrónovou šťavou aby nesčernali.

Keď bude galaretka veľmi hustá, vylejeme ju na ovocie a cesto vložíme do chladničky, aby galaretka na ňom poriadne stuhla.

Keď stuhne, pripravíme si straciatellový krém. Želatínu dôkladne rozpustíme v horúcej vode, odstavíme z ohňa až do dosiahnutia pokojovej teploty. Vychladenú smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme cukor a krátko mixujeme (10 sekúnd).
Do vychladnutej želatíny pridáme lyžičku smotanovej masy, zmiešame a potom vylejeme do smotanovej masy, mixujeme na najvyšších obrátkach až kým nie je úplne tuhá.  Vsypeme nastrúhanú čokoládu a premiešame lyžicou.

Straciatellový krém vylejem na stuhnutú citrónovú galaretku.

Na krém položíme vrchný plát piškóty a pritlačíme ho do krému. Rýchlo prichystáme vrchnú polevu a vylejeme ju na vrch cesta. Koláč vložíme na hodinu do chladničky.

Potom si pripravíme studené mascarpone, studenú smotanu a miešame až do stuhnutia. Prisypeme cukor a asi 5 sekúnd miešame.

Cesto dôkladne avšak opatrne potrieme pripraveným krémom z mascarpone.

Koláč necháme v chladničke stuhnúť na pár hodín. Pred podávaním ho posypte čokoládou. Nezabudnite sa o koláč podeliť s vašimi priateľmi 🙂
Dobrú chuť!

Zdroj: http://zcukrempudrem.blogspot.sk

Chod hore