Existuje 5 štádií lásky, no väčšina ľudí sa zasekne na treťom

„Zdá sa, že on/ona nie je pre teba tá pravá „je výraz, ktorý často počúvame ako vysvetlenie pre niekoho, kto práve prešiel rozchodom. Možno ste si to dokonca povedali niekedy aj sami. Stalo sa to aj napriek tomu, že si mnohí ľudia okolo vás mysleli, že ste perfektný pár. Možno ste len chceli byť na chvíľu sami.

My, v Chilline, sme konečne našli odpoveď na tento divný  a znepokojujúci jav. Jed Diamond, známy psychológ, dospel k záveru po 40 rokoch klinického výskumu, že väčšina ľudí počas života stratne skutočnú lásku svojho života. Ale problém je, že nedokážu prejsť všetkými piatimi fázami lásky. Väčšina z nich sa dostane len po tretiu. Poďme sa pozrieť na dôvody neúspechu.

 

Zamilovanie je fáza, kedy sa ocitnete v oblaku hormónov šťastia. Je to doba, kedy premieňate všetky vaše túžby a nádeje na svojho partnera. Váš partner sa rýchlo stáva ideálnou osobou, jednoducho nemá žiadnu chybu akéhokoľvek druhu. Veríte, že on alebo ona bude vždy schopný, schopná splniť každé vaše želanie a veríte každému slovu, ktoré hovoria. Môžete tak veriť v silu naozajstnej lásky, no onedlho vás môžu zastaviť skeptické hlasy a prinútia vás viac premýšľať.

Začiatok vzťahu. V tejto fáze sa láska stáva silnejšia. Oveľa lepšie sa navzájom spoznávate a vaša prítomnosť začína mať vplyv na všetky aspekty života partnera. Je to  čas jednoty a radosti. V určitom okamihu, po mnohých mesiacoch alebo rokoch, táto doba môže viesť až k spoločným deťom, ktoré môžu posilniť celý vzťah. Máte pocit ochrany a žiadanosti. Veríte, že ste určite našli osobu pre vás – že o vašom vzťahu bolo rozhodnuté v osude.

 

Vytriezvenie. To je obdobie, kedy vaše nádeje začnú byť zmarené. Je to vtedy, keď začnete mať dojem, že vaše pocity jedného dňa odišli a nikdy sa nevrátia. Váš partner je tak úplne predvídateľný a jeho správanie vás otravuje v mnohých ohľadoch. Začnete mať pocit, že si od neho potrebujete oddýchnuť alebo si dokonca myslíte, že pre vás nie je ten pravý. V tejto fáze si veľa ľudí uvedomí, že je zbytočné sa mučiť vo vzťahu, v ktorom sa necíte dobre.

Vytváranie pravej lásky. Ak zavriete oči a skúsite prekonať ťažké chvíle, môžete sa dostať cez tretiu etapu a dospejete k nasledujúcemu zisteniu. Vaša myseľ sa zbaví tých ilúzií, ktoré sú premietané na partnera v predošlej fáze. Osoba stojaca pred vami nie je tá, ktorú ste si predstavovali, že je, ale je to skutočná osoba s vlastnými charakteristikami. Pochopte jej nedostatky. Teraz je čas prejsť na finálnu fázu.
Využitie sily dvoch na zmenu celého sveta. Teraz, keď ste si uvedomili, že je dôležité prekonať svoje spory a našli ste hlboké, silné a dlhotrvajúce spojenie, dosiahnete oslobodzujúci záver. Dvaja z vás majú moc zmeniť niečo v tomto svete. Nie ste spolu  len tak prostredníctvom tohto života pre nič za nič, ale žijete v partnerstve kvôli väčšej príčine. Mohlo by sa stať, že budete pracovať spoločne, písať spoločne tvoriť niečo spoločne – mohlo by to byť čokoľvek. Všetko závisi od okamihu, kedy začnete fungovať ako celok po tom, čo prekonáte všetky predchádzajúce etapy. Až potom možno povedať, so 100% istotou, že „to je osoba, pre mňa.“

zdroj:brightside.com Foto:pexels.com

Chod hore