Vydať sa? Provokatívne podobenstvo zmení vnímanie bežného života

Ak ste unavení z neusporiadaného vzťahu, plného utrpenia a nervov, tento článok môže byť pre vás veľmi užitočný. Spisovateľka Brooke Hamptonová napísala krátku esej na tému, ktorá sa týka nás všetkých – a napísala to s dušou. Brooke je milujúca matka a úspešná podnikateľka v Texase. Podľa vlastnej skúsenosti, Brooke radí, aby sa všetci vyhýbali stereotypu v súkromnom živote a tým sa vyhli zraňovaniu seba a svojej milovanej osoby.

Redakcia „Chillin.sk zverejnila jej podobenstvo preto, aby si sa započúvala do myšlienok tejto múdrej ženy a stala sa šťastnejšou. Tieto myšlienku sú provokatívne, ale majú určitý zmysel.

Vydať sa?

„Vydáš sa – budeš ľutovať, nevydáš sa – budeš ľutovať. Takže, vydať, nevydať, ľutovať budeš v každom prípade. V každom prípade, je to jedno – budeš ľutovať… Osobne nie som veľkým fanúšikom manželstva.  Bežné inštitúcie manželstva veľmi obmedzujú talentovaných ľudí. Snažia sa vytvoriť ideálne rodiny, také, aké vidíme v reklame v televízii, ľudia strácajú toľko energie, že im už na nič iné neostáva.

rodina

Nepáčia sa mi tradičné rituály s prstienkami, závojom a šatami, podobajúcich sa na tortu – podľa mňa je to hlúpe a nič to neznamená. Pocit vlastníctva je v každom z nás, sme egoistické tvory. Manželstvo to ešte zhoršuje. Žiadna sloboda, ty – môj, ja – tvoja. Moje životné skúsenosti poukazujú na jednoduchú odpoveď.  

 

Ale prečo? Mohlo by sa zdať, že je to skvelý nápad, tak vysoký cieľ – spojenie dvoch duší – stáva sa to nezrozumiteľným dobrodružstvom, kde sa všetci stávajú porazenými. Vecí sa majú tak, spoločnosťou nanútená morálka hovorí o tom, aby si bol šťastný, plnohodnotný človek, potrebuješ niekoho druhého. Musíte sa vzájomne dopĺňať a žiť šťastne až do smrti.

Odkryjem tajomstvo: pokiaľ nebudeš samostatným, sebestačným, nemôžeš si vybudovať úspešný vzťah.

Bývam s mužom už 15 rokov, máme sa navzájom veľmi radi, máme pevný zväzok, postavený na vzájomnom porozumení. Sme spolu, no zároveň – každý je sám, pokiaľ sa jedná o samo-rozvoj, alebo vlastné záujmy. Nepotrebujeme sa, ale užívame si navzájom. To sú rôzne veci, však? Závislý vzťah nie je pre ľudí, ako sme my. Každý samostatne môže vytvoriť skutočné kúzlo okolo svojej osoby, a keď sú spolu dvaja takýto ľudia, mágia je na svete.

Ak chceš, aby tvoj vzťah bol lepší, najskôr musíš pochopiť, čo chceš. Ak potrebuješ človeka, s ktorým budeš cestovať po svete a mať s ním dobrý intímny vzťah, dostaneš takého človeka. Ale nečuduj sa, ak ťa nepožiada o ruku.

 

Ale ak máš iné ciele, napríklad mať deti a bývať v malom domčeku za mestom, tak musíš stretnúť niekoho iného. Porozumej sebe, chyť sa svojich túžob – je to veľmi dôležité.

Ešte je tu jeden moment,  s ktorým si sa stretla aspoň raz v živote. Musíš si byť vedomá toho, že nie všetky odkazy v tvojom živote sú povinné obmedzovať sa na tradičné vzťahy. Stretla si muža, ktorý na teba pôsobil neuveriteľne? Priam spriaznenú dušu. Možno, medzi vami bolo niečo…

Takže, ak ste sa zoznámili – to je už šťastie. Dokonca, aj keď sa vyskytli okolností, že nemôžete byť spolu, to nie je nešťastie. Takéto stretnutie urobilo pre vás mnoho, stali ste sa lepšími, pomohli ste si navzájom. Za to je určite odmenený každý z vás.

Nechaj ísť milovaných ľudí, neber im slobodu. Vtedy je nádej na to, že všetko bude spravodlivé, čestné – nikto nikoho nedrží, ale časom sa stane potrebnosťou byť spolu tak prirodzené, a aké úžasné veci sa budú diať samé od seba. Skús zmeniť cit pre vlastníctvo, žiarlivosť, túžbu ovládať na láskavosť a porozumenie,  a uvidíš ako sa zmení tvoja situácia.

Radim ti, aby si zabudla na predstavu o láske a manželstve, ktorú ti vsugerovala spoločnosť. Poznáš mnoho párov, ktoré sú spolu šťastné? Ktorým to klape? Pravdepodobne ich bude veľmi málo. V podstate obvyklý inštitút rodiny znáša porážku. Ale to neznamená, že sa vydávať netreba.

Každý si vyberá pre seba to, čo mu najlepšie vyhovuje. Nenasleduj stereotypy spoločnosti, nezameriavaj sa na to, čo ti diktuje okolie. Nájdi si svoj vlastný ideálny spôsob, ako rozvíjať osobné vzťahy, nájdi si človeka, ktorý ti bude rozumieť. Nie je to ťažké, hlavné je, že to chceš! Norma je pre každého iná, šťastie každý vidí ináč. Verím, že sa ti to podarí.“

Táto informácia môže byť pre teba veľmi užitočná, ak máš nejaké vnútorné pochybnosti o svojom vzťahu. Uvedom si, že na všetko sa dá pozrieť z rôznych strán.
Nech tvoj život bude naplnený šťastím a kúzlom lásky. Ak by si chcela porozprávať o tomto článku priateľke, tak nebol napísaný nadarmo.

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Vydať sa? Provokatívne podobenstvo zmení vnímanie bežného života”