Žiadna chémia z krabice. Krtkova torta patrí medzi najobľúbenejšie torty. V tomto recepte si ukážeme, ako ju upiecť doma, prírodne a v oveľa zdravšej verzii.
ingrediencie
160 g celozrnnej špaldovej múky
100 g polohrubej bielej múky
štipka soli
80 g trstinového cukru
1/2 lyžičky jedlej sódy
2 lyžičky kypriaceho prášku
25 g holandského kakaa
230 ml ovseného mlieka (ak nepotrebujete mať tortu čisto vegánsku, použite bežné mlieko)
60 ml slnečnicového oleja
2 banány
400 ml kokosového mlieka
30 g agávového sirupu
2 sáčky škrobového stužovače šľahačky
100 g horkej čokolády (ktorá neobsahuje mlieko)
postup
Zmiešame múku, soľ, cukor, sódu bikarbónu, kypriaci prášok a kakao. Pridajte ovsené mlieko a olej a dôkladne premiešajte.
Vymažte menšie tortovú formu (s priemerom cca 20 cm) a cesto do nej vlejte. Formu dajte do predhriatej rúry a pečte 30 minút pri 180 ° C.
Nechajte vychladnúť a vydlabeme v korpuse plytkú misku. Vydlabané rozdrobené cesto schovajte do misky.
2 banány pozdĺžne rozkrojte a vložte do korpusové vydlabané časti.
Ušľahajte kokosové mlieko spolu s agávovým sirupom a škrobovým stužovačom šľahačky.
Nastrúhajte alebo nakrájajte horkú čokoládu a vmiešajte ju do ušľahaného krému. Ten potom navrstvite na banány.
Rozdrobené vydlabané cesto, ktoré ste si dali bokom do misky, nasypte navrch a pritlačte. Dajte chladiť a potom podávajte.
Zdroj: Kuchařka ze Svatojánu