Keď bola malá, otec zneužíval ju aj jej mladšieho brata. Takto sa to skončilo…

Vývin človeka úplne závisí od toho v akých podmienkach bude žiť. Musíme vlastne teda spomínať Mauglího, ktorého “vychovala” svorka vlkov? Aj tak však v civilizovanom svete v tradičnej spoločnosti s vysokými morálnymi zásadami môžeme nájsť vážne trhliny.

Beth Thomas z USA je toho jasným dôkazom: mala iba jeden rok, keď jej zomrela matka. Bola v pasci, lebo jej otec bol tyran, ktorý bil ju aj jej mladšieho brata. Vyzeralo to, že tomu peklu nebude nikdy konca.

Veď nemala ešte ani dva roky, keď ich umiestnili do náhradnej rodiny. V tom čase už malo dievčatko od neustálych bitiek deformovanú lebku a v noci trpelo nepeknými nočnými morami. V novej rodine si mysleli, že teraz sa všetko napraví, ale “vyliečenie” sa nekonalo: Beth sa uzavrela do seba.

Masturbovala do krvi na genitáliách, robila si srandu so zvierat, špendlíkmi pichala mladšieho brata a v jeden krásny deň mu začala biť hlavu o zem, pokúšajúc sa ho zabiť. Beth začala byť nebezpečná nielen pre seba samú ale aj pre svoje okolie. Náhradní rodičia boli prinútení obrátiť sa na psychiatra.

Hrozná minulosť sa odrazila na jej psychike: bitky, hnev, sexuálne násilie – to je to čo dostala od otca. Od krutého zaobchádzania Beth stratila schopnosť cítiť lásku a súcit. Napokon bolo dievča hospitalizované na liečebnej klinike, ktorá sa špecializovala na výchovu detí, ktoré boli zanedbané.

Po roku intenzívnej terapie sa Beth znova naučila prežívať pozitívne emócie a vyzerala ako normálne dievčatá v jej veku. Začala navštevovať hudobnú školu, spievať v zbore, avšak duševné traumy sa takmer nikdy nevyliečia tak skoro. Tento prípad bol opísaný ako unikátny a dnes ho nájdete vo všetkých učebniciach psychológie.

V súčasnosti Beth ukončila vysokú školu medicíny a stala sa zdravotnou sestrou. Dokonca získala aj ocenenie za úspechy na oddelení pre maloletých. Možno sa jej nikdy nepodarí dať úplné zbohom démonom minulosti, ale teraz už aspoň vie ako s nimi bojovať. My jej úprimne želáme veľa úspechov a aj všetkým ostatným, ktorý sa stali obeťami násilia.  

Chod hore